Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: “Επιτακτική η άμεση έκδοση αποτελεσμάτων διαγωνισμού ΑΣΕΠ 4Κ/2020 και η αντιμετώπιση προβλημάτων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»”


 Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητείται η άμεση έκδοση αποτελεσμάτων διαγωνισμού ΑΣΕΠ 4Κ/2020 και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι παρόλο που η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε επιβεβαιώνει καθημερινά την μεγάλη αξία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», υπάρχει τεράστια καθυστέρηση σχετικά με την έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ/2020 από το ΑΣΕΠ, ενώ η διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών  έγινε σχεδόν ένα χρόνο πριν και ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2018 (ν. 4583/2018).

Επιπλέον, τονίζεται ότι ενώ οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη «μάχη» κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση αρνείται να επεκταθεί και να ισχύει ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) – που εκδόθηκε με βάση τον νόμο 3863/2010 – και για τους εν λόγω εργαζόμενους, να απονέμει σύνταξη λόγω αναπηρίας και θανάτου από τη νόσο COVID-19, να εντάξει της νόσου COVID-19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012), αγνοώντας την τροπολογία που έχει κατατεθεί κατ’ επανάληψη από το Κίνημα Αλλαγής.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη έκδοση αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ/2020 και στη συνέχεια για τον διορισμό των εργαζομένων, που αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα συμβάλλουν τα μέγιστα στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους ανατίθενται καθημερινά. 

Τέλος, ζητείται από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για την ένταξη της COVID-19 στον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών ασθενειών (π.δ. 41/2012) αλλά και για την απονομή σύνταξης λόγω αναπηρίας και θανάτου από τη νόσο COVID-19. 

 

Από το Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια: