Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Επικεφαλής της επιτροπής αλλαγής του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ η κα Άρια Αγάτσα


Μια ακόμη σημαντική αποστολή για την ιστορική πορεία της ΕΣΗΕΑ ανέθεσε το ΔΣ στην Αντιπρόεδρο κα Άρια Αγάτσα. Η Βοιωτή δημοσιογράφος τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής αλλαγής του καταστατικού.

Ακολουθεί η ομιλία της στο Μεικτό Συμβούλιο :
«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Έχουν περάσει 41 χρόνια από τη στιγμή που εγκρίθηκε το παρόν Καταστατικό της Ενώσεως το 1978. Οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει στο διάστημα αυτό είναι πρωτοφανείς. Θεωρώ ότι ποτέ στο μέλλον της ανθρωπότητας δεν θα υπάρξουν τέτοιες ριζικές αλλαγές και στη κοινωνία αλλά και στον Κλάδο μας.
Το Καταστατικό μας ψηφίζεται σε μια εποχή που η πληροφορία έρχεται κυρίως από τις εφημερίδες που ζουν τη χρυσή εποχή τους ενώ το ραδιόφωνο και η τηλεόραση είναι κρατικά Μέσα. Δεν υπάρχει ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση, διαδίκτυο και ιστοσελίδες. Παράλληλα, η Ένωση είναι ένα κλειστό σωματείο στο οποίο μέλη είναι η ελίτ του επαγγέλματος.
Από τότε έχουν αλλάξει όλα. Οι προϋποθέσεις για την εγγραφή έχουν ελαστικοποιηθεί, το σωματείο έχει ανοίξει και πλέον απαριθμεί 5.800 μέλη, οι ανάγκες έχουν αλλάξει, τα προβλήματα είναι πολλά και διαφορετικού τύπου, οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες.
Για τους λόγους που σας προανέφερα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ένα προχωρήσει στην αλλαγή του παρόντος Καταστατικού το οποίο είναι παρωχημένο και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών. Την ανάγκη αλλαγής είχαν διαπιστώσει και τα Διοικητικά Συμβούλια της Ενώσεως στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και τις αρχές του παρόντος και μάλιστα είχαν κατατεθεί και σχετικές προτάσεις, δυστυχώς, όμως, οι προσπάθειες αυτές δεν ολοκληρώθηκαν.
Έχουμε τη βούληση αυτή η τρίτη προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία. Για να γίνει αυτό πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία αυτή, γιατί οι αυξημένες πλειοψηφίες που χρειάζονται για την έγκριση του νέου Καταστατικού καθιστούν το έργο εξαιρετικά δύσκολο. Για το ξεκίνημα της διαδικασίας το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη σύσταση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Καταστατικού η οποία θα απαρτίζεται από τους εξής:
• Επικεφαλής της επιτροπής ορίστηκε η ομιλούσα.
• Ένας εκπρόσωπος θα υπάρχει από τα ηλεκτρονικά Μέσα, ένας εκπρόσωπος από τα έντυπα, ένας εκπρόσωπος από τα Πειθαρχικά Συμβούλια με καθολική ψηφοφορία, επί των 20 συμβούλων και ένας εκπρόσωπος από τους συνταξιούχους.
• Από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου, η κάθε παράταξη θα ορίσει έναν εκπρόσωπο.
Πέραν, όμως, της Επιτροπής η κάθε σκέψη, η κάθε πρόταση είναι πολύτιμη και μπορεί να συνεισφέρει έτσι ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό καταστατικό που θα μπορεί να περιλαμβάνει στις διατάξεις του όλα όσα μας απασχολούν. Για τον λόγο αυτό θα απευθύνουμε επιστολή σε όλα τα μέλη και θα τους καλούμε να αποστείλουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα τις κωδικοποιήσει και θα καταθέσει την τελική της πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο για να έχει τον τελευταίο λόγο η Γενική Συνέλευση. Όπως όλοι γνωρίζετε η παράταξη μας έχει τιμηθεί συνεχώς από το Σώμα των δημοσιογράφων, οι οποίοι της δίνουν την πρώτη θέση στις αρχαιρεσίες. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι για το Καταστατικό πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε. Το νέο Καταστατικό πρέπει να συμπυκνώνει τις εμπειρίες μας, να απαντάει στους προβληματισμούς μας και να χαίρει καθολικής εκτίμησης και αναγνώρισης.
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: