Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Οι αρχαιρεσίες στη ΓΣ των Ευρωεπιμελητηρίων και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΕΕ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου


Την Παρασκευή, στις 15 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η 130η Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων.

Μετά την έναρξη των εργασιών από τον Πρόεδρο Christoph Leitl, την ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα Κωνσταντίνο Μίχαλο και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του,  ο Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων και όλοι οι συμμετέχοντες στη ΓΣ ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, στην πρόθεση του να συμβάλει η ΚΕΕΕ  στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στοχευμένων πολιτικών, με στόχο τη μετάβαση σε ένα ανθεκτικό μοντέλο ανάπτυξης, στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στο αυξημένο κόστος της ενέργειας, καθώς και  στη δικτύωση και τη συνεργασία με όλα τα μέλη των Ευρωεπιμελητηρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η φωνή του επιχειρηματικού κόσμου στην Ευρώπη.

Πρόεδρος της EUROCHAMBRES για τη θητεία 2022-2023 εξελέγη ο κ. Luc  Frieden από το Λουξεμβούργο ενώ επανεξελέγησαν Αναπληρωτές Πρόεδροι οι : κ. Ian Talbot (Ιρλανδία ), κ. Stephan Muchler (Σουηδία ), κ.  Vladimir Dlouhy (Τσεχία ). Επίσης ψηφίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το 2022, με τη συμμετοχή του νέου Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Frieden, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου, θα αναλάβει το ρόλο την 1η Ιανουαρίου από τον σημερινό Πρόεδρο της EUROCHAMBRES, Christoph Leitl.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών εταιρειών και οργανισμών και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Από το 1998 έως το 2013, διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Υπήρξε μέλος του Eurogroup και του Συμβουλίου Υπουργών Ecofin και προήδρευσε των Ετήσιων Συνεδριάσεων του 2013 της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αποφοίτησε νομικά από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού 1 Σορβόννη, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Πρόεδρος Leitl εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή του για τον διάδοχό του: «Ο Luc Frieden θα αναλάβει τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης θα αρχίσει να παίρνει δυναμική και η EUROCHAMBRES θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τη διατήρηση αυτής της θετικής τροχιάς. Δεδομένης της επιχειρηματικής οξυδέρκειας, της πολιτικής εμπειρίας και των διεθνών προοπτικών του Luc, είμαι βέβαιος ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο επιμελητηρίων θα εκπληρώσει αυτή την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό ».

Ο κ. Frieden παρουσίασε τις προτεραιότητές του στα μέλη του EUROCHAMBRES: «Η ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και το επιμελητηριακό μας δίκτυο. Η αποκατάσταση και η εμβάθυνση αυτής της ενιαίας αγοράς θα είναι βασικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της ευημερίας και της ανθεκτικότητας. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μας στη συζήτηση για την πολιτική θα είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να οδηγήσουν τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να αποκτήσουν ασφαλείς δεξιότητες κατάλληλες για το μέλλον». Ο κ. Frieden τόνισε επίσης τη σημασία της εμπορικής ατζέντας της ΕΕ: ​​«Η EUROCHAMBRES πρέπει να προωθεί ενεργά τις ελεύθερες και δίκαιες διεθνείς εμπορικές σχέσεις με τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, καθώς και με τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία».

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΕΕ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στη Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων:

https://www.youtube.com/watch?v=-KddxbEzzBM

Δεν υπάρχουν σχόλια: