Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Τι μέλλει γενέσθαι με τις τιμές του βαμβακιού ρωτούν οι Βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. - Τι ενημερώνει ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



O βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, μαζί με βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν πως τα προβλήματα προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, από την στιγμή που η βαμβακοπαραγωγή αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, τη Θράκη, αλλά και γενικότερα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, σημειώνουν ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και ομοσπονδίες παραγωγών βαμβακιού κάνουν λόγο για τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής - είναι 20% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι - ενώ, επισημαίνουν, ότι ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια εισοδήματος, καθώς εμφανίζονται πολύ περισσότερα καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού, με συνέπεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνδεδεμένη ενίσχυση.
Κατόπιν αυτών, ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει το θέμα της τιμολόγησης του βαμβακιού ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα και να δικαιωθεί ο μόχθος των παραγωγών. Ακόμη, να ανακοινώσει το σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση και την τόνωση αυτής της πολύ σημαντικής πλουτοπαραγωγικής πηγής για την εγχώρια οικονομία και τους παραγωγούς. Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν αν και με ποιο τρόπο το Υπουργείο παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις για το βαμβάκι και αν Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα μετέχουν σε σχετικό συνέδριο της Γενεύης που θα λάβει χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: