Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Πανηγυρικός ο εορτασμός της Κήρυξης της Επανάστασης






































Πανηγυρικά γιορτάστηκε και φέτος, ανήμερα της Κυριακής των Βαϊων, η Κήρυξη της Επανάστασης της Ρούμελης στο ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, την ημέρα, που ως γνωστόν, στο ιστορικό αυτό τόπο ο πάλαι ποτέ Επίσκοπος Σαλώνων Ισαϊας ευλόγησε τα όπλα των επαναστατημένων Ρουμελιωτών του ` 21. Οικοδεσπότης των εορταστικών εκδηλώσεων είναι κάθε χρόνο ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς και ο ηγούμενος της Μονής πατέρας Χρύσανθος, παρουσία και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου. Παρόντες ήταν ακόμη τέως και νύν εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο από τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, Αντινομάρχες και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί άρχοντες και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποί του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού και του Λιμενικού, εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων και ασφαλώς πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί με τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση - κατάθεση στεφάνων μπροστά από την προτομή του ιστορικού προσώπου Ησαϊα Σαλώνων, ακολούθησε η ομιλία του κ. Περγαντά.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πρωινής Θείας Λειτουργίας για την Κυριακή των Βαϊων, ο Επίσκοπός μας χειροτόνησε σε διάκονο τον μοναχό Γεώργιο Μ. Θανάσου από τη Θήβα, ο οποίος πλέον ανήκει στην Μοναστηριακή αδελφότητα του Οσίου Λουκά του Στειριώτη.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Νομού Φωκίδας, στην τοποθεσία "Τρία Έλατα" στα σύνορα Κυριακίου - Ζερεικίου (Ελικών), ορκίσθηκε αρχηγός του ένοπλου αγώνα ο Αθανάσιος Διάκος πηγαίνοντας στον Όσιο Λουκά, όπου την επομένη στις 26 Μαρτίου 1821 ο τότε Δεσπότης Ησαίας κηρύσσει την Επανάσταση στη Ρούμελη. Και στο χάραμα της άλλης μέρας οι καλόγεροι έψαλαν τη δοξολογία. Ήταν το γλυκοχάραμα της λευτεριάς. Έτσι κηρύχτηκε η Επανάσταση και στη Βοιωτία. Ο αρχηγός Θανάσης Διάκος είχε πάρει την ευλογία του δεσπότη και ξεκινούσε με τα παλικάρια του για το μεγάλο Αγώνα. Ο Ησαΐας κατέθεσε τα άμφια του στον Όσιο Λουκά, αρματώθηκε και ξεκινώντας για τα Σάλωνα έριξε μια στερνή ματιά στο μοναστήρι.
Δυο δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του δεσπότη και κατάβρεξαν τις ροδόχροες παρειές του. Δύο μέρες έμεινε ο ιεράρχης στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία να παρακολουθήσει την Επανάσταση που είχε ξεσπάσει στα Σάλωνα αυθημερόν. Σαν έμαθε πως όλα πήγαιναν καλά και πως οι Σαλωνίτες κλείσανε τους Τούρκους στο Κάστρο, έφυγε για τη Λιβαδειά, όπου έφτιαξε μ' άλλους δύο ιεράρχες την Επαναστατική Επιτροπή. Είναι το μόνο σωζόμενο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Ησαΐα.
Στις 17 Ιανουαρίου του 1827 γίνεται η μάχη του Διστόμου που κράτησε μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Ήταν η μακρότερη μάχη όλου του αγώνος με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, η σημασία της οποίας ιστορικά θεωρήθηκε πολύ σημαντική για την εξέλιξη της Επανάστασης, γιατί έγινε ακριβώς μετά την πτώση του Μεσολογγίου και αναπτέρωσε το λαβωμένο ηθικό των Ελλήνων. Τότε, απομακρύνονται οριστικά και οι Τούρκοι από τη Ρούμελη.
Όσο κι αν ψάξουμε τις σελίδες του '21, πάντως, δεν θα βρούμε άλλο δεσπότη να λαβαίνει μέρος σε μάχες. Ιεράρχες μάρτυρες ήταν αρκετοί στον Αγώνα. Πολεμιστής όμως παραμένει μοναδικός ο Ησαΐας!
Ο Ησαΐας παραμένει ένα αγνό σύμβολο του αδούλωτου Ελληνισμού. Το μαρμάρινο άγαλμα του στήθηκε από τους Αμφισσείς τον Ιούλιο του 1931 στη μεγάλη πλατεία της Άμφισσας που από τότε φέρει τ' όνομα του.

Ας ακούσουμε τις δηλώσεις που έκαναν στα τοπικά ΜΜΕ ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ Γεώργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: