Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Κόντρα ΝΔ για φορολόγηση αγροτών - Στους Βουλευτές που θα καταψηφίσουν και ο Ευ. Μπασιάκος

Real.gr Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Τουλάχιστον 15 βουλευτές της ΝΔ απειλούν να καταψηφίσουν τις αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στους αγρότες.

Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος με δήλωσή του στο Real.gr αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στην φορολόγηση των αγροτών.

"Όλα, όμως, έχουν ένα όριο, που βάζει η συνείδησή μας, η αξιοπρέπειά μας και οι άνθρωποι που εκπροσωπούμε. Τίποτε, λοιπόν, δεν είναι δεδομένο, παρά μόνον ότι η ψήφος μας δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε λευκή επιταγή στα χέρια μαθητευόμενων μάγων", τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναβρασμός στη ΝΔ για τις αλλαγές στο αγροτικό

Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούνται στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να διαχειριστούν τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του κόμματος που εκλέγονται στην περιφέρεια και απειλούν να καταψηφίσουν τις αλλαγές που προωθούνται με το μνημόνιο στο φορολογικό των αγροτών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως είναι απολύτως δίκαιες οι διαμαρτυρίες των αγροτών από την άλλη όμως αν δεν περάσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων καθώς όλα τα μέτρα είναι στο ίδιο άρθρο τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 10 - 15 βουλευτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της καταψήφισης. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γιώργο Κασαπίδη, Θανάση Δαβάκη, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Χρήστο Κέλλα, Χρήστο Μπουκώρο, Γιώργο Καρασμάνη, Φωτεινή Αραμπατζή και άλλοι βουλευτές από την περιφέρεια που μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που αντιλαμβάνεται την δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει οι βουλευτές, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί μαζί τους, η πρώτη σύσκεψη είχε γίνει την προηγούμενη Πέμπτη και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί ήταν εκρηκτικό.

Ψάχνουν για ισοδύναμα

Παράλληλα, συνάντηση θα έχει και ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα στελέχη εκείνα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια κυβερνητική θέση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να ελαφρύνουν το βαρύ φορολογικό φορτίο των αγροτών που φέρνει το νέο μνημόνιο.

Στις 7 το απόγευμα θα γίνει μία ακόμα συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που ζητούν να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη ρύθμιση η ΝΔ στο σύνολο της. «Δεν γίνεται να ψηφίζουμε εμείς και 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τα καταψηφίζουν. Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ψήφος κατά συνείδηση

Ούτε καν ως σκέψη περνάει από το μυαλό του προέδρου της ΝΔ να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πριν από την πρώτη ψηφοφορία «οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν συνείδηση - πάντα ψηφίζουν κατά συνείδηση - και η συνείδησή τους λέει «ΝΑΙ» στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Ακόμα και αν υπάρξουν πάντως διαρροές τότε θα έχει σταλεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση μειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαρακης θεωρεί ότι με την ψήφιση και του 2ου «πακέτου» των προαπαιτούμενων μέτρων τελειώνει και η ανοχή της ΝΔ και από την επόμενη μέρα αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική στάση, κυρίως για τα όσα έγιναν τους πέντε τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην φέρει το επόμενο διάστημα, νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση με μνημονιακες υποχρεώσεις της χώρας, διότι δεν πρόκειται να υποστηριχθούν.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στην ψηφοφορία της Τετάρτης, έχει αποφασίσει ήδη την προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο, γεγονός που επιβάλει στον κ. Μεϊμαρακη να θέσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα.

Ενόψει αυτών των πολιτικών εξελιξεων θεωρείται δεδομένο ότι «παγώνουν» και οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου στο κόμμα και ο κ. Μειμαράκης θα λάβει την ισχυρή νομιμοποίηση που ζητεί, από την πολιτική επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει εντός της εβδομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: