Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Κοινός φορτιστής: H από καιρό αναμενόμενη πρόταση που είχε ζητήσει το ΕΚ!!!


Κατά την τελευταία δεκαετία, το Κοινοβούλιο κάλεσε επανειλημμένα την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την ελάττωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη διευκόλυνση της ζωής των καταναλωτών. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικά η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών επιμένουν εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινός φορτιστής για τις ηλεκτρονικές συσκευές, ζητώντας συνεχώς από την Επιτροπή να αναλάβει δράση μέσω μιας σειράς εκθέσεων ιδίας πρωτοβουλίας, ψηφισμάτων και ερωτήσεων. 

Το 2014, το Κοινοβούλιο τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ύπαρξης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό (RED). Έκτοτε, στο πλαίσιο αρκετών άλλων πρωτοβουλιών του Κοινοβουλίου έχει ζητηθεί άμεσα ή έμμεσα την τυποποίηση των φορτιστών κινητών τηλεφώνων, όπως στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020, με το οποίο καλείται η Επιτροπή να θεσπίσει πρότυπο για κοινό φορτιστή «επειγόντως». 

Επιπλέον, σε πρόσφατο ψήφισμα στις 10 Φεβρουαρίου 2021 σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να θεσπίσει επειγόντως κανόνες για τη χρήση κοινό φορτιστή για τα τηλέφωνα και παρόμοιες συσκευές, ώστε να εξασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο τυποποιημένες, συμβατές και διαλειτουργικές επιλογές φόρτισης, και ζήτησαν από την Επιτροπή να καταρτίσει «στρατηγική αποσύνδεσης» ώστε οι φορτιστές να πωλούνται χωριστά από τις συσκευές, αλλά και για εναρμονισμένη εμπορική σήμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: