Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Την Κυριακή ο εορτασμός της Κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη


Παρουσία του κκ. Γεωργίου…

Πανηγυρικά αναμένεται και φέτος να εορταστεί η εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας την Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 στο ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, ως γνωστόν, στο ιστορικό αυτό τόπο εορτάζεται η Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη από τον Επίσκοπο Σαπώνων Ισαϊα, με οικοδεσπότη τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά και τον ηγούμενο της Μονής πατέρα Χρύσανθο, παρουσία και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά στις 11.00 το πρωί με την Δοξολογία και στην συνέχεια θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Νομού Φωκίδας, στην τοποθεσία «Τρία Έλατα» στα σύνορα Κυριακίου - Ζερεικίου (Ελικών), ορκίσθηκε αρχηγός του ένοπλου αγώνα ο Αθανάσιος Διάκος πηγαίνοντας στον Όσιο Λουκά, όπου την επομένη στις 26 Μαρτίου 1821 ο τότε Δεσπότης Ησαίας κηρύσσει την Επανάσταση στη Ρούμελη. Και στο χάραμα της άλλης μέρας οι καλόγεροι έψαλαν τη δοξολογία. Ήταν το γλυκοχάραμα της λευτεριάς. Έτσι κηρύχτηκε η Επανάσταση και στη Βοιωτία. Ο αρχηγός Θανάσης Διάκος είχε πάρει την ευλογία του δεσπότη και ξεκινούσε με τα παλικάρια του για το μεγάλο Αγώνα. Ο Ησαΐας κατέθεσε τα άμφια του στον Όσιο Λουκά, αρματώθηκε και ξεκινώντας για τα Σάλωνα έριξε μια στερνή ματιά στο μοναστήρι.
Δυο δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του δεσπότη και κατάβρεξαν τις ροδόχροες παρειές του. Δύο μέρες έμεινε ο ιεράρχης στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία να παρακολουθήσει την Επανάσταση που είχε ξεσπάσει στα Σάλωνα αυθημερόν. Σαν έμαθε πως όλα πήγαιναν καλά και πως οι Σαλωνίτες κλείσανε τους Τούρκους στο Κάστρο, έφυγε για τη Λιβαδειά, όπου έφτιαξε μ' άλλους δύο ιεράρχες την Επαναστατική Επιτροπή. Είναι το μόνο σωζόμενο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Ησαΐα.
Στις 17 Ιανουαρίου του 1827 γίνεται η μάχη του Διστόμου που κράτησε μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Ήταν η μακρότερη μάχη όλου του αγώνος με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, η σημασία της οποίας ιστορικά θεωρήθηκε πολύ σημαντική για την εξέλιξη της Επανάστασης, γιατί έγινε ακριβώς μετά την πτώση του Μεσολογγίου και αναπτέρωσε το λαβωμένο ηθικό των Ελλήνων. Τότε, απομακρύνονται οριστικά και οι Τούρκοι από τη Ρούμελη.
Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21, πάντως, δεν θα βρούμε άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. Πολεμιστής όμως παραμένει μοναδικός ο Ησαΐας!
Ο Ησαΐας παραμένει ένα αγνό σύμβολο του αδούλωτου Ελληνισμού. Το μαρμάρινο άγαλμα του στήθηκε από τους Αμφισσείς τον Ιούλιο του 1931 στη μεγάλη πλατεία της Άμφισσας που από τότε φέρει τ' όνομα του. (Φωτογραφίες Αρχείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: