Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Αποκλείστηκαν 11,5 χιλιάδες αγρότες από τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι


Σκληρή γραμμή απέναντι στους παραγωγούς που δεν «έπιασαν» την προβλεπόμενη παραγωγή στο βαμβάκι ή εντοπίστηκαν από ελέγχους να μην τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία τήρησν τελικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα επώδυνο αλλά σαφές μήνυμα για τη νέα χρονιά.
Συνολικά υπολογίζεται ότι 11.500 παραγωγοί δεν έλαβαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι για μια σειρά από λόγους: δεν παρέδωσαν καθόλου προϊόν, παρέδωσαν λιγότερο από το πλαφόν που έχει τεθεί για κάθε νομό δεν χρησιμοποίησαν πιστοποιημένο σπόρο ή εντοπίστηκαν από ελέγχους να μην τηρούν τη νομοθεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι σ' αυτούς που δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία σχετικά με την παραγωγή βάμβακος του 2009 προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα φέτος όταν όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η παραγωγή μπορεί να υπερβεί τα 3 εκατ. στρέμματα. Κι αυτό επειδή το βαμβάκι είναι πλέον η μοναδική ελκυστική καλλιέργεια που υπόσχεται καλή εμπορική τιμή και αξιοζήλευτη συνδεδεμένη ενίσχυση στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Την ίδια ώρα στις άλλες καλλιέργειες (τεύτλα, τομάτα, δημητριακά) τα μηνύματα (αυτήν την περίοδο πάντα) δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι διανεμήθηκε ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ σε περίπου 40 χιλιάδες δικαιούχους αγρότες. Το ποσό, όπως ανακάλυψαν όσοι αγρότες πήγαν χθες στην τράπεζα, ήταν μειωμένο λόγω της εφαρμογής της παρακράτησης 7% στους παραγωγούς που εισπράττουν ενίσχυση άνω των 5 χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η συνδεδεμένη στο βαμβάκι διαμορφώθηκε περίπου στα 74,8 ευρώ το στρέμμα. Πηγή http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: