Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Το σχέδιο «ανοιχτές τράπεζες»

Μπορεί η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα, ωστόσο θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί και οι ανοιχτές πόρτες των καταστημάτων θα είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους.
Ενδεικτικό είναι πως στο καθοριστικό κομμάτι των αναλήψεων δεν υπάρχει καμία αλλαγή, αφού οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν έως 60 ευρώ ημερησίως.  
Τι αναμένεται να αλλάξει στις αναλήψεις
Τα capital controls παραμείνουν, το ημερήσιο όριο θα είναι τα 60 ευρώ στα ATMs και στα γκισέ, αλλά με το προνόμιο της αθροιστικής ανάληψης. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να κάνει ανάληψη μία φορά την εβδομάδα θα μπορεί να πάρει το άθροισμα των 60 ευρώ ανά ημέρα. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το όριο αυτό θα παραμείνει για μία εβδομάδα και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ο ELA δώσει νέα ανάσα ρευστότητας, τότε το ποσό ανάληψης θα αυξηθεί.
Ανάσα με επιταγές και θυρίδες
Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε από τη Δευτέρα όλες οι τράπεζες θα είναι ανοικτές και οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο συναλλαγών (να καταθέσουν μετρητά, να μεταφέρουν από λογαριασμό χρήματα, να πληρώσουν λογαριασμούς) αλλά όχι να πάρουν μετρητά πάνω από τα 60 ευρώ.
Για τις επιταγές σημείωσε ότι θα επιτρέπεται να κατατεθούν. Για όσες έχουν λήξει στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα λήξης ώστε να υπάρχει ένα 8ημερο για την τακτοποίηση.
Για τις επιχειρήσεις ο Δημ. Μάρδας είπε ότι δίνεται μεγάλη προτεραιότητα για εισαγωγές πρώτων υλών και παράλληλα όλες οι εξωστρεφείς εταιρείες ακολουθούν το εξής πρόγραμμα: ότι συνάλλαγμα εισάγουν μπορούν να το τραβήξουν κατά 80% και να το κάνουν ότι θέλουν, χωρίς δηλαδή διαδικασίες για εισαγωγές, για μισθοδοσία κ.τλ.


Πηγή: Το σχέδιο «ανοιχτές τράπεζες» -Τι θα ισχύει για θυρίδες, νέες συναλλαγές και επιταγές | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/217676/shedio-anoihtes-trapezes-ti-tha-ishyei-gia-thyrides-nees-synallages-kai-epitages#ixzz3g8Hs0IEU

Δεν υπάρχουν σχόλια: