Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Στα 2.000 ευρώ το όριο για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Το... ελεύθερο σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν μαζί τους χαρτονομίσματα -σε ευρώ ή άλλο νόμισμα- μέχρι του ορίου των 2.000 ευρώ δίνει η υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η οποία δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ΦΕΚ. 
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη ενσωματώθηκε στην απόφαση μέχρι να εκδοθεί Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία και θα ξεκαθαρίσει επακριβώς τους όρους μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο έλεγχος στη μεταφορά κεφαλαίων.
Ο περιορισμός των 2.000 ευρώ, αφορά μόνο στους κατοίκους Ελλάδας καθώς για τους κατοίκους εξωτερικού δεν μπαίνει περιορισμός.
Με την υπουργική απόφαση γίνονται και άλλες αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου με την οποία μπήκε τέλος στην τραπεζική αργία και διευκρινίστηκαν οι όροι παραμονής των capital controls. Ειδικότερα:
  1. Οι ναυτιλιακές εταιρείες αποκτούν τη δυνατότητα να προχωρούν σε ανάληψη μετρητών από τον τραπεζικό τους λογαριασμό μέχρι το όριο των 50.000 ευρώ ημερησίως. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέρχονται από χρήματα που ήρθαν σε τραπεζικό λογαριασμό ιδρύματος στην Ελλάδα από μεταφορά ιδρύματος στο εξωτερικό. Μάλιστα η απόφαση προβλέπει ότι με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, δυνατότητα ανάληψης μετρητών θα μπορεί να δοθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας με σαφή προσδιορισμό του ορίου αναλήψεων.
  2. Διευκρινίζεται ότι οι συνοδοί προσώπων που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για νοσηλεία, μπορούν να σηκώσουν από τραπεζικό λογαριασμό και να έχουν μαζί τους, το ποσό των 2000 ευρώ.
  3. Τέλος, διευκρινίζεται ότι στο εξής, η απαγόρευση ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ ημερησίως, θα αφορά σε «πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στην Ελλάδα». Δηλαδή, δεν υπάρχει περιορισμός για πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Πηγή http://www.naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: