Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Σημαντικές αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς


 Του Αργύρη Ιωάννου*

 Από Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και στο εξής, παύουν να είναι σε ισχύ τα χάρτινα βιβλιάρια υγείας των ζώων σας. Αντ΄ αυτού , τίθεται σε ισχύ το νέο ψηφιακό βιβλιάριο υγείας για το κατοικίδιό σας (σκύλος και γάτα) , σε άυλη ψηφιακή μορφή , το οποίο θα ενημερώνει ο Κτηνίατρός σας στη βάση δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Τα χάρτινα βιβλιάρια υγείας παραμένουν, μόνο για ενημέρωση μελλοντικών ενεργειών της κτηνιατρικής παρακολούθησης του ζώου σας και δεν θα έχουν ουδεμία νομική ισχύ.

 Επιπλέον, για να μπορέσει να καταγραφεί το ζώο σας στη βάση του ΕΜΖΣ , θα πρέπει απαραίτητα να έχει ηλεκτρονική σήμανση (chip) και μόνο έτσι θα καθίσταται έγκυρο το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας. Για παράδειγμα , δεν θα θεωρείται έγκυρος ένας ετήσιος εμβολιασμός σε ζώο που δε φέρει ηλεκτρονική σήμανση, ακόμα και αν τον έχετε πραγματοποιήσει στον Κτηνίατρό σας, αφού το ζώο σας δεν έχει ηλεκτρονική σήμανση. Παρόλο δηλαδή που θα έχει πραγματοποιήσει το ετήσιο εμβόλιο, εφόσον δε φέρει microchip και ως εκ τούτου δεν θα έχει καταγραφεί στο ψηφιακό βιβλιάριο, για το Κράτος θα θεωρείται ανεμβολίαστο. 

Όσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 18/12/2023 , έχουν νομική ισχύ μέσω των χάρτινων βιβλιαρίων και εφόσον φέρουν έγκυρη σφραγίδα Κτηνιάτρου, τα οποία όμως σιγά σιγά και με το πέρασμα του χρόνου θα εκλείψουν.

 Μαζί με το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας , παραμένει σε πλήρη ισχύ το Διαβατήριο του ζώου σας καθώς ΚΑΙ αυτό θεωρείται επίσημο έγγραφο απόδειξης της υγείας του ζώου σας και μπορεί να αντικαταστήσει το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας ή να συνυπάρχει με αυτό. 

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο -πέρα από την ηλεκτρονική ταυτοποίηση του ζώου- υποχρεωτικά είναι ο αντιλυσσικός εμβολιασμός, η τακτική αποπαρασίτωση καθώς και η στείρωση (ή αποστολή δείγματος DNA) του ζώου.

 Για τις σημαντικές αυτές εξελίξεις ενημερωνόμαστε καθημερινά και θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις. Καλό είναι όλοι μας να ενημερωθούμε σωστά για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις...

 

*Ο Αργύρης Ιωάννου είναι κτηνίατρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: