Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

«Ανέγερση Μνημείου στο Καλπάκι» στη θέση «Πάρκο Ιστορίας του Έπους 1940» με πρόταση της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41



Με πρωτοβουλία της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Δήμου Πωγωνίου (Καλπακίου) και το προεδρείο της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων με θέμα «Ανέγερση Μνημείου στο Καλπάκι» στον χώρο που εξετάζεται η κατασκευή θεματικής ενότητας «Πάρκο Ιστορίας του Έπους 1940».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γ. Σούρλας μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε: «Η κατασκευή μνημείου είχε τεθεί ήδη από το 2005, ως αίτημα των συγγενών των 13.976 πεσόντων κατά τον ελληνο – ιταλικό πόλεμο, από τον Οκτώβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941. Είναι, άλλωστε, ελαχίστη υποχρέωση της πολιτείας να δουν γραμμένα σε ένα μνημείο τα ονόματα των προσφιλών τους προσώπων, που έπεσαν στα πεδία των μαχών.
Παρά τις προσπάθειες και τη χρηματοδότηση από τη Βουλή, με απόφαση του εκλιπόντα Προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, με τη χορήγηση 500.000 ευρώ και την παραχώρηση εκτάσεως 18 στρεμμάτων από τον Δήμο Καλπακίου, δυστυχώς, δεν κατέστη τελικά εφικτή η κατασκευή του μνημείου, παρά.
Στη σημερινή σύσκεψη συζητήσαμε όλα τα ζητήματα, που αφορούν τις μελέτες, τη χρηματοδότηση και τον φορέα υλοποίησης και κατασκευής του έργου.
Η Ένωση εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή και βάσιμα προσδοκά ότι αυτή τη φορά, έστω και μετά από 79χρόνια θα προχωρήσει η κατασκευή του μνημείου, θα διατεθεί ένας χώρος τιμής και μνήμης για τους ήρωές μας».
Παρόντες κατά τη σύσκεψη ήταν οι: Άγγος Κωνσταντίνος Υποπτέραχος – Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τους άταφους πεσόντες, Σκουρτσίδης Σπύρος Πλωτάρχης, Γιακουμής Γεώργιος Λοχαγός, Καψάλης Κωνσταντίνος Δήμαρχος Πωγωνίου, Αλεξιάδης Γεώργιος Σύμβουλος Αναπτυξιακών Μελετών του Δ. Πωγωνίου, Τζίντζιος Αρχιτέκτων στο ΥΕΘΑ, Παπασπύρου Ανδρέας Στρατηγός ε.α. – πρ. Πρόεδρος Πολεμικού Μουσείου, Καμνής Ιωάννης Υποστράτηγος – Διοικητής Πολεμικού Μουσείου, Κοροδήμος Ιωάννης Διευθυντής Κινηματογραφικού Αρχείου Μουσείου, Κωστόπουλος Απόστολος Μηχανικός – Γεν. Γραμματέας Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 και Γεώργιος Σούρλας Πρόεδρος Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41.

Δεν υπάρχουν σχόλια: