Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Άλλα 150 εκ ευρώ τρέχουν την επόμενη εβδομάδα από το «Τρίτσης»- Πέτσας- Σπανός- Παπαθωμά- Αγγελοπούλου στη Λιβαδειά -Συζήτηση εργασίας για το πρόγραμμα και τις προτάσεις του «Ελλάδα 2021»





Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου συναντήθηκαν πριν από λίγο στο Περιφερειακό Μέγαρο Βοιωτίας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά. Αντικείμενο της συνάντησης τα έργα που εντασσονται στο πρόγραμμα Τρίτσης και οι προτάσεις για έργα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Καλωσορίσαμε και δεχτήκαμε μία ιδιαιτέρως τιμητική επίσκεψη σήμερα, στη Στερεά Ελλάδα, στη Βοιωτία, από την Πρόεδρο της “Επιτροπής 2021”, κα Γιάννα Αγγελοπούλου –Δασκαλάκη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών,, υπεύθυνο για τα θέματα Τοπικό Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα.

Μία επίσκεψη η οποία έχει πολύ μεγάλη ουσία. Από τα σημαντικά πεδία δράσης και αλληλεπίδρασης της κεντρικής Κυβέρνησης και βέβαια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και έναν υψηλότατο συμβολισμό καθώς, στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αντιμετωπίζουμε ακόμα κρίσιμα ζητήματα, κρίσιμες προσκλήσεις και προκλήσεις. Είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά. Και όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί, να μπορέσουμε να προσφέρουμε όλα αυτά που ο τόπος μας και αξίζει και δικαιούται.

Θέλω να ευχαριστήσω, τόσο την κα Πρόεδρο όσο και τον κ. Υπουργό, για τη σημερινή τους επίσκεψη, αλλά κυρίως για το βάθος, την ποιότητα της συνεργασίας μας, σε κάθε κοινό επίπεδο, στην αιγίδα των πολιτιστικών μας δράσεων και όχι μόνο, αλλά, και σε κάθε τομέα που άπτεται θεμάτων της αυτοδιοίκησης, στην κρίσιμη καθημερινότητα , στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο τόπος μας πρόσφατα και από τις οποίες δεν έχει συνέλθει.

Και για όλους αυτούς τους λόγους που έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, εφόσον συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να αισθανόμαστε όμορφα, γι’ αυτό που στο τέλος, παράγουμε. Όλα κρίνονται στο αποτέλεσμα και σε αυτό έχουμε προσηλωθεί» δήλωσε ο κ. Σπανός αμέσως μετά τη συζήτηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

 

Στέλιος Πέτσας: «Ήδη δόθηκαν 80εκ ευρώ από το «Τρίτσης»- Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν αλλα 150 εκ- Όσοι δεν υλοποιούν θα βλέπουν έργα να απεντάσσονται!»

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έδωσε εν μέρει, από τη Βοιωτία, σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψη του στο Διοικητήριο. Ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τον Σταύρο Μπένο για τα έργα που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές στη Β. Εύβοια.

«Χαίρομαι κι εγώ που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με την κα Αγγελοπούλου, και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τον Περιφερειάρχη και με την Αντιπεριφερειάρχη τα θέματα που αφορούν όλη τη Στερεά. Αλλά και ιδιαίτερα τη Βοιωτία. Η Βοιωτία δεν είναι ένας δορυφόρος της Αθήνας, της Βιομηχανικής της περιοχής αλλά έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και συζητάμε με την περιφερειακή διοίκηση πως μπορούμε αυτά να τα αναπτύξουμε, να τα ξεδιπλώσουμε και να τα αναδείξουμε. Είτε αφορούν εναλλακτικό προορισμό για αθλητισμό, πολιτισμό, θρησκευτικό τουρισμό.

Είτε αφορούν πρωτογενή είτε δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Επομένως μέσα από το πλαίσιο εντάσσουμε ειδικά στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου εσωτερικών και την αξιοποίηση των προτάσεων της Περιφέρειας για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά και ειδικά για τη Βοιωτία που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα στη συνέχεια για τα έργα που έχουν ενταχθεί και θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα στη Λιβαδειά και στη Θήβα επίκεινται ένα έργο το οποίο έχει προτείνει η Περιφέρεια. Και στις άλλες περιφερειακές ενότητες, πολλά έργα, από αντιπλημμυρικά μέχρι αστικές αναζωογονήσεις.

Επομένως, με πολλή χαρά το επόμενο χρονικό διάστημα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την επόμενη μέρα χωρίς φυσικά, να ξεχνούμε σε καμία περίπτωση την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Και γι΄ αυτό έχουμε καθημερινή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, αλλά και φυσικά, εσωτερικά στην Κυβέρνηση με τον Χρήστο Τριαντόπουλο τα άλλα Υπουργεία και με το Σταύρο Μπένο, ειδικά για τη Β. Εύβοια». δήλωσε ο κ. Πέτσας και συνέχισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος «Τρίτσης».

«Ειδικά επι των ημερών μου, μέσα σε λίγους μήνες, σε πέντε μήνες, μετά την τροποποίηση του νόμου που περάσαμε το Μάρτιο, εντάξαμε έργα 800.000.000€. Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν άλλα 150.000.000€. Από κει και πέρα, ο χρόνος των εντάξεων ,είναι πολύ σημαντικός. Να γίνει γρήγορα δηλαδή, νωρίς, τώρα που ακόμα έχουν μπροστά τους οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές χρόνο, για να τα δημοπρατήσουν, τα συμβασιοποιήσουν και να τα υλοποιήσουν.

Γι’ αυτό και εμείς, θα επιταχύνουμε μέσα από τις τροποποιήσεις που έχουμε να κάνουμε με κοινή υπουργική απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα, το πλαίσιο, ώστε να επιταχυνθεί η ένταξη σε δήμους και περιφέρειες μέσα στο 2021. Και το 2022-2023 να πιέσουμε εμείς δήμους και περιφέρειες να τα υλοποιήσουν. Γιατί όσοι δεν υλοποιούν, θα βλέπουν έργα να απεντάσσονται.»

Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη: «Στην Επιτροπή μας χαροποιεί, μας ενθουσιάζει ότι υπάρχουν τόσο εξαιρετικές προτάσεις»

Τέλος, δηλώσεις έκανε και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η κα Αγγελοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε εδώ γιατί έχουμε εξαιρετικές προτάσεις από την Περιφέρεια όπως και από τους όμορους δήμους. Και σκοπός της Επιτροπής Ελλάδα 2021 είναι ,αυτή η χρονιά, η συμβολική, να μας κάνει να φερθούμε διαφορετικά. Μία διαφορετική προσέγγιση σε όλα τα θέματα. Κοιτάζουμε την ιστορία. Σκύβουμε, βρίσκουμε πράγματα που δεν ήταν γνωστά. Τα αναδεικνύουμε και τα ψηφιοποιούμε για να τα έχουν οι επόμενες γενιές. Ανακηρύσσουμε τόπους ιερούς σα μνημεία για προσκύνημα. Δημιουργούμε πολιτιστικά, γεγονότα που ξυπνάν τον κόσμο, θυμίζουν στον κόσμο. Το σημαντικότερο είναι ότι θα γίνουν έργα που θα θυμίσουν ότι αυτή τη χρονιά της γνώσης και της μνήμης σκεφτήκαμε πω θα πάμε στους επόμενους αιώνες ως Ελλάδα.

Δηλαδή, πως θα υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο. Πώς οι νέοι άνθρωποι δεν θα μπαίνουν στην άκρη, αλλά θα αναγνωρίζεται η καινοτομία και δημιουργικότητα τους. Είτε είναι στα πανεπιστήμια είτε είναι σε Συνεταιρισμούς. Είτε είναι παραγωγοί. Πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση που γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών θα δει και θα δηλώσει σε κάθε σημείο, τι χρειάζεται να γίνει. Και για όλα αυτά, υπάρχει σύνδεσή μας με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έβαλε ένα ιδιαίτερο κομμάτι στο Τρίτσης.

Η ουσία είναι να αναδείξουμε και αυτού του είδους τις συνέργειες και τις συνεργασίες, γιατί χωρίς συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους δε θα πάμε μπροστά. Είναι κάτι που έχουμε ξεκινήσει ως βάση της συνεργασίας μας.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ με τον Υπουργό, με την Περιφέρεια. Και θα δούμε και άλλους θεσμικούς και παραγωγικούς άλλους φορείς. Και χαίρομαι γιατί εδώ οι προτάσεις που έχουν κάνει όλοι οι δήμοι, είναι εξαιρετικές. Και μιλάνε και ακόμα και αυτή την εποχή των καταστροφών. Που γνωρίζουμε όλοι ότι με το πρόβλημα του πλανήτη μας πρέπει να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά. Και πάνω στις συνέπειες θα αποφασίσουμε νέους τρόπους εναλλακτικής ενέργειας, νέους τρόπους συμμετοχής του πολίτη, νέους τρόπους εξέλιξης της βιοκλιματικής ενέργειάς για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα άλλα. Γι’ αυτό εμάς στην Επιτροπή μας χαροποιεί, μας ενθουσιάζει ότι υπάρχουν τόσο εξαιρετικές προτάσεις. »




Ο Περιφερειάρχης δώρισε στην κα Αγγελοπούλου, το αρχαίο νόμισμα του κοινού των Βοιωτών που είναι και το έμβλημα της Π.Ε Βοιωτίας, ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμα έδωσε στον κ. Πέτσα ένα βιβλίο –αφιέρωμα στην ΚωπαΪδα.

Ακολούθησε επίσκεψη στο δημαρχείο της Λιβαδειάς όπου συνάντησαν το δήμαρχο Γιαννη Ταγκαλέγκα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής με το παλιό νεκροταφείο- όπου βρίσκονται έργα του Χαλεπά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: