Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Μουλκιώτης: «Ο προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών Μητσοτάκη δεν αμβλύνει τις ανισότητες στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση»


 Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024

 

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι ο προϋπολογισμός του 2024 αποτελεί το πρώτο πραγματικό τεστ ικανότητας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. 

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης επεσήμανε ότι, ενώ η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επενδυτική βαθμίδα, η καθημερινότητα των πολίτων και του κόσμου της εργασίας ολοένα και χειροτερεύει, καθώς: 

·       Οι απασχολούμενοι το Β τρίμηνο του 2023 ήταν 4,236.5 εκ. όταν οι απασχολούμενοι το Β τρίμηνο του 2009 ήταν 4,584.6 εκ.

·       Ο μέσος μισθός ήταν 1048 ευρώ το 2023 όταν ήταν 1.543 ευρώ (μεικτά) το 2009.

·       Οι άνεργοι το Β τρίμηνο του 2023 ήταν 533,3 χιλ. ενώ το 2009 ήταν 455.6 εκ.

Επιπλέον, τόνιζε ότι σχεδόν 15 χρόνια μετά το 2009: 

1.     Η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέσο όρο εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 39,7 ώρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες.

2.     Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν πια θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς, ενώ το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισθούς της τάξης των 400 - 500 ευρώ τον μήνα.

3.     Το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

4.     Ο προϋπολογισμός των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2024 κρύβει σοβαρά ελλείμματα ενώ η Δ.ΥΠ.Α. επίσης παρουσιάζει υψηλό ταμειακό έλλειμμα. 

5.     Η Ελλάδα είναι στην χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ως προς την ποιότητα του χρόνου εργασίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

6.     Οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στην τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών με στόχο την βελτίωση συνθηκών ζωής των εργαζομένων όσο και την αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας. Στα καθ’ ημάς, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις διεθνείς εξελίξεις. 

7.     Οι συνέπειες της απουσίας πολιτικών και ελέγχων στον τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας είναι τραγικές. Το 2022 χάθηκαν 104 εργαζόμενοι, ενώ το 2023, μέχρι τώρα είχαμε 171απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει και τον πέμπτο προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας, απορρίπτοντας τη λογική της διακυβέρνησης της. 

Το κάνει αξιακά, το κάνει υπεύθυνα. Γιατί η Ελλάδα των χαμηλών προσδοκιών δεν μας αρκεί. Γιατί η Ελλάδα μπορεί καλύτερα και δικαιότερα. 

Με ρεαλιστική προοπτική. 

Με ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.

Για ένα αξιόπιστο κοινωνικό κράτος, που λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και οδηγεί στην παραγωγή πλούτου, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνει και μετασχηματίζει τις κοινωνικές ανισότητες. 

Με μόνιμες παρεμβάσεις για την βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των ευάλωτων συμπολιτών, όπως:

·       Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους).

·       Επαναφορά της διαδικασίας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

·       Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας = υποχρεωτικότητα και καθολικότητα εφαρμογής τους.

·       Διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

·       Πραγματική επαναφορά των τριετιών.

·       Επαναφορά ενός αναθεωρημένου ΕΚΑΣ ώστε να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.

·       Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. 

·       Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

·       Αναθεώρηση του Ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μακριά από τις πελατειακές λογικές της ΝΔ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: