Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κας Φανής Παπαθωμά για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας



   Η Παγκόσμια ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια  Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου από το 1990.
   Στόχος  είναι να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και η εφαρμογή πέντε βασικών αρχών. Της  ανεξαρτησίας ,της  ενεργής συμμετοχής των ηλικιωμένων στα κοινά, της  δυνατότητας εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων,  της  φροντίδας και της  αξιοπρέπειας.
Το πιο βασικό πρόβλημα είναι  ο αποκλεισμός τους  και η περιθωριοποίηση τους  από το σύνολο, σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά , πολιτικά, οικονομικά .
Όπως είπε κι ο  Βίκτωρ Ουγκώ , «Η  λύπη ενός παιδιού ενδιαφέρει τη μητέρα του, η λύπη ενός νέου ενδιαφέρει μια νέα, η λύπη ενός γέρου δεν ενδιαφέρει κανέναν».

   Ευθύνη όλων μας είναι η εξάλειψη του  αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης . Η διασφάλιση παροχής κοινωνικής προστασίας, ασφάλειας και περίθαλψης, η ενεργή συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η υλική και ηθική στήριξη και η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή, αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Κι ας μην ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για την Τρίτη ηλικία, αυτόματα μας  έρχεται στο μυαλό ο Παππούς και η Γιαγιά., δύο λέξεις-ορόσημο της ελληνικής οικογένειας. Λέξεις μικρές κι όμως γεμάτες αγάπη, στοργή, φροντίδα. Μιλάμε για τους δεύτερους γονείς μας .

Τους  δικούς μας ανθρώπους, στους οποίους οφείλουμε  ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για τις στιγμές ευτυχίας που μας χάρισαν, για τις πολύτιμες συμβουλές τους, το ήθος ,τις  αξίες και την αξιοπρέπεια που μας δίδαξαν.
Αξίζουν το σεβασμό, την αγάπη και τη φροντίδα μας.

Η Τρίτη Ηλικία δεν έχει ανάγκη από κούφια λόγια και ευχολόγια, αλλά από στοργή, φροντίδα και σεβασμό 365 μέρες τον χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: