Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Χωρίς εφημερίες το χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Λιβαδειάς

nosoklivΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Λιβαδειά 30.7.2015
Παρά τις επίμονες προσπάθειες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των αρμοδίων θεσμικών φορέων δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύσης για την εφημέρευση αγροτικών ιατρών στο νοσοκομείου Λιβαδειάς. Ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να μην πραγματοποιήσουμε τις εφημερίες στο χειρουργικό τμήμα όταν αυτές δε θα καλύπτονται από αγροτικό ιατρό ή άλλο εφημερεύοντα. Να σας θυμίσουμε ότι το νοσοκομείο Λιβαδειάς συνιστά και μέχρι αυτή τη στιγμή τη μοναδική στο βαθμό που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς λειτουργούσα μονάδα υγείας στον νομό Βοιωτίας. Το αίτημά μας ήταν λογικότατο και ρεαλιστικό στην πραγματοποίησή του. Μπροστά στην έλλειψη ειδικευομένων που μαστίζει όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας ζητήσαμε την απόσπαση των αγροτικών ιατρών από τα γειτονικά κέντρα υγείας Διστόμου και Αλιάρτου προκειμένου να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο Λιβαδειάς. Η απάντηση του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας ήταν αρνητική και πάνω απ” όλα αδικαιολόγητη. Χωρίς να μπούμε καν στη διαδικασία να εξηγήσουμε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόρριψη του αιτήματός μας που για μας όμως είναι εντελώς προφανείς και συνίστανται στη μη ανάληψη πολιτικού κόστους που επισύρει η απόφαση αυτή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω που συνεπάγεται η αναστολή της εφημερίας στο χειρουργικό τμήμα.
Για περισσότερες από 15 ημέρες όχι μόνο η πόλη της Λιβαδειάς αλλά ο ολόκληρος ο νομός δε θα υποστηρίζεται από την ειδικότητα του χειρουργού από τις 15.00 έως τις 08.00 της επομένης.
Θα προχωρήσουμε στην παύση των τακτικών χειρουργείων αφού δεν είναι λογικό να διενεργούμε χειρουργεία και το απόγευμα να μην εφημερεύουμε και να μην παρακολουθούμε τους χειρουργημένους ασθενείς.
Από την πιο απλή χειρουργική πράξη όπως είναι η συρραφή ενός τραύματος και η κλινική εκτίμηση ενός ασθενούς μέχρι την πιο απαιτητική εξειδικευμένης χειρουργικής γνώσης όπως η αντιμετώπιση πολυτραυματία, αυτές δε θα δύνανται να πραγματοποιηθούν κατά τις ημέρες που δε θα καλύπτεται το χειρουργικό τμήμα. Αυτό για την πρώτη περίπτωση συνεπάγεται ταλαιπωρία για τον ασθενή κι επιβάρυνση των τριτοβάθμιων εφημερευόντων νοσοκομείων στην Αθήνα ενώ για τη δεύτερη εξαιρετικά σημαντική έκθεση του αγαθού της ζωής του πολυτραυματία που δε θα λαμβάνει ούτε τις πρώτες βοήθειες σε χώρο νοσοκομείου μάλιστα.
Οι συνάδελφοι των δύο κέντρων υγείας Αλιάρτου και Διστόμου για τις ημέρες αυτές θα πρέπει να βρουν που ακριβώς θα διακομίζουν περιστατικά χρήζοντα χειρουργικής αντιμετώπισης αφού το νοσοκομείο αναφοράς τους δε θα μπορεί να τα υποδεχτεί. Να υπενθυμίσουμε ότι οφείλουν να ενημερώνουν βάσει νόμου και γραπτώς για το αν η υγειονομική μονάδα που παραπέμπουν διαθέτει την ειδικότητα που χρειάζεται ο ασθενής.
Οι θεσμικοί πολιτικοί φορείς της Λιβαδειάς, Αλιάρτου και Διστόμου ας προβούν σε συντονισμένες ενέργειες επαναφοράς του καθεστώτος πλήρους εφημέρευσης στο χειρουργικό τμήμα με παρεμβάσεις τους στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ. Οι παραπάνω δημοτικές αρχές οφείλουν επίσης να ενημερώσουν τους πολίτες τους για τα σοβαρότατα προβλήματα που συνεπάγεται η παύση λειτουργίας του χειρουργικού τμήματος για τις ημέρες αυτές.
Η έλλειψη εφημερευόντων σε επίπεδο αγροτικού καθιστά δυσχερή και την ασφαλή συνοδεία περιστατικών που χρήζουν διακομιδής. Ήδη πολλές φορές τα περιστατικά που διακομίζονται δεν τυγχάνουν συνοδείας ιατρού. Στα περιστατικά αυτά δε θα αναλαμβάνουμε ενυπόγραφα την ευθύνη της ασφάλειας της διακομιδής όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Θεωρούμε ότι η απόσπαση των αγροτικών ιατρών προς εφημέρευση στο νοσοκομείο Λιβαδειάς κάτι που ακολουθούν ήδη τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία στην Ελλάδα συνιστά την πιο άμεση λύση τουλάχιστον μέχρι να δρομολογηθούν οι πιο ριζικές που θα μπορούσαν ν” αποδώσουν και περισσότερο.
Τα παραπάνω ισχύουν μέχρι νεωτέρας.
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΘΩΜΑΣ  Συντονιστής Διευθυντής
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝ.ΝΟΣ Διευθυντής
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ Διευθυντής
ΠΛΙΑΚΟΣΤΑΜΟΣ ΚΩΝ.ΝΟΣ Επιμελητής Α’
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Επιμελήτρια Α’

Δεν υπάρχουν σχόλια: