Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΚΕΔΕ: Να ζητηθεί παράταση ενός έτους για το ΕΣΠΑ

Τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν εκατοντάδες έργα εγκαίρως, με συνέπεια να απαιτηθεί από την ΕΕ να επιστραφούν τα κονδύλια του τρέχοντος ΕΣΠΑ, επεσήμανε η ΚΕΔΕ.
Για αυτό το λόγο, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει επίσημο αίτημα για την ΕΕ, ώστε να παραταθεί κατά ένα χρόνο το τρέχον ΕΣΠΑ. Οπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, ενόψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στις 31 /12/2015 και με τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος εκατοντάδες έργα που ήταν σε εξέλιξη να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν και να απαιτηθεί από ΕΕ επιστροφή των χρημάτων και αποζημιώσεις από τους μειοδότες των έργων.
Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν τόσο για τη χώρα όσο και για τους Δήμους, από μια μη ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Στη συνεδρίαση παρέστη ο διευθυντής του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ είναι αντίθετη σε τυχόν παράταση του τρέχοντος προγράμματος όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και για τις άλλες χώρες.
Για το ζήτημα, η ηγεσία της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους η πραγματοποίηση συναντήσεων με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στη συνεδρίαση, ο διευθυντής του γγ ΕΣΠΑ, επίσης, ενημέρωσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι η κυβέρνηση για διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και την ολοκλήρωση των έργων αυτών, αναζητεί και άλλους τρόπους, όπως χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αυξημένη προκαταβολή από το νέο ΕΣΠΑ, μεταφορά έργων με προϋπολογισμό κάτω των 5 εκατ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.


Πηγή: ΚΕΔΕ: Να ζητηθεί παράταση ενός έτους για το ΕΣΠΑ -Κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν έργα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/218544/kede-na-zitithei-paratasi-enos-etoys-gia-espa-kindynos-na-min-oloklirothoyn-erga#ixzz3gdwc22hz

Δεν υπάρχουν σχόλια: