Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση κρύβεται και αρνείται να απαντήσει στους αγρότες, για την υλοποίηση των εξαγγελιών Σκρέκα τον Απρίλιο 2020, περί διεξαγωγής προτεραιότητας έργων υποδομής στην Κωπαΐδα»


Δεκαοκτώ μήνες μετά τις εξαγγελίες του τότε αρμόδιου Υφυπουργού και δυόμιση μήνες μετά την πιο πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη, η Κυβέρνηση αγνοεί τις ανάγκες των βοιωτών αγροτών του Κωπαϊδικού πεδίου, αδιαφορεί και  αρνείται να απαντήσει σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της,  τον Απρίλιο 2020,  «….. για την διεξαγωγή προτεραιότητας έργων υποδομής  και  υλοποίησης σχεδιασμού  έργων κλειστών αγωγών άρδευσης στην Κωπαϊδα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης αγροτικών υποδομών».

Συγκεκριμένα, αναπάντητη παραμένει η υπ’ αριθμ. 7910/657/9-7-2021 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Στην ερώτηση επισημαινόταν η πλήρης έλλειψη  περαιτέρω ενημέρωσης εκ μέρους των αρμοδίων για τα εξαγγελθέντα του Απριλίου 2020, όταν κατά τα επισυμβάντα πλυμμηρικά φαινόμενα στο Κωπαϊδικό πεδίο, ο τότε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων K. Σκρέκας, είχε επισκεφθεί επιτόπου την περιοχή και είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι η Κωπαϊδα και η Περιφέρεια Στερεάς εντάσσονται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροτικών Υποδομών, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για έργα μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων και άφησε παράθυρο ανοιχτό ως στόχο, το πάγιο αίτημα των κληρούχων, για σύστημα κλειστών δικτύων  άρδευσης. 

Στην  ερώτηση υπογραμμιζόταν ότι κάθε μέρα οι αγρότες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα αδυναμίας άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου, που προκαλούν τεράστιες ζημίες, σε συνδυασμό με τις  εξαιρετικά  χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών μετά τον αλωνισμό και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας. 

Ο Γ. Μουλκιώτης, είχε  ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με: 

  • ​τις προτεραιότητες που απέστειλε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  όπως τούτο δήλωσε ο κ. Σκρέκας,  ως σχεδιασμό έργων υποδομής για το Κωπαϊδικό πεδίο, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα διαχείρισης των υδάτων, μέσω του σχεδίου ανασυγκρότησης αγροτικών υποδομών, 
  • την ύπαρξη συνεργασίας μεταξύ του αρμόδιου Υπουργείου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων για χρηματοδότηση έργων υποδομής για την Κωπαϊδα, 
  • την ύπαρξη και ποιου εκπονηθέντος σχεδιασμού αλλά και προγραμματισμού έργων για την εξαγγελθείσα επίτευξη του στόχου αντικατάστασης των ανοικτών δικτύων άρδευσης με κλειστά δίκτυα, στο Κωπαϊδικό πεδίο και ορθολογικοποίησης της χρήσης του νερού. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιλέγει τον εκκωφαντικό θόρυβο της σιωπής, για να απαντήσει στη ερώτηση των κληρούχων αγροτών, πέραν της καταφανούς αδιαφορίας και απαξίωσης του Κωπαϊδικού πεδίου. 

Είναι πρωτοφανής η ανυπαρξία σχεδιασμού και ορθολογικής διαχείρισης, αλλά και η ανάγκη σύστασης Αναπτυξιακού Φορέα Διαχείρισης του Κωπαϊκού πεδίου, όπως είχε μελετήσει και προτείνει η Περιφερειακή Διοίκηση  2011-2014. 

  

 

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: