Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

«Τα πράγματα στη θέση τους» βάζει (επιτέλους) η Ευαγγελία Γρανιτσιώτη

Συνέντευξη της πρώην Δημάρχου Αράχωβας στο www.ntelalis-arahovas.blogspot.com


1) Όσον αφορά το σχέδιο Καλλικράτης ο Δήμαρχος Διστόμου είπε για την απόφαση για ενιαίο Δήμο Αράχωβας - Δελφών μεταξύ άλλων τα εξής: «Προσωπικά πιστεύω ότι το δεύτερο σκέλος της απόφασης (σ.σ. εννοεί τα όρια του νέου Δήμου) είναι ουτοπιστικό και κρύβει σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και απομακρύνεται από την πραγματικότητα. Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας ακολούθησε αυτή την απόφαση, παρότι ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ». α) Πώς κρίνετε τη τοποθέτηση του Δήμαρχου Διστόμου; β) Συμφωνείτε με την απόφαση και την κατεύθυνση του Δ.Σ. Αράχωβας;

Χαίρομαι που ο Δήμαρχος Διστόμου συμφωνεί με τα κριτήρια του ΙΤΑ που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τις συνενώσεις των νέων Δήμων.Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει παρουσιάσει μια από τις πιο σοβαρές αναλύσεις και προτάσεις, που έχουν ληφθεί υπ’ όψη στην κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου.Όσον αφορά τη θέση του που ανέπτυξε στο δεύτερο σκέλος της απόφασης σχετικά με τα όρια του νέου Δήμου και την απόφαση του Δ.Σ Αράχοβας, θα πρέπει να μας την διευκρινίσει ο ίδιος τι εννοεί.Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχοβας μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση επιθυμεί κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ή όχι τα κριτήρια αυτά.Προσωπικά πιστεύω ότι κάνει λάθος προτείνοντας πολλές εναλλακτικές λύσεις συνενώσεων, πράγμα που δεν βοηθά τον κόσμο να καταλάβει και να αποφασίσει που θα πάμε.Χρειάζεται να γίνει μια ανάλυση των κριτηρίων του ΙΤΑ, ώστε να ενημερωθούμε σωστά πριν αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Το αποσπασματικό και υποκειμενικό διάβασμα κάποιων κριτηρίων δεν είναι η πιο σωστή λύση.Η κατεύθυνσή μας πρέπει να είναι μία, σωστά τεκμηριωμένη, ρεαλιστική, προς την πόλη-κέντρο που σήμερα επηρεάζει τη ζωή μας οικονομικά, κοινωνικά και με επάρκεια υπηρεσιών, δηλαδή η Λιβαδειά.


2) Από τα σχόλια στο blog του Ντελάλη υπάρχει η αίσθηση ότι η αντιπολίτευση είναι απούσα από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Αράχωβας. Με βάση την εμπειρία σας, πιστεύετε ότι η αντιπολίτευση στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αν όχι γιατί;

Όσον αφορά την παρούσα αντιπολίτευση, όπως και κάθε αντιπολίτευση, στο σημερινό καθεστώς των μικρών Δήμων, ο ρόλος της είναι πολύ περιορισμένος και δεν μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.Σας το λέω εκ πείρας, έχοντας υπηρετήσει μια τετραετία το λαό της Αράχωβας από την θέση της Δημάρχου, αλλά και από την θέση της αντιπολίτευσης για 4 τετραετίες, είτε ήμουν επικεφαλής, είτε όχι.Εάν σήμερα η αντιπολίτευση συμφωνεί σε κάποια θέματα τα οποία είναι κοινά και αποδεκτά από όλους, αυτό δεν είναι κακό. Όμως ο θεσμικός ρόλος της είναι να κρίνει την εξουσία, να παρουσιάζει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις ενημερώνοντας τον κόσμο. Εάν αυτό δεν συμβαίνει τότε έχουμε διαπλοκή.Το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα είναι εάν οι απόψεις της είναι σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της και να βελτιώσει την τακτική της.


3) Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Αράχωβας, τέθηκε το θέμα -και μάλιστα από την αντιπολίτευση- να μην απαντούν τα μέλη του Συμβουλίου σε ερωτήσεις που γίνονται σε τοπικά blogs. Εμείς οι πολίτες από την άλλη θεωρούμε βασική προϋπόθεση της συμμετοχής μας στα κοινά του τόπου την γνώση των δεδομένων και το διάλογο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Συμφωνώ με την άποψή σας ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσον, ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, για να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου μας.Η ελευθερία του λόγου πρέπει να είναι καθολική, είτε αφορά τα blogs, χωρίς καμιά λογοκρισία, είτε αφορά τον τύπο. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα μάθουμε να κουβεντιάζουμε σιγά-σιγά με όλων των τύπων σχολίων που αναρτώνται.Επίσης όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπόκεινται σε διαρκή κακοπροαίρετο ή καλοπροαίρετο έλεγχο και οφείλουν διαρκώς να έχουν θέσεις τις οποίες να δημοσιοποιούν.


4) Ποια είναι η άποψη σας για τα blogs. Πιστεύετε ότι μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο;

Όπως σας είπα στην προηγούμενη ερώτησή σας, τα blogs παρέχουν σήμερα την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να ενημερώνεται άμεσα, χωρίς έξοδα και με ταχύτητα διάδοσης των απόψεων στιγμιαία. Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητά τους θα κρίνει πόσο θα τα εμπιστευθεί ο κόσμος. Σίγουρα διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σήμερα και εύχομαι και πιστεύω να συνεχίσουν να το πράττουν, για να κρίνουμε τις απόψεις που εκφράζονται και όχι ποιοι είναι.


5) Θεωρείτε ότι η σημερινή δημοτική αρχή πραγματοποίησε τις εξαγγελίες που είχε κάνει και πώς κρίνετε συνολικά το έργο της;

Η εντύπωση που δίνει σήμερα η Δημοτική Αρχή είναι ότι έχει βάλει αυτόματο πιλότο χωρίς προορισμό, απούσα από την καθημερινότητα του πολίτη. Δυστυχώς αυτό το είχαμε καταγγείλει και στις δύο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι συμπολίτες μας τους ψήφισαν επί 3 τετραετίες και η απόφασή τους είναι σεβαστή.Η πρόθεσή μου δεν είναι να μηδενίσω το όποιο έργο πραγματοποιήθηκε με όλες τις παραλείψεις του, διερωτώμαι όμως είναι έργο ικανό δώδεκα ετών;Δώδεκα χρόνια αναβαθμίζουμε τον βιολογικό καθαρισμό;Δώδεκα χρόνια χρειάστηκαν για να αναβαθμιστεί το Γήπεδο ποδοσφαίρου;Δεν θέλω να αναφερθώ σε όλα τα έργα και το σκεπτικό που ανέπτυξε ο κ. Δήμαρχος δεν έχει νόημα σήμερα. Φέτος είναι προεκλογική χρονιά και θα έχουμε με την άνεσή μας όλο τον καιρό να συζητήσουμε λεπτομερώς.Σας επισημαίνω παντελώς την έλλειψη Τουριστικής, περιβαλλοντολογικής παρέμβασης, και πολεοδομικού σχεδιασμού.


6) Είστε ευχαριστημένη από τη καθημερινότητα στο χωριό μας και αν όχι που εντοπίζετε ελλείψεις ή και προβλήματα;

Η καθημερινότητα στην Αράχοβα έχει γίνει ένας αγώνας δρόμου για επιβίωση. Στα πεζοδρόμια δεν μπορείς να περπατήσεις, τα σκουπίδια είναι παντού, μέσα & έξω από την πόλη, όποιος φτιάχνει οικοδομή σπάζει τους δρόμους χωρίς να τους αποκαθιστά, με αποτέλεσμα να έχουμε γεμίσει λακκούβες.Αστυνομία δεν υπάρχει, κλέφτες μπαίνουν στα σπίτια και οι υπηρεσίες του Δήμου υπολειτουργούν εκτός κάποιων εξαιρέσεων.Η απουσία του κ. Δημάρχου συντελεί στην ευκαιριακή αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όπως ένα χρόνο πριν τις εκλογές, όταν έχουμε Πάσχα και το Πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου. Ο Δήμαρχος θεσμικά αντικαθίσταται από τον Αντιδήμαρχο όταν απουσιάζει ευκαιριακά όχι σε μόνιμη βάση.Επίσης πολλά προβλήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δήμου, με δυναμικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιωθούν.Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Δήμαρχος στην συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΧΟΣ, είναι απών αλλά αποτελεσματικός.Θα προτιμούσα να είναι παρών και αποτελεσματικός. Να περπατάει στο πεζοδρόμιο κάθε μέρα και να κινδυνεύει από τα μεγάλα & μικρά οχήματα όπως εμείς όλοι και κυρίως τα μικρά παιδιά.Να κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του και να περιμένει μία ώρα μποτιλιαρισμένος στην αγορά. Αλήθεια κ. Δήμαρχε πόσες τετραετίες θα περάσουν για να γίνει το τούνελ;Να πίνει τον καφέ του στο καφενείο και να αναπνέει καυσαέριο.Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για την ευκαιρία που μου δώσατε μέσα από τις εύστοχες ερωτήσεις σας, να εκφράσω τις απόψεις και την αγωνία μου για το μέλλον του τόπου μου, στον οποίο επέλεξα να κατοικήσω, να εργαστώ και να κάνω οικογένεια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ. ΓΡΑΝΙΤΣΙΩΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: