Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία

Το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία αφορά στη συγχώνευση των δύο υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αυτό της δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και μπανάνας με αυτό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία, είναι πολύ σημαντικό. Τα δύο προγράμματα διανομής υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το γάλα από το 1977 και τα οπωροκηπευτικά από το 2007.
Το προτεινόμενο νέο πρόγραμμα για τη διανομή φρούτων, λαχανικών, μπανάνας και γάλακτος στα σχολεία βελτιώνει τα υφιστάμενα σχήματα μέσω:
ü  της νέας ενιαίας προσέγγισης,
ü  του αυξημένου εκπαιδευτικού χαρακτήρα που το χαρακτηρίζει,
ü  της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητάς τους,
ü  της υιοθέτησης ενός νέου τρόπου κατανομής των πόρων και
ü  της εξ ολοκλήρου χρηματοδότησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ύψος της ενωσιακής ενίσχυσης για το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία ανέρχεται για τα οπωροκηπευτικά και τις μπανάνες  στα 150 εκατομμύρια ευρώ και για το γάλα στα 80 εκατομμύρια ευρώ ανά σχολικό έτος.


Το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία υποστηρίζεται σθεναρά από όλους τους εμπλεκόμενους διότι ενθαρρύνει την κατανάλωση οπωροκηπευτικών και γάλακτος στα παιδιά, δύο βασικών και σημαντικών κατηγοριών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από φθίνουσα κατανάλωση. Παράλληλα συμβάλλει στην υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής από την ευαίσθητη παιδική ηλικία, έναντι στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις που ευνοούν την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασία και που βάλουν κατά του διατροφικού μας πολιτισμού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: