Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Λιβαδειά, στο διατηρητέο αυτό μνημείο του Ελληνισμού, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης θρυλείται ότι ευλογήθηκε η επαναστατική σημαία του Αθανάσιου Διάκου σε πανηγυρική δοξολογία. Σημαντικό κειμήλιο του ναού αποτελεί ο Σταυρός στον οποίο ο Διάκος όρκισε τους αγωνιστές.
Με την πρόταση του Δήμος Λεβαδέων-Μunicipality of Levadia, «Ανάδειξη ιστορικού χώρου Αγίας Παρασκευής και οδού πρόσβασης», τιμάται η ιστορικότητα του τόπου, αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά το ιερό μέρος, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται σημαντικά ταφικά μνημεία και αγάλματα στον περιβάλλοντα χώρο, ανάμεσά τους και έργα του σπουδαίου μαρμαρογλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής που θα συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών με την περαιτέρω διαμόρφωση υπαίθριων χώρων για πολιτιστικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις. Και όλα αυτά, εφαρμόζοντας αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, υιοθετώντας στην πράξη φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους ανάπτυξης.
Ο Νομός Βοιωτίας συμμετέχει σύσσωμος σε αυτή την επετειακή χρονιά ιστορικής μνήμης. Άλλοι τέσσερις Δήμοι του Νομού (Διστόμου – Αράχοβας - Αντίκυρας, Θηβαίων, Ορχομενού, Τανάγρας) έχουν καταθέσει προτάσεις που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Προτάσεις ψηφιακού περιεχομένου, που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο του νομού, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Τέλος, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την πρότασή της για την «Πολιτιστική, Τουριστική Περιβαλλοντική διαδρομή "Οιδίπους"» προωθεί τη βιωματική εξερεύνηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της ιστορίας της περιοχής. Η έτερη, αυτοχρηματοδοτούμενη, πρόταση της Περιφέρειας, το σύγχρονο λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», με εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες, όπως ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δημήτρης Μαραμής, συμβάλλει καίρια στη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική τοπογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου