Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου ξεκινάει ο Β’ Κύκλος Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»




Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Α’ Κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ».

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης με τον θρυλικό μαέστρο και δάσκαλο Benjamin Zander μάγεψε το κοινό στους Δελφούς, ο Γιάννης Χαρούλης ξεσήκωσε με την ερμηνευτική του δεινότητα τον κόσμο στο Θέατρο Φρύνιχος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου αναμόχλευσε τη μνήμη στο αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή στην Άμφισσα και οι αξεπέραστοι «Swingin’ Cats» δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα, που θα χαραχτεί στη μνήμη σε όλους όσους παραβρέθηκαν στο Γαλαξίδι. Τέλος, οι «Λούστροι» έκλεισαν συγκινητικά το δεύτερο αφιέρωμα στην μικρασιατική καταστροφή και τον πρώτο κύκλο του φεστιβάλ στην Ιτέα. 

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου ξεκινάει ο Β’ Κύκλος Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», που περιλαμβάνει 3 σημαντικές συναυλίες στην Ερατεινή, στο Λιδωρίκι και στους Πενταγιούς. 

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Δημήτρη Μαραμή, για τον Β’ Κύκλο του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»:

Η τέταρτη χρονιά του Φεστιβάλ Δελφών το ταυτοποιεί πλέον σε ένα αμιγώς μουσικό φεστιβάλ με ποικιλία διαφορετικών ειδών μουσικής και με προσέλκυση ενδιαφέροντος από όλα τα μέρη της χώρας. Η πραγματοποίηση αληθινής δικτύωσης των δρώμενων σε διαφορετικές πόλεις και μέρη της Φωκίδας επαληθεύεται στην πράξη και συνεχίζεται δυναμικά. Έτσι ο Β’ κύκλος ταξιδεύει στη Δωρίδα μέσα στον Αύγουστο αναδεικνύοντας άλλα τρία ιδιαίτερα μέρη, την Ερατεινή, το Λιδωρίκι και τους Πενταγιούς, με τρία σημαντικότατα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β’ ΚΥΚΛΟΥ

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

ACOUSTIC

Πέμπτη 4 Αυγούστου, Ερατεινή

 

Η διαχρονική ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ταξιδέψει τη μουσική της και τη μουσική της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, έχει ένα ευρύ ρεπερτόριο γεμάτο από όλα τα χρώματα και τα ιδιώματα, πότε pop και πότε λαϊκή, πότε τζαζ και πότε παραδοσιακή, με τραγούδια που έχουν μπει στα στόματα όλων μας κι έχουν νικήσει το χρόνο. Η παράσταση Acoustic μετά την επιτυχημένη της πορεία στην Ελλάδα και την Κύπρο με soldout παραστάσεις και μετά από την απόλυτα επιτυχημένη περιοδεία στην Ισπανία (Μάλαγα, Μαδρίτη, Βαρκελώνη), στο Τελ Αβίβ και Ντόρτμουντ, έρχεται για μία μοναδική βραδιά στην Ερατεινή στο πλαίσιο του Β' κύκλου του Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ". Συμμετέχουν τρεις σπουδαίοι σολίστες οι Θωμάς Κωνσταντίνου στο ούτι, το λαούτο, το μαντολίνο και το τσουμπούς, ο Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο και ο Γιάννης Πλαγιανάκος στο κοντραμπάσο. 

 

Νέα έργα και επενδύσεις εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας - Στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Βοιωτίας η συντηρηση του Δημοτικού Σταδίου Ορχομενού με 150.000€

 


Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία) και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 


Προ ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν:

Ø  Οι εξελίξεις στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Ø  Η πυρκαγιά στον Ελαιώνα Άμφισσας και τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την εφαρμογή πολιτικών προστασίας και ανάδειξης του ελαιώνα και του συγκεκριμένου προϊόντος.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, παρουσία του Δημάρχου Σκύρου Νίκου Μαυρίκου και με τη διαδικτυακή συμμετοχή και παρέμβαση του Βουλευτή Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, του Δημάρχου Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργου Ψαθά και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Κύμης - Αλιβερίου Νίκου Μαστροκώστα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε ενάντια στις αιτήσεις δημιουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στη Σκύρο και την κεντρική και νότια Εύβοια.

 

Ομόφωνα εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης ένταξης στο υποπρόγραμμα ΟΤΑ του Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών, των έργων:

1.     «Αποκατάσταση ζημιών των υποδομών στις Αχερούνες και στον Πεύκο, από την θεομηνία 9/7/2022 και αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού Αχερούνες», προϋπολογισμού 3.757.200 ευρώ.

2.     «Καθαρισμοί, άρση προσχώσεων και εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας επί ρεμάτων περιοχής Δήμου Σκύρου», προϋπολογισμού 1.674.000 ευρώ.

3.     «Αποκατάσταση βλαβών, ενίσχυση τεχνικών έργων και λήψη μέτρων προστασίας οδικού δικτύου περιοχής Δήμου Σκύρου», προϋπολογισμού 1.360.000 ευρώ.

Εγκρίθηκε επίσης η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας έτους 2022, προκειμένου να ενταχθούν μεταξύ άλλων τα έργα:

v «Ανακατασκευή αγωνιστικού χώρου ποδοσφαίρου Δημοτικού Σταδίου Λιβαδειάς "ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ"» προϋπολογισμού 330.000 ευρώ.

v «Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης Κήπων Αλιάρτου», προϋπολογισμού 22.000 ευρώ.

v «Εργασίες αποκατάστασης ενανθρακωμένου σκυροδέματος πλάκας για την ασφάλεια της στατικότητας της Δημοτικής Αγοράς Στυλίδας», προϋπολογισμού 31.000 ευρώ.

v «Διαμόρφωση ακάλυπτου χώρου κτηρίου "ΜΑΚΕΔΩΝ" της Τ.Κ. Κίρρας», προϋπολογισμού 40.100 ευρώ.

v «Αντικατάσταση συνθετικού τάπητα γηπέδου στη θέση “Νομαρχιακά” της Νέας Αρτάκης», προϋπολογισμού 134.000 ευρώ.

v «Σύνταξη φακέλου, αιτήματος καταχώρησης και υποστήριξη για την καταχώρηση των ονομασιών “Αρνάκι Καρύστου” και “Κατσικάκι Καρύστου” στο Κοινοτικό Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων», προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση νέων επενδύσεων και συγκεκριμένα ενέκρινε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για: 

v Την επέκταση κατά 160 κλίνες του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ», δυναμικότητας 858 κλινών και την αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, το οποίο βρίσκεται στη θέση “Γρεγολίμανο” του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

v Τη Γραμμή Μεταφοράς υψηλής τάσης του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 651MWel της εταιρείας «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ AE».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συζητήσαμε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την καταστροφική πυρκαγιά στον ελαιώνα της Άμφισσας. Υποστηρίξαμε ξανά, με κάθε μέσο, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και δουλεύουμε ήδη για την αποζημίωση των παραγωγών, την αποκατάσταση, αλλά και τη γενικότερη προστασία και ανάδειξη του ελαιώνα.

 

»Εγκρίναμε ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υλοποίηση επενδύσεων του “CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ”. Μια επένδυση που υπηρετεί το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας. Ομόφωνα, επίσης, προτείναμε την ένταξη έργων προϋπολογισμού 6,8 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών της Σκύρου, ενώ εντάξαμε και σειρά σημαντικών νέων έργων στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα για το 2022. Συνεχίζουμε εντατικά και μεθοδικά να χτίζουμε το “αύριο” της Περιφέρειας, ξεπερνώντας δυσκολίες, φυσικές καταστροφές και άλλα οικονομικά εμπόδια!»

 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Σπύρος Νικολάου τόνισε: «Είχα τη χαρά και κυρίως την τιμή να προεδρεύσω στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. Ήταν η πρώτη μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και ευχαριστώ τους συναδέλφους για τη συμβολή τους στην τήρηση του κανονισμού λειτουργίας.

 

»Η συνεδρίαση υπήρξε πολύωρη και η συζήτηση διεξοδική επί θεμάτων, που απασχολούν την κοινωνία μας και επιδρούν καταλυτικά στην τοπική οικονομία. Εγκρίθηκαν, παράλληλα και οδεύουν προς υλοποίηση σημαντικά έργα για τον τόπο μας. Η Στερεά Ελλάδα διευρύνει τους αναπτυξιακούς της ορίζοντες, χάρη στη συνεργασία όλων μας και τον αλληλοσεβασμό των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Δήλια 2022 - Επετειακή εκδήλωση στις 31 Ιουλίου στον Κοκκινόβραχο Πλάκας Δηλεσίου


Τριημέρο Παράδοσης & Πολιτισμού 2022 στο Παρόρι Βοιωτίας από τον σύλλογο απανταχού Παροριτών


 


Τριήμερο εκδηλώσεων από τον Σύλλογο Απανταχού Παροριτών  τον Αύγουστο στο όμορφο χωριό που βρίσκεται στα σύνορα Φθιώτιδας και Βοιωτίας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογος “ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ” διοργανώνει όμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις τις ημέρες που το χωριό έχει την πανήγυρή του.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Τριημέρου Παράδοσης & Πολιτισμού 2022 στο Παρόρι Βοιωτίας από τον σύλλογο απανταχού Παροριτών :

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 (1η μέρα)

9:30 Μέγας Εσπερινός στο εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

22:15 Πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Η τελευταία πρόβα» που γυρίστηκε το 1973 στο Παρόρι με πρωταγωνιστές τους μαθητές-κατοίκους του χωριού.

Το Παρόρι , το Δημοτικό σχολείο με τους γηγενείς μαθητές το μακρινό 1973, σε μια ταινία μικρού μήκους που μας μεταφέρει σε εκείνο τον καιρό αφού τα γυρίσματα έγιναν στο χωριό ενώ οι ηθοποιοί είναι  οι Παρορίτες και οι Παρορίτισσες που φοιτούσαν τότε στο Δημοτικό Σχολείο.

Βράβευση του σκηνοθέτη Νίκου Κουτελιδάκη και συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.

Ελεύθερη είσοδος


Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 (2η μέρα):

20:45 Κεντρική πλατεία Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη.
Παρουσιάζει ο μετρ του είδους, Πάνος Καπετανίδης (www.karagkiozis.com).

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 (3η μέρα)

Κεντρική πλατεία, Παραδοσιακή βραδιά με τους Κώστα Σαφέτη, Έλενα Χαραμή και Βάσια Φράγκου. Στο κλαρίνο ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

I got lost - Χάθηκα / Mikis Theodorakis - Thanasis Voútsas

Το Σάββατο 30 Ιουνίου η Ξηρονομή γιορτάζει τα 31 χρόνια από την κυκλοφορία της ομώνυμης τοπικής εφημερίδας




Στις 5 Αυγούστου στον Άγιο Σώστη η γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

 


Προσωρινή μετακίνηση της λαϊκής αγοράς οδού Γιαννούτσου στην οδό Ρούμελης στη Λιβαδειά


 Με την υπ’αρ. 83/2022 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λεβαδέων εγκρίθηκε η προσωρινή μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διενεργείται κάθε Σάββατο επί της οδού Γιαννούτσου της Κοινότητας Λιβαδειάς, στην οδό Ρούμελης Κοιν. Λιβαδειάς κατά μήκος αυτής και μεταξύ των κάθετων σ΄αυτή οδών Διστόμου και Χαιρωνείας.

Η μετακίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί λόγω υλοποίησης του έργου με τίτλο «Ανάδειξη ιστορικού χώρου Αγίας Παρασκευής και οδού πρόσβασης (Γιαννούτσου)», από το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών.

Δήμος Λεβαδέων: Ώρες και μέρες λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Λιβαδειάς μέχρι 31/08/2022


Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λιβαδειάς, από 01/08/2022 μέχρι 31/08/2022, λόγω μείωσης των συμμετεχόντων και για να καλυφθούν οι άδειες των προπονητών θα λειτουργεί ως ακολούθως:

Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη: Από 19:00 έως 20:00 για αθλητές και από 20:00 έως 21:00 για ενήλικες.
Το πρόγραμμα των ατόμων που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο για θεραπευτικούς λόγους, θα είναι καθημερινά από τις 09:00 έως τις 10:00.
Την εβδομάδα από 15/08/2022 έως 19/08/2022 το Κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό.

Ανακοίνωση για την «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς

 


Η διαχρονική στάση της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς, αλλά και των εργαζομένων που εκπροσωπεί, είναι αντίθετη στη διακριτή  και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη "σωφρονιστική" νομοθεσία.

    Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

     Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

    Ωστόσο θεωρούμε ακατανόητες και  απαράδεκτες τις κινήσεις που έγιναν με την «κατάληψη» στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς,  που δεν είναι κυβερνητικό ούτε κρατικό κτίριο,  αλλά περιουσία και αποκούμπι  των εργατών και των εργατριών της περιοχής μας.

   Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα απαιτείται να εντείνει τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κομμάτι του οποίου είναι και η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, του κράτους και των κυβερνήσεων.                                        

                                          Για       το       Δ.Σ.                                       

            Ο       ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο      ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ               ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δε με νοιάζεσαι - Γωγώ Τσαμπά | Ένα Τραγούδι Ακόμα

Στις 12 Αυγούστου η 19η Χορωδιακή Συνάντηση στο Δημοτικό Σχολείου του Στειρίου


15η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Αθλητική Ένωση Ορχομενού : Οι εγγραφές για τη νέα αγωνιστική σεζόν 2022 – 2023 ξεκίνησαν!


 Οι ακαδημίες της Αθλητικής Ένωσης Ορχομενού - ΑΕΟ είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον αθλητισμό, μαθαίνοντας τα μυστικά του ποδοσφαίρου και τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι.

Οι εγγραφές για τη νέα αγωνιστική σεζόν 2022 – 2023..!!

Σταθερά ανοδικές οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου #MYTILINEOS εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης


 Οι οικονομικές επιδόσεις στο Α’ εξάμηνο του 2022 επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την ικανότητα της #MYTILINEOS να ανταποκρίνεται έγκαιρα και με επιτυχία ακόμα και απέναντι στο πιο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, ενώ η Εταιρεία έχει ήδη θέσει ισχυρές βάσεις για την σταθερότητα μέχρι το τέλος του έτους, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Καλούμαστε σήμερα σε όλη την Ευρώπη, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, τις ευρύτερες επιπτώσεις της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη πανδημία, συνθήκες που συνοδεύονται από τις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970, με τις συνέπειες να είναι ήδη ορατές σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας. Η MYTILINEOS αναγνώρισε έγκαιρα τις παραπάνω προκλήσεις και έλαβε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και την ασφάλεια εφοδιασμού. Έτσι, κατορθώνει όχι μόνο να παραμένει αλώβητη, αλλά και να καταγράφει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, ενώ παράλληλα επιταχύνει την υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος στην ιστορία της. Οι οικονομικές επιδόσεις στο Α’ εξάμηνο του 2022 επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την ικανότητα της MYTILINEOS να ανταποκρίνεται έγκαιρα και με επιτυχία, ακόμα και απέναντι στο πιο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον. Στα επόμενα τρίμηνα, παρά το αβέβαιο περιβάλλον λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά, με νέες επενδύσεις, όπως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW, η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σταθερά η διεθνής δραστηριότητα στην ενέργεια και στα μέταλλα. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων από το global portfolio του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, με την κερδοφορία να οδηγείται σε νέα επίπεδα, πολύ υψηλότερα των προηγούμενων ετών. Τέλος, οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης».


Δείτε τα σημαντικότερα στοιχεία στο infographic που ακολουθεί και διαβάστε ολόκληρο το flash note εδώ: https://bit.ly/3ozbpIH

Γ. Πούλου: Να επισπευσθούν επιτέλους οι διαδικασίες για το Αρχαιλογικό Πάρκο Ορχομενού!

 


Μόνο ανησυχία προκαλεί η πορεία των έργων του Αρχαιλογικού Πάρκου Ορχομενού λίγο πριν τη λήξη της προγραμματικής περιόδου το 2022 με σοβαρό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το 2016!

Με Ερώτηση που κατέθεσα σήμερα προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτω μία σειρά ζητημάτων που καταδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες και ολιγωρίες στην υλοποίηση του έργου και ζητώ σχετικές απαντήσεις!

Καθυστέρησε αρκετά, η κα Μενδώνη με την πρόσφατη επίσκεψή της στον Ορχομενό, να ενεργοποιήσει τους εμπλεκόμενους φορείς. Εκκρεμούν ακόμα οι προβλεπόμενες προγραμματικές συμβάσεις και το έργο υπονομεύεται επίσης από τις καθυστερήσεις στη ροή χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκεται για ένα εμβληματικό έργο, που θα συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Ορχομενού και της ευρύτερης περιοχής και δεν πρέπει να μείνει άλλο δέσμιο των καθυστερήσεων!

 

Η Ερώτηση είναι διαθέσιμη εδώ:

https://docs.google.com/document/d/1PcWYj89b1CHI35ZDa59Jg0Xagfwtco4x/edit?usp=drivesdk&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true

 

Γιώτα Πούλου

Δωρεά αυτοκινήτου από τη ΧΑΛΚΟΡ στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς

 

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο έκανε δωρεά η εταιρία ΧΑΛΚΟΡ στο γενικό νοσοκομείο Λιβαδειάς. Έπειτα από αίτημα του νοσοκομείου η επιχείρηση ανταποκρίθηκε, ώστε να καλύψει την ανάγκη, αφού είναι ένα βασικό εργαλείο για μετακινήσεις, όχι μόνο ασθενών, αλλά και διαφόρων αναγκαίων υλικών.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Gov.gr Wallet: Βήμα – βήμα η διαδικασία για ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

 

Tα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης, που θα «κατεβάζουμε» στο κινητό, έχουν την ίδια νομική ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά για την ταυτοπροσωπία των δικαιούχων στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Gov.gr Wallet, για την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης.

Πρόκειται για τη νέα επίσημη εφαρμογή για τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ήδη στο Apple Store και Google Play το app Gov.gr Wallet έχει «ανέβει» και σήμερα λειτουργεί για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1. Η προσθήκη των εγγράφων θα μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο σύνδεσης στο gov.gr, είτε μέσω κωδικών TaxisNet, είτε ebanking, ενώ εναλλακτικά παρέχεται και η δυνατότητα σκαναρίσματος.

Πώς κατεβάζουν οι πολίτες την εφαρμογή

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ.. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr. Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη. Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:

– είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,

– είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για ψηφιακή ταυτότητα και ψηφιακό δίπλωμα

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του. Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

Ποια στοιχεία περιλαμβάνονται στα ψηφιακά αντίγραφα

Τα ψηφιακά αντίγραφα του Gov.gr Wallet περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που περιέχονται στις αστυνομικές ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης αντίστοιχα. Ενσωματώνουν, επιπλέον, έναν κωδικό QR και έναν μοναδικό κωδικό εγγράφου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται η επαλήθευση γνησιότητάς τους. Ειδικά, αναφορικά με το ψηφιακό αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης, η φωτογραφία που θα εμφανίζεται αντλείται από το Μητρώο Δελτίων Αστυνομικών Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεπώς θα είναι ίδια με της αστυνομικής ταυτότητας και όχι κατ’ ανάγκη ίδια με εκείνη του διπλώματος οδήγησης.

Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου γίνεται με τον κωδικό QR του. Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της ίδιας εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή προκειμένου να επαληθεύσει τα στοιχεία του. Αφού ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.

Τι είναι το quick scan

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιλέγει όποτε το επιθυμεί τη λειτουργία γρήγορης επαλήθευσης (quick scan). Μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας, ο πολίτης δίνει ουσιαστικά «προέγκριση» για τον επόμενο και μόνο έλεγχο, εφόσον αυτός πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός των επόμενων πέντε λεπτών. Επιδεικνύοντας τον quick scan κωδικό QR ο έλεγχος πραγματοποιείται ταχύτερα, καθώς ο ελεγκτής αποκτά απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί αμεσότερα, ιδίως σε περιπτώσεις που παρατηρείται συνωστισμός ή που απαιτείται ταχύτητα, όπως π.χ. είσοδος σε συναυλίες, αεροπλάνα κ.α..

Η προσθήκη των εγγράφων θα μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο σύνδεσης στο gov.gr, είτε μέσω κωδικών TaxisNet, είτε ebanking, ενώ εναλλακτικά παρέχεται και η δυνατότητα σκαναρίσματος.

Όπως έχει κάνει γνωστό ο κ. Πιερρακάκης η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το διαβατήριο η οποία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο «γιατί το διαβατήριο είναι ταξιδιωτικό έγγραφο». Επίσης, στόχος μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα είναι να «μπει» στα κινητά μας και το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια.

Δυνατότητα υπογραφής εγγράφων στο docs.gov.gr

Τέλος, μέσω του Gov.gr Wallet ο πολίτης μπορεί να υπογράφει ταχύτερα και ασφαλέστερα έγγραφα μέσω του docs.gov.gr. Συγκεκριμένα, εφόσον ο πολίτης έχει εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή και έχει αποθηκεύσει την αστυνομική του ταυτότητα, θα μπορεί να επιλέξει και να εγκρίνει την έκδοση ενός ψηφιακού εγγράφου μέσω της εφαρμογής αντί να λάβει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password)

Τι ισχύει σε περίπτωση απώλειας ή αντικατάστασης έγχαρτων πιστοποιητικών

Εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια της αστυνομικής του ταυτότητας είτε αυτοπροσώπως σε ένα Αστυνομικό Τμήμα είτε μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα και άμεσα οποιοδήποτε ψηφιακό αντίγραφο έχει εκδοθεί ακυρώνεται. Το ίδιο ισχύει και εάν ο πολίτης δηλώσει την απώλεια του διπλώματος οδήγησης σε ένα Αστυνομικό Τμήμα, σε ένα ΚΕΠ ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας.

Σε περιπτώσεις που εκδίδεται νέα αστυνομική ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης για άλλον λόγο πέραν της απώλειας, τότε τα ψηφιακά αντίγραφα των παλαιότερων έγχαρτων πιστοποιητικών ακυρώνονται αυτόματα και πρέπει να εκδοθούν ψηφιακά αντίγραφα των νέων πιστοποιητικών, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία για την αρχική τους έκδοση.

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, ο πολίτης μπορεί να ανακαλέσει την ισχύ των αποθηκευμένων ψηφιακών αντιγράφων μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr. Η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά.

Απαραίτητες διευκρινίσεις

Η έκδοση ψηφιακών αντιγράφων επιτρέπεται μόνο εφόσον ο πολίτης κατέχει νόμιμα το αντίστοιχο έγχαρτο πιστοποιητικό. Ως εκ τούτου, σε περιπτώσεις προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης ή κράτησης της αστυνομικής ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης, τα μητρώα που διαλειτουργούν στην εφαρμογή ενημερώνονται αυτόματα, ώστε ο πολίτης να μην εκδίδει, αποθηκεύει ή χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα ψηφιακά αντίγραφα.

Προϋπόθεση για τη χρήση του Gov.gr Wallet είναι η εγκατάσταση της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης της εφαρμογής.
Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να αποθηκεύει τα ψηφιακά αντίγραφα μόνο σε μία συσκευή. Σε περίπτωση που προβεί σε έκδοση και αποθήκευση ψηφιακού αντιγράφου σε δεύτερη συσκευή, τότε τα προηγούμενα ψηφιακά αντίγραφα ανακαλούνται αυτόματα.

Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν εντός της ελληνικής επικράτειας ακριβώς την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά. Συνεπώς, από σήμερα οι πολίτες μπορούν να τα επιδεικνύουν αντί για την αστυνομική ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης. Κατ’ εξαίρεση, αναφορικά με τις συναλλαγές πολιτών με πιστωτικά ιδρύματα, με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά αντίγραφα θα ξεκινήσουν να έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας δεν συνιστά ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις βρίσκονται στην εφαρμογή και στο wallet.gov.gr. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης στο wallet.gov.gr/support.

Οι επόμενες προσθήκες στην εφαρμογή
Στο μέλλον πρόκειται να προστεθούν στην εφαρμογή περισσότερα έγγραφα, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) και η ημερομηνία του επόμενου ελέγχου, τα στοιχεία ασφάλισης κλπ. Περαιτέρω, μελλοντικά θα είναι δυνατή και η αυθεντικοποίηση στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet.
Κατά την έναρξη της παρουσίασης ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους. Ήταν μία μεγάλη και συλλογική προσπάθεια».