Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδα - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδα -  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Επετειακό μήνυμα του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021

Γ. Πούλου: Η Ψυχική Υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής ενός άνισου κόσμου!

 


Η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση–προσφυγιά, οι φυλετικές και σεξουαλικές διακρίσεις αλλά και ο εγκλεισμός λόγω πανδημίας, έχουν διογκώσει τις ψυχικές διαταραχές. Ωστόσο η Ψυχική Υγεία είναι από τους πιο παραμελημένους τομείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας αν και προσπαθεί να σταθεί αποτελεσματικά σε ένα περιβάλλον που βάλλεται από την 10ετή οικονομική κρίση και την πανδημία!

Η απόλυτη απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας και ο υπερκορεσμός των δημόσιων και ιδιωτικών δομών, ταλαιπωρούν  τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους!

Οι Ψυχικές Ασθένειες δεν έχουν ηλικιακή «προτίμηση». Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2021 από το Χαμόγελο του Παιδιού που αναφέρουν αύξηση στον αυτοκτονικό ιδεασμό κατά 248,89%, σοκάρουν!

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία φέτος, με θέμα : «Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο» προβάλλει το διογκούμενο πρόβλημα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και την επείγουσα μέριμνα για άμεσες ενέργειες.

Σε έναν κόσμο που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί μένουν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, μόνο η Πολιτεία μπορεί να «θεραπεύσει»!

Γιώτα Πούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: