Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

«Πολύ ικανοποιητική η απόφαση της ΕΕ» για τη στήριξη της Ελλάδας, λέει ο Γ.Παπανδρέου



«Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση» τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουν το ενιαίο νόμισμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πολύ ικανοποιητική» και υπογραμμίζοντας ότι «οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο». Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή. Κινηθήκαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου, πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο, υπογράμμισε.
«Σήμερα, φτάσαμε σε μια απόφαση πολύ ικανοποιητική. Θεσπίζει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πολύ σημαντική, επίσης, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα, που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές Τράπεζες - και αυτό στηρίζει και διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε».«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Και το κάνουμε. Αλλά όχι μόνον. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε -και αυτό κάνουμε- στις μεγάλες αλλαγές. Μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «χτίζουμε με τις σημερινές μας πράξεις, τις συνθήκες για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη».
«Είναι μια σημαντική απόφαση αυτή που πήραμε σήμερα, και συμβολικά, στην Εθνική μας Εορτή»
κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παπακωνσταντίνου: Ελπίζουμε να μην χρειαστεί...
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το «δίχτυ ασφαλείας» που ενέκριναν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές», είπε και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό βοήθειας».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι περιορίζεται σημαντικάμο κίνδυνος μίας στάσης πληρωμών από τη στιγμή που η Ευρώπη αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Εκτμήσεις κυβερνητικών κύκλων
«Αυτό που θέλαμε, δηλαδή να «μεταφραστεί» η πολιτική απόφαση της 11ης Φεβρουαρίου σε ένα μηχανισμό στήριξης, το πήραμε», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό, καθώς επιθυμεί να δανειστεί από την αγορά και προς αυτήν θα κινηθεί.
Αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» σε ότι αφορά την δυνατότητα δανεισμού από την αγορά και είπαν ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που αποφασίστηκε χθες, πρέπει πρώτον η ενδιαφερόμενη χώρα να προσφύγει σε αυτόν, στη συνέχεια να υπάρξει εισήγηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατόπιν ομόφωνη απόφαση της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημειώνεται από τους ίδιους κύκλους ότι μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει λόγο να πει «όχι», καθώς δεν είναι υποχρεωμένη να δανείσει την προσφεύγουσα στον μηχανισμό χώρα. Πηγή http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: