Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ομόφωνα η ΠΕΔ Στερεάς στηρίζει την υποψηφιότητα των Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η 7η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας. Βασικό της θέμα αποτέλεσε η στήριξη της υποψηφιότητας του Δήμου Δελφών για «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κ. Λουκάς Υπερήφανος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Αποτελεί τιμή αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση μας να στηρίξουμε με κάθε μέσο το Δήμο Δελφών στην υποβολή της υποψηφιότητάς του καθώς και στη  διεκδίκηση της ανάδειξής του σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. Η ΠΕΔ/ΣΕ θα είναι πάντα αρωγός σε  κάθε εξωστρεφή ενέργεια των Δήμων που θα έχει ως στόχο την προβολή και την αναβάθμιση περιοχών αλλά και της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αφού ανάλυσε το σκεπτικό και τις διαδικασίες του όλου εγχειρήματος τόνισε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα έχει ως στόχο όχι μόνο την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής των Δελφών αλλά και ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας.
Το σύνολο των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας και αποφασίστηκε ομόφωνα η έμπρακτη υποστήριξη της πρότασης του Δήμου Δελφών από την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
Σχετικά με το 2ο θέμα που αφορούσε την υπόθεση του «Ανάπτυξη Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ΤΕΔΚ Ν. Ευβοίας» αποφασίστηκε ομόφωνα η επίσπευση των διαδικασιών λύσης και εκκαθάρισης της εταιρείας αυτής με την ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών έτσι ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ μάλιστα στην εισήγησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ηθικό μας καθήκον να επουλώσουμε τις πληγές του παρελθόντος που έχουν μείνει ανοικτές και να δώσουμε άμεσες λύσεις. Η σημερινή Διοίκηση έχει ως στόχο της να μην αφήσει κανένα ανοικτό θέμα και να τηρήσει με αξιοπιστία τις υποχρεώσεις της, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα που της δίνεται και κάθε νόμιμο μέσο επ’ ωφελείας πάντα της ΠΕΔ/ΣΕ ».
Στη  συνεχεία τέθηκε προς συζήτηση το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ομαλή υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω της έλλειψης ρευστότητας με υπαρκτό τον  κίνδυνο της  μη ολοκλήρωσής τους ως το τέλος του τρέχοντος έτους, που αποτελεί και το έτος κλεισίματος του Προγράμματος. «Θα πρέπει να υπάρξει παράταση γιατί διαφορετικά τα βάρη θα πέσουν στους Δήμους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να οδηγηθούν σε  κατάσταση χρεοκοπίας» τόνισε ο κ. Υπερήφανος και συνέχισε: «Έχουμε εκπονήσει μια σαφώς τεκμηριωμένη πρόταση που βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε εικασίες. Θα πρέπει αφ΄ενός να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια και αφ΄ετέρου  να ληφθεί υπόψη πως η αστοχία δεν οφείλεται σε κακό σχεδιασμό ή άστοχο προγραμματισμό, αλλά σε έναν απρόβλεπτο και μη διαχειρίσιμο παράγοντα όπως αυτός της  ανυπαρξίας ρευστότητας». Το σώμα ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου που περιελάμβανε την πρόταση παράτασης της επιλεξιμότητας των δαπανών για ένα χρόνο έως 31.12.2016 και την προώθησή της στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αναληφθεί δράση και να γίνει η σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης για την παράταση της προθεσμίας για τις  άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών έως 31-12-2016, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τη δράση και τις προτάσεις των Θεματικών Επιτροπών Αγροτικής Ανάπτυξης (Πρόεδρος κ. Τζιαχρήστας, Δήμαρχος Δομοκού), Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας (Πρόεδρος κα. Πούλου, Δήμαρχος Λεβαδέων) και Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας & Αθλητισμού (Πρόεδρος κ. Λιόλιος, Δήμαρχος Λοκρών) πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους Δήμους και τους Δημότες. Σε συνέχεια της ενημέρωσης αποφασίστηκε από κοινού η διεξαγωγή Θεματικών Διοικητικών Συμβουλίων και η εντατικοποίηση των εργασιών έτσι ώστε από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες, να ομαδοποιηθούν οι προτάσεις και να προωθηθούν καταλλήλως στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: