Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Οι βασικές αλλαγές στον Κλεισθένη… δια στόματος Χαρίτση – Τι θα γίνει εν τέλει με τα τοπικά συμβούλια ;



Σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή», στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης  με θέμα «Οι μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση με τον νόμο «Κλεισθένης»».  Υπουργός Εσωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του την εμβάθυνση της δημοκρατίας και το άνοιγμα της ΤΑ στην κοινωνία με τον «Κλεισθένη» καθώς και την δυνατότητα που δίνει για ουσιαστική παρέμβαση σε πολίτες, κινήσεις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών.
Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση:
«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»-ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι για πρώτη φορά υλοποιείται μία τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με
  • Εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της ΤΑ στην κοινωνία.
  • Δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε πολίτες, κινήσεις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών.
  • Με την απλή αναλογική που βάζει τέλος στο καλπονοθευτικό σύστημα, στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο & τον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών.
  • Με μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών (δημοτικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα, ισχυροποίηση επιτροπών διαβούλευσης & λαϊκών συνελεύσεων).
Σε ό,τι αφορά τις βασικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τη νέα κατηγοριοποίηση των δήμων με επιπλέον κριτήρια πέρα από τον πληθυσμό (νησιωτικότητα, ορεινότητα, έκταση, ανεργία κλπ) και την πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και της δημιουργικής λευκής ψήφου, την αναμόρφωση, τον εξορθολογισμό και το δημοκρατικό έλεγχο στις διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, αλλά και την υποχρεωτική ποσόστωση (τουλάχιστον 40%) στους συνδυασμούς υποψηφίων για κάθε φύλο.
Ειδικότερα, για την ενδοδημοτική αποκέντρωση, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η ανάδειξη των αρχών των κοινοτήτων αποσυνδέεται από τα δημοτικά ψηφοδέλτια και γίνεται με ξεχωριστή κάλπη.
  • Στις κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους εισάγεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του προέδρου της κοινότητας.
  • Στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων εκλέγονται συμβούλια κοινότητας, με απλή αναλογική και ψηφοδέλτια συνδυασμών.
  • Η  εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων  θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών.
  • Ενισχύονται λελογισμένα οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων καθώς θα αποφασίζουν για την αξιοποίηση ενός ποσοστού των επενδυτικών πόρων του δήμου που θα τους αναλογεί, προκειμένου να προωθήσουν τις δράσεις/έργα που οι τοπικές κοινωνίες επιλέγουν για την κοινότητα.
Ταυτόχρονα, με τον «Κλεισθένη», ο έλεγχος νομιμότητας αποσπάται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης), ενισχύονται οι Αναπτυξιακές δυνατότητες των ΟΤΑ και  συγκροτούνται για πρώτη φορά στη χώρα Διυπουργικές Επιτροπές Ανακαθορισμού Αρμοδιοτήτων και Διαδικασιών και Επιτροπή Συντονισμού και Ελέγχου Εποπτείας ΟΤΑ, για την ποιοτική αναβάθμιση και την ομογενοποίηση των όρων ελέγχου νομιμότητας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η στήριξη της ΤΑ είναι κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και γι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια
  • Με αύξηση της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ για το 2018 και 2019, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια.
  • Με Χιλιάδες στοχευμένες, νέες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στους ΟΤΑ, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την άρση της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Και οι προσλήψεις αυτές γίνονται εφικτές γιατί καταφέραμε να επαναφέρουμε τον κανόνα 1/1, ενώ η  Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει στο «πάγωμα» των προσλήψεων και στην επαναφορά του κανόνα 1/5.
Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο «ΦιλόΔημος». Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στους ΟΤΑ μέσα σε λίγους μήνες, από το καλοκαίρι του 2018 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, για έργα στην ύδρευση & αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Τριήμερη επίσκεψη στον Δήμο Δωρίδας πραγματοποίησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός

Τριήμερη επίσκεψη στον Δήμο Δωρίδας του Νομού Φωκίδας πραγματοποίησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πέραν του Περιφερειακού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στο Ευπάλιο, πραγματοποιήθηκαν θεσμικές και όχι μόνο συναντήσεις με σκοπό τον απολογισμό των δράσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την καταγραφή ζητημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης. 





Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, έγινε συνάντηση με τον Τοπικό Οργανισμό Έγγειων Βελτιώσεων Πεδιάδας Μόρνου. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον αρμόδιο Υπουργό για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τις δραστηριότητες πέριξ της Λίμνης του Μόρνου για χαλάρωση των υφιστάμενων ασφυκτικών απαγορεύσεων. 
Επίσης, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε δύο από τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στον Κόμβο Γλυφάδας προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ και στην Παλαιά Γέφυρα Μόρνου προϋπολογισμού 76.000 ευρώ, που συνδέει τις δύο Περιφέρειες.  Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είχε, επιπλέον, την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες αλλά και με προέδρους κοινοτήτων του Δήμου Δωρίδας, για τα τρέχοντα ζητήματα αλλά και για τις αναπτυξιακές ευκαιρίες της περιοχής. 
Ο Φάνης Σπανός με αφορμή την επίσκεψη δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε έναν ξεχωριστό τόπο με ιδιαίτερες ανάγκες αλλά και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Από την πρώτη στιγμή της περιφερειακής μας διακυβέρνησης έχουμε προσπαθήσει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές προς όφελος των πολιτών. Κάθε σημείο της Περιφέρειας αποτελεί για εμάς μια πρόκληση και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές." 



Αφιερωματική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ για τη ζωή και το έργο του Παύλου Μπακογιάννη

Σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ αφιερωμένη στον Παύλο Μπακογιάννη έδωσε το παρών απόψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δήλωσή του μετά το πέρας της, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ για τη διοργάνωση «αυτής της πολύ όμορφης, πολύ ζεστής και πολύ συγκινητικής εκδήλωσης», με την οποία η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών τίμησε 30 χρόνια μετά τον θάνατό του τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη ως δημοσιογράφου, αλλά και ως δημόσιου άνδρα.










«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΣΗΕΑ και ειδικά στην πρόεδρό της για τη διοργάνωση αυτής της πολύ όμορφης, πολύ ζεστής, της πολύ συγκινητικής εκδήλωσης. Η ΕΣΗΕΑ τίμησε 30 χρόνια μετά τον θάνατό του τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη ως δημοσιογράφου αλλά και ως δημόσιου άνδρα.
Η επιτυχία μιας εκδήλωσης εξαρτάται από αυτά τα οποία λέγονται στην εκδήλωση αυτή. Και πράγματι, σήμερα, δεν ακούστηκε τίποτα το κοινότοπο, τίποτα το συνηθισμένο, τίποτα το προβλέψιμο για τον Παύλο Μπακογιάννη. Και αυτό, ίσως, με τον τρόπο του λέει πολλά για το δικό του προσωπικό μεγαλείο.
Για τον Παύλο έχουν ειπωθεί πολλά. Θα πω μόνο σήμερα ότι μας λείπει ο Παύλος Μπακογιάννης ως δημοσιογράφος. Ως ένας άνθρωπος ο οποίος έβλεπε ότι ο  ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ελέγχει την εξουσία, μακριά από συμφέροντα και μακριά από εξαρτήσεις. Η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι αυτή που προστατεύει την εξουσία από υπερβάσεις. Αυτήν πρέσβευε πάντα ο Παύλος Μπακογιάννης. Γι’ αυτήν αγωνίστηκε και γι’ αυτό και η παρακαταθήκη του ως δημοσιογράφου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.  
Και πάλι, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΣΗΕΑ για μια πραγματικά ξεχωριστή, για μια πολύ όμορφη εκδήλωση».
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Βοιωτή Αντιπρόεδρος κα Άρια Αγάτσα σχολίασε: «Με ευχαρίστησε η σημερινή εκδήλωση στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη.Δεν το αναφέρω αυτό μόνο ως αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή "επειδή την κάναμε εμεις...".Αρεσε γιατί δεν ήταν κάτι "στημένο" , " περιχαρακωμένο, κι ακούστηκαν αλήθειες για έναν άνθρωπο που ήταν ενωτικός και παράλληλα ασυμβίβαστος...Οι ομιλητές-απ όλους του πολιτικούς χώρους- είχαν κάτι όμορφο να πουν...Χάρηκα που ειδα πρόσωπα ευχαριστημένα γι αυτη την εκδήλωση». 



9 με 13 Μαίου το 2ο AgroFest Στερεάς Ελλάδας στη Λιβαδειά


Πρόσκληση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη Διεθνή Έκθεση «TUTTOFOOD 2019»


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προτίθεται να συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση «TUTTOFOOD 2019», η οποία θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2019 στο Μιλάνο. Σε συνεργασία με την αποκλειστική διοργανώτρια εταιρεία GREAT GREEK EXPORTS & TRADE, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμβάλλει στην ενίσχυση των εξωστρεφών επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών.
Η Διεθνής Έκθεση «TUTTOFOOD 2019», αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις για τον κλάδο τροφίμων - ποτών παγκοσμίως. Διοργανώνεται για 6η φορά, στον εκθεσιακό χώρο FIERA MILANO στο Μιλάνο. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει για πρώτη φορά με το εθνικό περίπτερο της χώρας μας, δίνοντας την ευκαιρία στις επιχειρήσεις της να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες λιανικής, χονδρεμπόρους, διανομείς και παραγωγούς του κλάδου τροφίμων - ποτών, τόσο για την αγορά της Ιταλίας, όσο και ολόκληρου του κόσμου.
Οι εταιρείες που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, θα λάβουν χώρο στο ενιαίο διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσα στο οποίο ο κάθε εκθέτης θα έχει στη διάθεσή του λειτουργικά 4 τ.μ.
Εκτός από το συντονισμό της αποστολής, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καλύψει οικονομικά το 40% του συνολικού κόστους για κάθε εκθέτη, που σημαίνει πως το συνολικό κόστος για κάθε εκθέτη θα είναι 1.920€ + Φ.Π.Α.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των Συλλογικών Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Κλάδου - Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, Κοινοπραξιών (Joint Venture), Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών - η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καλύψει οικονομικά το 60% του συνολικού κόστους για κάθε εκθέτη που ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες. Αυτό σημαίνει πως το συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε εκθέτη θα είναι 1.365€ + Φ.Π.Α.
Στο συνολικό κόστος συμπεριλαμβάνονται το ενοίκιο χώρου, η κατασκευή, η λογοτύπηση και ο πλήρης εξοπλισμός περιπτέρου, η μεταφορά και ασφάλιση των εκθεμάτων, η καταχώρηση στον έντυπο και ηλεκτρονικό κατάλογο της έκθεσης, η παρουσία έμπειρων στελεχών της GREAT GREEK EXPORTS AND TRADE, οι ενισχυτικές εκδηλώσεις για καλύτερη προβολή της εταιρικής σας παρουσίας και το Registration Fee.
Στο συνολικό κόστος ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα κόστη μεταφοράς, διαμονής και σίτισης των εκθετών.
Παρακαλούμε τις εταιρείες που επιθυμούν να συμμετέχουν, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο και όχι αργότερα από τις 15 Φεβρουαρίου 2019, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση της GREAT GREEK EXPORTS & TRADE (αποστολή στο e-mail: info@greatexhibitions.gr και κοινοποίηση στο e-mail: info@kye.com.gr), διευκρινίζοντας ότι η αίτηση αφορά στο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αν η εταιρεία ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες Συλλογικών Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Κλάδου.
Σε περίπτωση που επιθυμείτε διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το γραφείο του Εντεταλμένου Συμβούλου Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Κεντρική Δομή Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕ) Τ.: 2231030190.
Συνημμένα στην πρόσκληση θα βρείτε:
-        Το Ενημερωτικό Έντυπο της TUTTOFOOD από την Great Greek Exports & Trade
-        την αίτηση συμμετοχής
-        τους κανονισμούς συμμετοχής στη Δ.Ε. TUTTOFOOD 2019

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς ζητά τη συμμόρφωση των μελών του


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι η κατάληψη του οδοστρώματος με αντικείμενα τα οποία δεν επιτρέπουν τη διέλευση πεζών και  τη στάθμευση αυτοκινήτων είναι παράνομη και επιφέρει πρόστιμο στην ήδη βεβαρημένη  οικονομική  κατάσταση  των  επιχειρήσεων μας.
Παρακαλείστε όπως  απομακρύνετε  άμεσα  πάσης  φύσεως  αντικείμενο  που παρενοχλεί ώστε να εξυπηρετούνται  οι συμπολίτες μας δείχνοντας ευαισθησία ως πολίτες αυτής της πόλης.         

      Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς

Η Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας γιορτάζει τους τρεις ιεράρχες


Δεκτή η παραίτηση του κ. Απ.Γκλέτσου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας



Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας έκανε δεκτή την από 25/1/2019  παραίτηση του κ. Απ.Γκλέτσου από τα καθήκοντα του Δημάρχου Στυλίδας. 

Διαβάστε σχετικά στo 


Το ΑΡΧΕ - ΤΥΠΟ υπογράφει ένα ακόμη... υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης της Φωκίδας

Δημοτικές εκλογές 2019 – Δήμος Ορχομενού: Τα δεδομένα και «τ` αγκάθια» για εκείνους που φιλοδοξούν ν` ανέβουν τα… σκαλιά του Δημαρχείου!


Όσο οι μέρες περνούν, όσο πλησιάζουμε προς το μήνα των εκλογών, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης θα κορυφώνεται, αναλογικά και με την αγωνία των συνδυασμών να αποκτήσουν ολοένα και μεγαλύτερη  διείσδυση και αποδοχή. Το πρόσωπα που τίθενται επικεφαλής αλλά και τα πρόσωπα που θα τα πλαισιώνουν, γίνονται – εκ των πραγμάτων οι πρωταγωνιστές της καθημερινότητας μας!!!

Ο Δήμος Ορχομενού (και σ` αυτή την εκλογική αναμέτρηση) θα αντλήσει υποψηφίους και από τις δύο Δημοτικές Ενότητες – Ορχομενού και Ακραφνίου – ενώ η απλή αναλογική με την οποία θα πάμε στις Δημοτικές Εκλογές περιπλέκει ακόμη περισσότερο (αυτή τη φορά ) τη μοιρασιά ανάμεσα στους «από κει» και τους «από εδώ».

Στη  Δ.Ε. Ακραιφνίας αναλογούν σήμερα 6 σύμβουλοι στο σύνολο των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου -  πλην του Δημάρχου - ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τους εκλεγμένους  στη Δ.Ε. Ορχομενού.
Εάν σ` αυτό το δεδομένου,  προσθέσουμε τον παράγοντα της αναλογίας ανδρών - γυναικών όπως και τον αριθμό των συνδυασμών που θα έχουμε στις Δημοτικές Εκλογές του προσεχούς Μαϊου, τελικά, πόσοι  και με πόσους σταυρούς θα μπορέσουν να εκλεγούν;;;
Έχουμε καιρό ακόμη μέχρι τότε  και …  θα τα ξαναπούμε!

Η κα Μαρία Σπυράκη μοναδική Ελληνίδα υποψήφια για τα βραβείο «Ευρωβουλευτής της χρονιάς»

Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη είναι η μοναδική Ελληνίδα υποψήφια για τα βραβείο «Ευρωβουλευτής της χρονιάς». Η κα. Σπυράκη πέρασε στην τριάδα που διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία Βιομηχανίας, Έρευνας και Καινοτομίας μαζί με τους συναδέλφους της Christian Ehler από τη Γερμανία και Patrizia Toia από την Ιταλία. 

Οι υποψήφιοι επιλέγονται από το σύνολο των 751 ευρωβουλευτών με βάση τις προτάσεις που κάνουν φορείς, οργανώνεις πολιτών και ενώσεις που εκπροσωπούν πανευρωπαϊκά τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Η κα. Σπυράκη προτάθηκε με ανοιχτή διαδικασία με βάση τη νομοθετική δραστηριότητά της αλλά και την παρουσία της στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της ΝΔ συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP24 στο Κατοβίτσε και στη Διάσκεψη για Καθαρή Ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά στο Λανθαρότε των Κανάριων Νήσων. 
Τον Μάιο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο «Η Ψηφιακή Οικονομία καταλύτης στην Περιφερειακή Ανάπτυξη» με κεντρική ομιλήτρια την Επίτροπο για την Ψηφιακή Οικονομία Mariya Gabriel ενώ τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησε την καμπάνια «Ψάρι ή Πλαστικό» για την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης με ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα πλαστικά με τη στήριξη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Jyrki Katainen.

Οι πρώτες υποψηφιότητες της Ν.Δ. για τις επικείμενες εκλογές - Κανείς επίσημα (ακόμη) από τη Βοιωτία

Τις πρώτες της υποψηφιότητες εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών, έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου τίθεται ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Στο ευρωψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν επίσης η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά και η Κατερίνα Μάρκου.
Οι αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, όπως και οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Νίκη Κεραμέως. Από τον οργανωτικό μηχανισμό της Ν.Δ., υποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα Αθηνών θα είναι και ο αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος Γραφάκος Εμμανουήλ, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο γραμματέας επιστημονικών φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο γραμματέας παραγωγικών φορέων Βασίλης Ξυπολυτας, η γραμματέας σχέσεων κοινωνίας - κόμματος Ζωή Ράπτη και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός.
Από τους βουλευτές που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών, οι Σοφία Βούλτεψη, Νίκος Δένδιας και Άννα Καραμανλή θα είναι  υποψήφιοι στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Στον ίδιο Τομέα θα είναι υποψήφιος και οΧάρης Θεοχάρης, αλλά και ο γραμματέας αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο γραμματέας ΕΚΟ Βασίλης Σπανάκης. Στον Νότιο Τομέα Αθηνών θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. και ο Γιάννης Καλλιάνος.
Υποψήφιοι στον Δυτικό Τομέα Αθηνών θα είναι οι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη Δυτική Αττική ο Αθανάσιος Μπούρας και ο αναπληρωτής γραμματέας επιστημονικών φορέων Γιώργος Κώτσηρας, ενώ στην Ανατολική Αττική θα είναι οι Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Βασίλης Οικονόμου.
Στην Α’ Αθηνών υποψήφιοι θα είναι οι Θεόδωρος Φορτσάκης και Άγγελος Συρίγος, ενώ στην Α΄ Θεσσαλονίκης οι Δημήτρης Σταματης, Βασιλική Νάκου.
Ο Ιάσωνας Φωτήλας θα είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας, ενώ ο Γεώργιος Κατσιαντώνης στη Λάρισα, ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Ηλεία, ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα, ο Σπήλιος Λιβανός και ο Βασίλης Φευγας στην Αιτωλοακαρνανία, ο Γιάννης Οικονόμου στη Φθιώτιδα, η Ελένη Παναγιωτοπούλου στην Αργολίδα, ο Φίλιππος Φορτωμας στις Κυκλάδες και ο Αναστάσιος Χατζηβασιλείου στις Σέρρες.
Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «την ώρα που η κυβέρνηση-κουρελού προσπαθεί να επιβιώσει με υλικά και μεθόδους του παρελθόντος, η Ν.Δ. κάνει πράξη την πλήρη ανανέωση του οργανωτικού της σχήματος ενόψει των επικείμενων εκλογών».
Όπως προαναγγέλλει, «οι σχετικές ανακοινώσεις των νεών γραμματειών και των δεκάδων νέων στελεχών
Η μόνη επίσημη υποψηφιότητα στη Στερεά γη,
είναι ο κ. Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έγραψε
στον προσωπικό του λογαρισμό:

Ήρθε η ώρα λοιπόν!
Η ΝΔ και ο πρόεδρος Κυριακος Μητσοτακης
 μου έκαναν την ύψιστη τιμή της συμμετοχής μου
 στο ψηφοδέλτιο του Ν.Φθιώτιδας.
Η πρόκληση είναι μεγάλη.
Η προσπάθεια για την Ελλάδα και τη Φθιώτιδα ξεκινά.
Αισθάνομαι έτοιμος, πιο έτοιμος από ποτέ,
για να συναντηθούμε μαζί
σε κοινές απόψεις και στην ίδια διαδρομή
προς το ξέφωτο και τη μεγάλη νίκη
που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τις εκλογικές μάχες του 2019 θα γίνουν αύριο Πέμπτη».
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., ενδεικτικό της ριζικής ανανέωσης είναι ότι το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από νέα πρόσωπα σε ποσοστό 73%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 42 έτη.
«Εν όψει αυτών των ανακοινώσεων, η Ν.Δ. δημοσιοποιεί από σήμερα σε ποιες περιφέρειες θα πολιτευθούν στις επικείμενες εθνικές εκλογές όλα τα στελέχη της που είχαν μέχρι σήμερα θέσεις ευθύνης στο κεντρικό οργανωτικό σχήμα της Ν.Δ. Πρόκειται για γραμματείς της Ν.Δ., αναπληρωτές γραμματείς, αναπληρωτές εκπροσώπους, αλλά και στενούς συνεργάτες και συμβούλους του προέδρου της Ν.Δ., τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να ευχαριστήσει προσωπικά για τη μέχρι τώρα συμβολή τους. Παράλληλα, η Ν.Δ. σήμερα ανακοινώνει και τις περιφέρειες στις οποίες θα πολιτευθούν οι εν ενεργεία βουλευτές της πρώην Β’ Αθήνας, του Υπ. Αττικής, του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά και εκείνοι που προσχώρη. Πηγή www.naftemporiki.gr 

Στη Λαμία την Κυριακή ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης προσκεκλημένος των πέντε ΝΟ.ΔΕ. της Στερεάς Ελλάδας


Ο ΙΕΡΟΨΑΛΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ» έκοψε την βασιλόπιτα του 2019

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές, Κυριακή 27 Ιανουαρίου, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης αγιοβασιλόπιττας του Συλλόγου μας, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού προσκυνηματικού ναού Αγ. Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών.







Την αγιοβασιλόπιττα ευλόγησε ο αιδεσιμολογιώτατος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εφημέριος του προσκυνήματος, και στη συνέχεια ομίλησε καταλλήλως. Το φλουρί έτυχε ένας εκ των μικρών μαθητών της Βυζαντινής Μουσικής, ο οποίος και έλαβε αναμνηστικό δώρο.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο τ. γραμματεύς του Συλλόγου Ιωάννης Θανάσου, ο οποίος αναφέρθηκε εν τάχει στα πεπραγμένα του Συλλόγου κατά το παρελθόν έτος. Εκτενής αναφορά έγινε στην προσφορά του Δημάρχου Θηβαίων κ . Σπ. Νικολάου, στον Σύλλογο μας, και ακόμη ο Σύλλογος, εν όψει και της επικειμένης λήξεως της θητείας του ως Δημάρχου, τον ευχαρίστησε γενικότερα για όλη τη βοήθεια και συνδρομή που έχει προσφέρει. Ο κ. Δήμαρχος αντιφώνησε, αναφερόμενος στην δική του συνεργασία με τον Σύλλογο κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Εν συνεχεία έλαβε τον λόγο ο ταμίας του Συλλόγου κ. Αθ. Θεοδοσίου, αναφερθείς στηνοικονομική κατάσταση και τις δραστηριότητες του Συλλόγου. 
Επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, χοράρχης και Πρωτοψάλτης κ. Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, ο οποίος ομίλησε εμπεριστάτωμένα με θέμα: «Παλιό κρασί σε νέους ασκούς: Παράδοση και νεωτερισμός στη βυζαντινή μελοποιΐα». Ο κ. Χαλδαιάκης καταχειροκροτήθηκε μετά το πέρας της ομιλίας του. Επηκολούθησε δεξίωση, όπου τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

28 άτομα συνελήφθησαν σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για διάφορα αδικήματα

Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η διενέργεια στοχευμένων αστυνομικών ερευνών και ελέγχων, με σκοπό την πρόληψη ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών και ελέγχων, συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, συνολικά είκοσι οκτώ (28) άτομα και συγκεκριμένα:
Ημεδαπός στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, κατηγορούμενος για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών και διάπραξη κλοπής από σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικά δισκία, καθώς και διάφορα αντικείμενα και έγγραφα που είχε αφαιρέσει από το προαναφερόμενο όχημα.
Ημεδαπός στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, κατηγορούμενος για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Αλλοδαπός στη Θήβα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Θηβών, για παράβαση του τελωνειακού κώδικα. Κατασχέθηκαν πέντε (5) συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν (250) γραμμάρια αδασμολόγητου καπνού.
Τρία (3) άτομα, για εκκρεμείς καταδικαστικές Αποφάσεις και ειδικότερα:
  • ημεδαπός στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, με ποινή φυλάκισης (4) ετών για κλοπή και απείθεια,
  • ημεδαπός στην Αταλάντη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λοκρών, με ποινή φυλάκισης (5) μηνών για κλοπή και
  • αλλοδαπός στην Ιτέα Φωκίδας, από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Άμφισσας – Δελφών, με ποινή φυλάκισης (3) μηνών, ομοίως για κλοπή.
Δεκατρείς (13) αλλοδαποί, διότι στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας και ειδικότερα:
  • (4) στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας,
  • (3) σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών,
  • (2) στο Μουρίκι Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Θηβών,
  • (1) στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς,
  • (1) στη Θήβα, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Ε.Π.Τ.Α. του Τμήματος Τροχαίας Λιβαδειάς,
  • (1) στην Ιστιαία Ευβοίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας, καθώς και
  • (1) στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας.
Τέλος, εννέα (9) άτομα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ειδικότερα:
  • ημεδαπός στην Αλίαρτο & αλλοδαπός στα Οινόφυτα Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Α’ Ο.Ε.Π.Τ.Α. του Τμήματος Τροχαίας Λιβαδειάς,
  • (2) ημεδαποί στη Λιβαδειά & στην Αλίαρτο Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Ε.Π.Τ.Α. του Τμήματος Τροχαίας Λιβαδειάς,
  • (2) ημεδαποί στη Χαλκίδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Χαλκίδας,
  • αλλοδαπός στη Θήβα, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών,
  • ημεδαπός στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδειάς και
  • ημεδαπός στην Ιστιαία Ευβοίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αίτηση στο ypes.gr για τις Ευρωεκλογές 2019 από τους Έλληνες κατοίκους της ΕΕ

Αίτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) μπορούν να υποβάλλουν οι Έλληνες κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Ευρωεκλογές 2019, μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2019, ώστε να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε πόλεις των κρατών μελών της ΕΕ που διαμένουν μόνιμα ή θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας.

Η αίτηση συμπληρώνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΥΠΕΣ είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από την οικεία διπλωματική αρχή.

Οι Έλληνες κάτοικοι της ΕΕ θα ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε ορισμένες πόλεις της χώρας που διαμένουν.

Ακολουθεί η σχετική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο, η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής της αίτησης.

1. Περιεχόμενο της αίτησης - δήλωσης και διαδικασία συμπλήρωσης
•    Η δήλωση θα συμπληρώνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΥΠ.ΕΣ. (www.ypes.gr), είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε από την οικεία διπλωματική αρχή.
•    Μέσω του διαδικτυακού τόπου αυτού, αναζητείται η εγγραφή του εκλογέα στη βάση δεδομένων των εκλογικών καταλόγων. Συμπληρώνοντας τα ονοματεπωνυμικά του στοιχεία, εμφανίζονται τα εξής στοιχεία εγγραφής του στους εκλογικούς καταλόγους: Επώνυμο, επώνυμο Β, όνομα, όνομα Β, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, όνομα συζύγου, επώνυμο πατέρα, ημερομηνία γέννησης, νομός, δήμος, δημοτική ενότητα, εκλογικό διαμέρισμα, ειδικός εκλογικός αριθμός και αριθμός δημοτολογίου.
•    Σε κατάλληλα διαμορφωμένη σελίδα καταχωρούνται με λατινικούς χαρακτήρες τα στοιχεία της σημερινής διεύθυνσής του (πόλη, οδός, αριθμός, ΤΚ, τηλέφωνο, e-mail) και επιλέγεται από προκαθορισμένη λίστα, η πόλη, σε εκλογικό τμήμα της οποίας επιθυμεί να ψηφίσει.
•    Η αίτηση εκτυπώνεται εις τριπλούν μέσω του συστήματος.
Ειδικότερα ο τύπος της αίτησης - δήλωσης παρατίθεται στο συνημμένο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ.

2.    Προθεσμία υποβολής
Η προθεσμία για την υποβολή των ανωτέρω αιτήσεων - δηλώσεων στις οικείες πρεσβευτικές και προξενικές αρχές της χώρας στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται από  23 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και 29 Μαρτίου 2019.

3.    Τρόπος υποβολής
Ο  εκλογέας υποβάλει τα τρία (3) αντίγραφα της αίτησης – δήλωσης μαζί με φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή της τελευταίας σελίδας του διαβατηρίου του (ή της σελίδας του διαβατηρίου στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία του κατόχου) στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και με νόμιμα εξουσιοδοτημένο    αντιπρόσωπο ή σε περιπτώσεις που συντρέχει σοβαρός λόγος (μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, θέμα υγείας, ηλικίας κ.λπ.)  μπορούν να αποστέλλονται και ταχυδρομικά.  

4.    Λοιπές λεπτομέρειες
Η οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή συμπληρώνει τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία παραλαβής στα τρία αντίγραφα της αίτησης – δήλωσης και επιστρέφει στον ενδιαφερόμενο εκλογέα το ένα αντίγραφο, ως αποδεικτικό της δήλωσης συμμετοχής του στις εκλογές.
Ένα αντίγραφο κάθε υποβληθείσας αίτησης – δήλωσης αποστέλλεται με συνημμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εκλογέα στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση όλων των λοιπών διαδικασιών, προκειμένου να καταρτιστούν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τρίτο αντίγραφο της αίτησης – δήλωσης τηρείται στο αρχείο της οικείας πρεσβευτικής ή προξενικής αρχής.