Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

1821: ΟΙ ΗΡΩΕΣ – Η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

 


Πρεμιέρα, την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 21.00

«1821: Οι Ήρωες», η νέα σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 21.00. 

Το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια των ηρώων σε έξι επεισόδια, στην κορωνίδα των αφιερωμάτων του ΣΚΑΪ για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.  Τα εμβληματικά πρόσωπα της Επανάστασης, η πορεία της ζωής τους, η συμμετοχή και η προσφορά τους στον αγώνα. Αξιόλογοι ηθοποιοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, περισσότεροι από 700 σε βοηθητικούς, σπουδαίοι συντελεστές στην προετοιμασία και την παραγωγή, γυρίσματα σε 50 διαφορετικές τοποθεσίες εντός και εκτός Αττικής, σε μουσεία και σε πλοία, εντυπωσιακά ρούχα και εξοπλισμός εποχής, αποτυπώνουν μερικώς, το μέγεθος της άρτιας αυτής παραγωγής.

Ιστορικοί-ομιλητές παρουσιάζουν και αναλύουν το γενικό ιστορικό πλαίσιο στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και αναλύουν πτυχές της προσωπικότητας του εκάστοτε ήρωα. Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης και των συνεντεύξεων αποτελείται από δραματοποιημένες σκηνές και γραφικές αναπαραστάσεις. Επιστημονικός σύμβουλος της σειράς είναι ο Θάνος Βερέμης (Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ) και συμμετέχουν οι Καθηγητές – Ομιλητές: Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ), Θανάσης Χρήστου (Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), Δημήτρης Μαλέσης (Διδάκτωρ Ιστορίας, Διδάσκων στη Σ.Σ. Ευελπίδων, Συγγραφέας), Αννίτα Πρασσά (Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Μαγνησίας), Ντίνα Αδαμοπούλου (Αρχειονόμος, Ιστορικός, Προϊσταμένη ΓΑΚ / Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας), Ζήσης Φωτάκης (Επίκουρος Καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), Ευγενία Κατούφα (Δημοσιογράφος-Ερευνήτρια, Κοινωνικός Επιστήμων), Roderick Beaton (Emeritus Koraes Professor of Modern Greek & Byzantine History, Language & Literature King’s College London), Άννα Καρακατσούλη (Ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνος Βελέντζας (Πρόεδρος Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό / Μουσείου Φιλελληνισμού), Θανάσης Μπαρλαγιάννης (Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΦΕ/ΕΚΠΑ).

Πολλά από τα εντυπωσιακά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε φυσικούς χώρους εντός και εκτός Αττικής, όπως Τρίπολη, Μεσολόγγι και Σπέτσες. Επιπλέον γυρίσματα έγιναν και σε μουσεία σχετικά με την επανάσταση, στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως: Παλαιά Βουλή, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Πολεμικό Μουσείο, Ναυτικό Μουσείο, Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, Το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι, Μουσείο Αλή Πασά στα Ιωάννινα, Ιστορικό Αρχείο – Mουσείο Ύδρας, Μουσείο Σπετσών στο ιστορικό Αρχοντικό Χατζηγιάννη-Μέξη, Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες και Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Μαυρομματίου στην Καρδίτσα.

Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, το πρώτο επεισόδιο της σειράς πραγματεύεται την ιστορία της πιο αναγνωρίσιμης ίσως φιγούρας της επανάστασης του 1821, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τον οποίο θα «συναντήσει» υποκριτικά, ο Λεωνίδας Κακούρης.

Ο στρατηγός της επανάστασης, ο γέρος του Μοριά. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Πελοπόννησο έζησε με μία επιθυμία: να δει τον τόπο του ελεύθερο. Μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής του πριν το 1821, εξετάζουμε τις συνθήκες που τον οδήγησαν να συμμετάσχει τόσο ένθερμα στην επανάσταση. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται όλη η πορεία του από το 1821 έως το τέλος του. Οι εμβληματικές του μάχες: Βαλτέτσι, πολιορκία της Τρίπολης, Δερβενάκια, απελευθέρωση Ναυπλίου, συγκρούσεις με Δράμαλη και Ιμπραήμ, η στρατηγική του σκέψη, οι ηγετικές του ικανότητες, η σχέση του με τους πολιτικούς και με τον Καποδίστρια. Οι λόγοι της πρώτης και της δεύτερης φυλάκισής του και η δίκη του. Η τελική του αναγνώριση και οι λόγοι που αποτελεί έναν άνθρωπο-ήρωα, ένα σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία έως και σήμερα.

Στα επόμενα επεισόδια, κατά σειρά εμφάνισης, θα δούμε: τον Αργύρη Πανταζάρα στον ρόλο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, τη Θεοφανία Παπαθωμά να ενσαρκώνει τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τον Ερρίκο Λίτση στον ρόλο του Ανδρέα Μιαούλη, την Ιφιγένεια Καραμήτρου που υποδύεται τη Μαντώ Μαυρογένους, και τους Αντώνη Καραθανασόπουλο και Σπύρο Σταμούλη που θα υποδυθούν τους Φιλέλληνες Λόρδο Βύρωνα και Σάμιουελ Χάου αντίστοιχα.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ξεχωριστής παραγωγής είναι της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη. Τη Διεύθυνση Φωτογραφίας έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Βασιλάκης, την Ενδυματολογική Επιμέλεια η Μαρία Μαγγίρα και τη Σκηνογραφία η Αγγελική Ανακτορίδη. 

Τη μουσική επένδυση της σειράς υπογράφει ο πιο επιτυχημένος συνθέτης της γενιάς του, Φοίβος. Η Εκτέλεση Παραγωγής είναι της JK Productions. 

1821: ΟΙ ΗΡΩΕΣ

Πρεμιέρα, την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις 21.00 στον ΣΚΑΪ

https://www.instagram.com/1821_skaitv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: