Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Παρουσιάστηκαν και στη Βοιωτία οι τόμοι του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου Βοιωτικών Μελετών
























Σημαντικές ανακοινώσεις από τον Έφορο της Θ` ΕΠΚΑ κ. Βασίλειο Αραβαντινό

Παρουσία επιφανών Βοιωτών, ανθρώπων των γραμμάτων, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και της Επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και Συλλόγων έγινε το απόγευμα της του Σαββάτου, 27 Μαρτίου 2010 στο συνεδριακό Κέντρο της Κρύας η παρουσίαση των πρακτικών του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου Βοιωτικών Μελετών, η πρώτη από την διπλή προγραμματισμένη παρουσίασή τους ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 στη Θήβα. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος κ. Νίκος Κόλλιας, συνοδευόμενος από μέλη του ΔΣ.

Το πάνελ των ομιλητών που εισήγαγαν τους παρισταμένους στο πνεύμα των 100 επιστημονικές ανακοινώσεις όπως κατατέθηκαν στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Βοιωτικών Μελετών, το οποίο έλαβε χώρα στη Λιβαδειά τον Σεπτέμβριο του 2000. Τις εντυπώσεις, ωστόσο, «έκλεψαν» οι πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από τον Προϊστάμενο της Θ` ΕΠΚΑ κ. Βασίλειο Αραβαντινό (ο οποίος είχε και την διεύθυνση – ευθύνη για την επιμέλεια του 2τομου έργου), ο οποίος επανέλαβε πως τα συνέδρια της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών καταφέρουν να καταγράφουν την Προϊστορία, την Ιστορία αλλά και σύγχρονα θέματα του Νομού μας, ενώ ένα διεθνές συνέδριο δίνει την μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν και να συζητηθούν ως αποτελέσματα είτε νεότερου κύκλου αρχαιολογικών και αχαιομετρικών ερευνών είτε ως νεότερα ζητήματα.
Επιπλέον, ο κ. Αραβαντινός ανακοίνωσε και επίσημα στο κοινό την έκδοση του «Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας» για το 2010, την επιμέλεια του οποίου θα έχει ο ίδιος - σύμφωνα και με σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα – που θα χορηγήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Τράπεζα Eurobank EFG, συνεχίζοντας την πολυετή τους προσφορά στον τομέα των πολιτιστικών εκδόσεων και ειδικότερα στο πλαίσιο της σειράς ο «Κύκλος των Μουσείων»!
Πρόκειται για και πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των θησαυρών της Βοιωτικής γης που φυλάσσονται στο μεγαλύτερο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νομού μας, τα οποία θα βγουν στην δημοσιότητα σχεδόν παράλληλα με την επανέκθεσή του, εάν τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Ήδη, όπως μας αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι συντελεστές της πολυτελούς έκδοσης έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία του καθώς η παρουσίαση του προγραμματίζεται περί τα τέλη του Νοέμβρη του 2010, ενώ προσωπικά για τον κ. Βασίλειο Αραβαντινό αποτελεί την δικαίωση δεκάδων χρόνων επιστημονικής εργασίας και καταγραφής της Βοιωτικής ιστορίας! Θα μπορούσε, μάλιστα, να χαρακτηριστεί και ως «το έργο της ζωής του»! «Χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του Γενικού Διευθυντή του Ομίλου Λάτση στην Ελλάδα, Προέδρου και μέλους Διοικητικών Συμβουλίων σειράς εταιρειών συμφερόντων του Ομίλου Λάτση, και κοινωφελών ιδρυμάτων κ. Ευάγγελου Χρόνη, ο οποίος έχει και μια ιδιαίτερη σχέση με την Κορώνεια, θα προχωρήσουμε στην φωτογράφιση των θησαυρών της Αρχαίας Βοιωτίας» τόνισε ο Προϊστάμενος της Θ` ΕΠΚΑ. «Γίνονται πάρα πολλά πράγματα στη Βοιωτία αλλά το ύφος της δουλειάς μας και το επιστημονικό έργο δεν μας επιτρέπει να επιδιώκουμε τη δημοσιότητά τους» εξήγησε ο κ. Αραβαντινός. «Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια του φωτογράφου κ. Σωκράτη Μαυρομάτη και άλλων συντελεστών έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή του, η οποία θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί επίσημα περί τα τέλη του Νοέμβρη ή αρχές Δεκέμβρη του 2010 στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θήβα» μας είπε ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας που υπηρετεί τη Βοιωτία για πάνω από 25 χρόνια!
Ακόμη ο κ. Αραβαντινός προχώρησε και σε μια ακόμη πολύ σημαντική ανακοίνωση που αφορά τη διοργάνωση μια μεγάλης έκθεσης – για πρώτη φορά στην ιστορία της Βοιωτίας – το 2011 στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art, γνωστό και ως The Met), ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. «Το 2011 πιστεύω να πραγματοποιήσουμε την μεγάλη έκθεση για τις Βοιωτικές Αρχαιότητες στην Αμερική. Ασφαλώς θα ονομάζεται «Θήβα η Τρίτη Δύναμη». Πρέπει να έχει ένα πολύ μοντέρνο και πολιτικό και συγκλονιστικό τίτλο ώστε να προκαλέσει τα εκατομμύρια των Αμερικανών. Ο νοών νοείτο ποια είναι η Τρίτη δύναμη του Πλανήτη σήμερα, όπως και η Θήβα του πλανήτη τότε κατά την κλασσική περίοδο ήταν η Τρίτη δύναμη, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη» είπε με περηφάνια ο Προϊστάμενος της Θ` ΕΠΚΑ.
Λίγο πριν το τέλος της παρουσίασης ο Πρόεδρος κ. Νίκος Κόλλιας εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση των δύο τελευταίων τόμων «που έρχονται να συμπληρώσουν τους έξι τόμους των προηγουμένων συνεδρίων, όπου έχει καταγραφεί ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Βοιωτίας και παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για κάθε Βοιωτό και όχι μόνο!» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακούστε την σημαντική ανακοίνωση του Προϊσταμένου της Θ` ΕΠΚΑ κ. Βασίλειου Αραβαντινού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: