Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Ενημερωτική διημερίδα ΚΕΔΕ - ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

 


Τη διαβεβαίωση ότι η ΚΕΔΕ θα βρίσκεται δίπλα στους δήμους και τους αιρετούς της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από πρωτόγνωρα ακραίες πλημμύρες έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου μιλώντας χθες στην ενημερωτική διημερίδα που διοργάνωσε στη Λάρισα με τη συμμετοχή των νεοεκλεγμένων δημάρχων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

 


Ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε επίσης για το ζήτημα των ΔΕΥΑ, και κυρίως για τη θέση της ΚΕΔΕ.

«Είναι γνωστό, ανέφερε, ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ χρωστούσαν πριν ενσκήψει το ζήτημα του ενεργειακού κόστους, το οποίο αύξησε τις οφειλές και τις υποχρεώσεις τους. Αποδεχόμαστε όλοι ότι πρέπει να γίνει μία παρέμβαση σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Ήδη ήρθε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης προς ενημέρωση και έγινε ξεκάθαρη η θέση και πρόθεση του υπουργείου, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί και τετελεσμένα.

Ένα είναι βέβαιο, εμείς με τα συλλογικά μας όργανα, ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τους δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ, θα πάμε με τους δικούς μας επιστημονικούς συνεργάτες με συγκεκριμένη πρόταση για μια ολιστική διοίκηση και διαχείριση των υδάτων, δηλαδή και για το πόσιμο νερό και για το νερό άρδευσης. Πρέπει ιδιαιτέρως να προσεχθεί το γεωγραφικό μέγεθος αλλά και οι υπάρχουσες ιδιαιτερότητες ιδίως στα νησιά.

Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, είμαστε σε εγρήγορση και δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου».

 

Η ΚΕΔΕ θα στραφεί δικαστικά για τη μη νόμιμη επιβολή του τέλους ταφής

 

Για το τέλος ταφής ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ θα στραφεί δικαστικά εναντίον της πρώτης πράξης που θα εκδοθεί για παρακράτηση  50 εκ. ευρώ για το τέλος ταφής, από την 13η δόση ΚΑΠ, ύψους 125 εκ. ευρώ και η οποία πρόκειται να εκταμιευτεί σύντομα.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2024 το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τους δήμους στον ΕΟΑΝ από το τέλος ταφής θα ανέλθει στα 265-275 εκ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστρέψει στην Αυτοδιοίκηση.

«Εμείς, είπε, θα κινηθούμε εμπροσθοβαρώς και θα προτείνουμε να μας δώσουν καφέ και μπλε κάδους, απορριμματοφόρα ανακύκλωσης και κάθε είδους εξοπλισμό, που θα συντείνει στην αύξηση της ανακύκλωσης.

Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι θα προσφύγουμε δικαστικά, διότι θεωρούμε πως είναι μη νόμιμη η επιβολή του τέλους ταφής, διότι δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση.

 


Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης  τόνισε πως στόχος όλων είναι μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή που θα αποτελεί πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Εμείς ως υπουργείο, συμπλήρωσε θωρακίζουμε την Αυτοδιοίκηση με θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία. Εσείς πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στη συνεχή βελτίωση των διοικητικών, οργανωτικών και αναπτυξιακών ικανοτήτων των δήμων σας. Έχουμε μπροστά μας μια νέα αυτοδιοικητική περίοδο με πολλές προκλήσεις που απαιτούν στενή συνεργασία και σκληρή δουλειά για να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρίες.

 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνει συνεχείς κρίσεις οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Τελευταίο παράδειγμα, είπε, τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε οικιστικές υποδομές, δρόμους σχολεία, ΔΕΥΑ, τη συγκέντρωση των υδάτων στην πρώην λίμνη Κάρλα, την καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας. Είναι όμως και ο φόβος για το μέλλον των καλλιεργειών και της αγροτικής παραγωγής στην πιο σημαντική παραγωγική πεδιάδα της Ελλάδας».

Σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις απέδειξε ότι αποτελεί φορέα αποτελεσματικότητας. Εντούτοις, είπε, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν στην κυβερνησιμότητα των δήμων, τα οικονομικά, την ενέργεια, το περιβάλλον, την καταστατική θέση των αιρετών.

«Οι αυξημένες αρμοδιότητες και οι ευθύνες των δήμων προϋποθέτουν θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για να μπορέσουν να τα διεκπεραιώσουν. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται πρέπει να είναι σε όφελος των τοπικών κοινωνιών, ενώ είναι απαραίτητη η συνεργασία δήμων, φορέων, περιφερειών και υπουργείων για την αποτελεσματική διοίκηση».

 


Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, δήμαρχος Καρπενησίου απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες δημάρχουςσημείωσε ότι ήρθαν στην καθημερινή πολιτική και στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που δεν γνωρίζουν χρώματα και κόμματα.

Ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε «στην προηγούμενη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία τόσο η Θεσσαλία όσο και η Στερεά Ελλάδα δέχτηκαν τις πιο βάρβαρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπορέσαμε να κρατήσουμε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «βρήκαμε ανοικτές πόρτες στην κυβέρνηση και ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που έφεραν οι φυσικές καταστροφές».

 Ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης ενημέρωσε για το έργο του, αξιολογώντας ως το πιο προβληματικό ζήτημα, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, αυτό της εξέτασης των πειθαρχικών παραπτωμάτων των αιρετών από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

 


Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε τους δημάρχους για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και «για τα πρωτόγνωρα αποτελέσματα που φέραμε στη Θεσσαλία».

Αναφερόμενος ο κ. Αγοραστός στις πρόσφατες πλημμύρες, «το μεγαλύτερο φαινόμενο κατακλυσμού στην Ευρώπη» όπως είπε, και «αφού έχει περάσει ο κουρνιαχτός - για όλα φταίει ένας», τόνισε ότι «οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως  την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με την πλημμύρα που σημειώθηκε στη Γερμανία το 2021, είχαμε περισσότερες ζημιές και περισσότερα θύματα. Στην Ελλάδα είχαμε 2 δις ζημιές και λιγότερα θύματα και μακάρι να μην είχαμε κανένα. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι, η περιφέρεια και το κράτος κάτι έκαναν σωστό όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Αγοραστός στάθηκε επίσης στο ζήτημα της καταστατικής θέσης των αιρετών, η οποία όπως είπε, ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά και πρέπει να τεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

«Δεν μπορεί, τόνισε, να φταίει και να μην έχει ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης, ή αντιδήμαρχος ή αντιπεριφερειάρχης ανάλογη υποστήριξη με αυτήν ή των βουλευτών ή κάποιων άλλων. Διότι το μόνο βέβαιο στην εποχή μας είναι η αβεβαιότητα».

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Αγοραστός ήταν αυτό της θεσμοθέτησης της περιφερειακής διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι  «όταν υπάρχει μια συγκεχυμένη νομοθεσία, η οποία ορίζει αρμοδιότητες μέσω διαφόρων ΦΕΚ, ΠΔ, υπουργικών αποφάσεων και διαταγμάτων δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα όταν αναζητείται η ευθύνη, αλλά και όταν πας να διαχειριστείς την ευθύνη. Συνεπώς απαιτείται να γίνει περιφερειακή διακυβέρνηση για το καλό της Αυτοδιοίκησης, του τόπου αλλά και το καλό της αποτελεσματικότητας και της ευθύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: