Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Μουλκιώτης: «Απορρύθμιση του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης υπό τον μανδύα μεταρρύθμισης των επαγγελματικών ταμείων»


 Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ως ειδικός αγορητής, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικής νομοθεσίας, την καθιέρωση συστήματος διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δ.ΥΠ.Α. Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι το νομοσχέδιο, ενώ υπόσχεται την προστασία των ασφαλισμένων, στην πραγματικότητα απορρυθμίζει ακόμα περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα, απορρυθμίζοντας -μετά την επικουρική- και την επαγγελματική ασφάλιση προς όφελος 4 πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

· Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση δεν προσφέρει κίνητρα συμμετοχής στον θεσμό της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης από πλευράς κοινωνικών εταίρων (εργοδοτών – εργαζομένων), αλλά αντίθετα ενταφιάζει την ισχνή, ούτως ή άλλως, θεσμική αποταμίευση στην Ελλάδα, καθηλώνοντας τη χώρα μας στον τομέα αυτό στη μόνιμα τελευταία θέση τόσο πανευρωπαϊκά όσο και μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

· Η απορρύθμιση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης προκύπτει από τις ίδιες τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθώς:

- Εισάγει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε Ασφαλιστικές Ιδιωτικές Επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην επαγγελματική ασφάλιση.

- Δημιουργεί δύο διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια: ένα «κανονικό» που υπαγορεύεται από τις κοινοτικές οδηγίες και το οποίο επιβάλλεται στα ΤΕΑ και ένα «light» το οποίο παρακάμπτει τις κοινοτικές οδηγίες και χαρίζεται στους εργοδότες που επιλέγουν Ομαδικά, ενώ στην Ευρώπη πρώτα διασφαλίζεται η εξομοίωση των υποχρεώσεων για κάθε όχημα επαγγελματικής ασφάλισης υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και μετά εξομοιώνεται η φορολογική μεταχείριση.

· Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση εφαρμόζει την φιλοσοφία της περί νομιμοποίησης του πελατειακού κράτους με διαδικαστικές ψευδοεγγυήσεις και στην περίπτωση συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών στις σχολές ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ.

· Η πέμπτη στην σειρά αναμόρφωση – μεταρρύθμιση – εξορθολογισμός της ασφαλιστικής νομοθεσίας των κυβερνήσεων Μητσοτάκη 1 και 2 μαρτυρά ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης:

- Απουσιάζει η αναγκαία ρύθμιση για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος με την θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ.

- Απουσιάζει ρύθμιση για την αναλογική σύνταξη, που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ το 2010 και κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για όσους έχουν καταβάλει εισφορές, αλλά δεν συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

- Απουσιάζει η αναγκαία ρύθμιση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ από ίδιο δικαίωμα που καθίστανται και συνταξιούχοι χηρείας.

- Δεν δίνεται λύση στο τεράστιο θέμα που έχει ανακύψει για απασχολούμενους, σε φορείς γενικής κυβέρνησης - νυν συνταξιούχους που με πρόσφατη εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενημερώθηκαν ότι από την συνταξιοδότησή τους και μετά θα έπρεπε να αμείβονται με αποδοχές εισαγωγικού βαθμού, χωρίς ωριμάνσεις ,και οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν ποσά αποδοχών που «αχρεώστητα ελάμβαναν».

-  Απουσιάζει η ρύθμιση ένταξης των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

- Απουσιάζει η αναγκαία ρύθμιση για μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ.

· Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες για άρση αδικιών σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων και την διεύρυνση της προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων:

- Αναπροσαρμογή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία αντίστοιχα με την ετήσια αύξηση των κύριων συντάξεων

- Συνταξιοδότηση Χωρίς Όριο Ηλικίας (ΧΟΗ) με τη συμπλήρωση 40 ετών υποχρεωτικής ασφάλισης χωρίς να χρησιμοποιηθεί πλασματικός χρόνος)

- Κατάργηση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις επικουρικές συντάξεις – σταδιακή μείωση εισφοράς κύριων συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ από 6% σε 4%.

- Ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010, στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει των ανθρώπων της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εργαζομένων στους Δήμους, ενστόλων και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

· Την τροπολογία της Κυβέρνησης για την νομιμοποίηση μεταναστών, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει.

Ωστόσο:

- Μαρτυρά την τετραετή αναποτελεσματική πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αναγκών της αγοράς εργασίας για πρόσθετο εργατικό δυναμικό, που ακολούθησε την επίσης αποτυχημένη διαχείριση του φαινομένου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Ενέχει περισσότερους κινδύνους στην εφαρμογή της από τις λύσεις που θα δώσει, καθώς δεν υπάρχουν υπηρεσίες για να εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις. Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπάρχουν, πανελλαδικά, πάνω από 250.000 εκκρεμή αιτήματα νόμιμων μεταναστών που περιμένουν την εξέταση τους με μεγάλες καθυστερήσεις. Με τις αιτήσεις που θα υποβληθούν υπάρχει κίνδυνος ολικής κατάρρευσης των υπηρεσιών και απαιτείται η άμεση ενίσχυση τους.

- Αποδεικνύει ότι η αυστηροποίηση των διατάξεων για την μετανάστευση του Νέου Κώδικα Μετανάστευσης -που η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε την πρωταπριλιά του 2023 και τώρα μετατίθεται η εφαρμογή του κατά 4 μήνες- δεν συνάδει με τις ανάγκες της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: