Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μιλούν ανοικτά για το Δήμο Κωπαϊδας…


Αναμονή και αναβρασμός ανάμεσα στους Αυτοδιοικητικούς του Νομού μας – κυρίως των πεδινών Δήμων για να είμαστε σαφέστεροι – επικρατεί μέρες τώρα εν όψει της ανακοίνωσης του χωροταξικού των νέων Δήμων που θα ανακοινωθεί στις 12 Απριλίου και ύστερα από τη διασταυρωμένη πληροφορία πως δεν αποκλείεται το σχέδιο Καλλικράτης να επιφυλάσσει για τη Βοιωτία τη δημιουργία όχι 2 ή 6 Δήμων αλλά… τέσσερις! Βλέποντας την σκληρή πραγματικότητα και συναισθανόμενοι το μέγεθος των αρμοδιοτήτων που θα περάσουν στους νέους ΟΤΑ, φουντώνουν πλέον οι συζητήσεις και βγαίνουν στην επιφάνεια τα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία ενός ισχυρού αγροτικού Δήμου στην επαρχία Λιβαδειάς που να περιλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους Ορχομενού, Χαιρώνειας, Ακραιφνίας, Αλιάρτου και Κορώνειας με κοινό σημείο αναφοράς τους την Κωπαϊδα και τον κάμπο της!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και μη θέλοντας να πάρουν στις πλάτες τους το βάθος της αποτυχίας του σχεδίου, προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο «συνασπισμών» στη λογική δημιουργίας ενός Δήμου που να περιλαμβάνει όλη την Κωπαϊδα!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προκύψουν τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένες ανοικτές συναντήσεις όλων όσων λαμβάνουν μέρος σ` αυτή την βιώσιμη πρωτοβουλία που στόχο έχει τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού Αγροτικού Δήμου – στη λογική του βιομηχανικού δήμου που λέγεται πως θα γίνει στην περιοχή Οινοφύτων και Σχηματαρίου- αφήνοντας ουσιαστικά και δύο μεγάλους πόλους γύρω από τις πόλεις τη Βοιωτίας, τη Θήβα (που λογικά θα συγκεντρώσει τα υπόλοιπα χωριά έως τον Κορινθιακό κόλπο) και τη Λιβαδειά (που επίσης θα πάρει στους κόλπους της το λιμάνι της Αντίκυρας και ασφαλώς τον ορεινό όγκο του Παρνασσού).
Το «σενάριο» αυτό που ολοένα και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μοιάζει ακόμη πιο επιτακτικό, δεδομένης της αντίδρασης που υποβόσκει στον Ορχομενό και την Αλίαρτο, πόλεις που επιθυμούν την ανεξαρτησία τους έτσι κι` αλλιώς.
Δεδομένης, όμως, μια συνένωσης με τη Λιβαδειά, για παράδειγμα, που θα συμβάλλει σταδιακά στην αποσύνθεσή τους «ως μικρότερα αστικά κέντρα» και όχι μόνο, προτιμότερο μοιάζει η συνένωση μεταξύ τους!
Επίσης, αυτό που ενδιαφέρει σήμερα, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ είναι να μη χαθεί η κοινωνική συνοχή και να μη ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος ανάμεσά τους, τη στιγμή μάλιστα που ήδη μέτωπα αντιδράσεων εκδηλώνονται για τα μέτρα της κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο. Περισσότερα στο αυριανό φύλλο των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: