Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ξεκινά από αύριο η γραμμή ενημέρωσης, ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας - Φ. Σπανός: Είμαστε αλληλέγγυοι, δεν είμαστε μόνοι!


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Δομή «Γέφυρα», με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, θέτουν σε λειτουργία την εξαγγελθείσα γραμμή ενημέρωσης, ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. 

Μια ακόμη δράση με στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊου. 

Ειδικοί επαγγελματίες επιστήμονες της ψυχικής υγείας, είτε ως ιδιώτες είτε μέσα από πιστοποιημένους φορείς, παρέχουν εθελοντικά ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη σε πολίτες που το έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Επιπλέον, θα παρέχεται πληροφόρηση για ζητήματα αναφορικά με τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, καθώς και ενημέρωση για επιπλέον πηγές υποστήριξης των πολιτών, προς αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 210-3002233 από Δευτέρα ως Κυριακή και ώρες 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

«Με την εξάπλωση του κορωνοϊού, ζητήθηκε από τους πολίτες να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις και να μπουν σε περιορισμό, με στόχο να μειωθεί η εξάπλωση της νόσου. Συγχρόνως όμως αυξάνεται το αίσθημα του φόβου, το άγχος και η αγωνία για το μέλλον. Για το λόγο αυτό, δημιουργούμε ένα δίκτυο επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης για τους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη να ρωτήσουν, να εκφράσουν την αγωνία τους, να ενημερωθούν. Είμαστε αλληλέγγυοι, δεν είμαστε μόνοι. Ο ένας με τον άλλο, αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.



Νέο μήνυμα της Δημάρχου Ορχομενού : Φερόμαστε υπεύθυνα. Μένουμε σπίτι. Μένουμε στη ζωή!

Ενημέρωση από τον Δήμο Θηβαίων για την έναρξη λειτουργίας της Γραμμή 1110 για την Άνοια


Ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει τους πολίτες ότι ξεκίνησε η λειτουργία της γραμμής 1110 που αποτελεί κόμβο ενημέρωσης για τους ανθρώπους με άνοια και όσους τους φροντίζουν.
Πρόκειται για μία νέα υπηρεσία που θα παρέχεται σε όλους τους πολίτες από το 24ωρο τηλεφωνικό κέντρο 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.
Απευθύνεται στα άτομα με άνοια, τις οικογένειές τους και τους φροντιστές τους γενικότερα .
Μέσω της υπηρεσίας αυτής παρέχονται συμβουλευτική καθοδήγηση για θέματα που ανακύπτουν στη καθημερινότητα των ατόμων με άνοια, απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος καθώς και επίλυση ιατρικών αποριών που μπορεί να γίνει τηλεφωνικά.
Η υπηρεσία στελεχώνεται με έμπειρους ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και λειτουργεί σε 24ωρη βάση
Επιπλέον, οι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» καθώς και το προσωπικό των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια που λειτουργούν εντός των Δήμων, καλούνται να παραπέμπουν τους δημότες που χρήζουν αυτής της υποστήριξης στο τηλεφωνικό κέντρο 1110.
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της γραμμής ο Αντιδήμαρχος Υγείας και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας κ. Αναστάσιος Καμούτση δήλωσε σχετικά:
«Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους μας ιδιαίτερο βάρος- πέραν των άλλων- επωμίζονται τα άτομα με άνοια αλλά και όσα τα συντηρούν. Πρόκειται για μία αδύναμη ομάδα ασθενών, η επιβίωση της οποίας είναι άρρηκτα δεμένη με τη βοήθεια των οικείων ή των επαγγελματιών υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για όσους το έχουν ανάγκη».


Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει για το κρούσμα φιλοξενούμενης στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα Ευβοίας.

Δελτίο Τύπου


Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει ότι βρέθηκε θετική στο τεστ για τον Covid-19, μετά τη γέννηση του βρέφους της, αλλοδαπή γυναίκα η οποία προσήλθε σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας για την διαδικασία του τοκετού.  Αναμένονται τα ιατρικά αποτελέσματα των εξετάσεων για το βρέφος. Η γυναίκα διαβιεί στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα Ευβοίας.
Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο που συγκατοικούσε με την γυναίκα, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ιατρικού ελέγχου, δεν είναι φορέας του ιού Covid-19. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ιχνηλατεί ήδη όλες τις επαφές του κρούσματος εντός των προηγούμενων ημερών και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων.
--
Γραφείο Τύπου
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπ. Οικονομικών: Πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών μηνός Μαρτίου

Δελτίο Τύπου


Όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας ως πληττόμενες (δηλαδή, στους ΚΑΔ που είχαν ανακοινωθεί στις 26/3/2020), λαμβάνουν αυτές, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες τους τα ακόλουθα οφέλη για τον μήνα Μάρτιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο προστασίας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων τους.
·      Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 31/3/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση πληρωτέων το μήνα Μάρτιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι από την έκπτωση του ανωτέρου ποσοστού εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
·      Δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο, έως 30/09/2020 και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς ΕΦΚΑ έως 30/06/2020. Η αναστολή αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών  των εργαζομένων της επιχείρησης.
·      Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, παρέχεται έκπτωση 40% επί του ενοικίου του μηνός Μαρτίου. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Για τους εργαζόμενους-μισθωτούς, των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφόσον αποτελεί κύρια κατοικία. Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
·      Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου) και πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, επί του ονομαστικού μισθού, για τους εργαζομένους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή.
·      Επιπλέον, στους εργαζόμενους-μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Μαρτίου προς την φορολογική διοίκηση για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.
·      Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου), για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα (προϋπόθεση να μην έχουν υποβάλει τους τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ). Σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 € (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου).
·      Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 31/3/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση πληρωτέες το μήνα Μάρτιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι από την έκπτωση του ανωτέρου ποσοστού εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
·      Δυνατότητα αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από 30/09/2020. Για τις ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές, παρέχεται δυνατότητα μείωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι παρατείνεται η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έως 10/04/2020. Επίσης, αναστολή των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο, έως 30/06/2020.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους, απαιτείται σχετική δήλωση της επιχείρησης στο «Εργάνη» (https://eservices.yeka.gr/), περί προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου και κατόπιν, δήλωση του ίδιου του εργαζομένου στην ιστοσελίδα του ΥΕΚΑ (https://supportemployees.yeka.gr). Με την ολοκλήρωση της δήλωσης και από τις δύο πλευρές, ενεργοποιείται το δικαίωμα του εργαζομένου για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Με τη δήλωση του εργοδότη ενεργοποιείται και η δυνατότητα αναστολής (ή αντίστοιχης έκπτωσης) φορολογικών υποχρεώσεων του εργαζομένου.
Για τη λήψη της έκπτωσης 40% επί του ενοικίου, που αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και τους εργαζόμενούς τους, ακολουθείται η αντίστοιχη με τα ανωτέρω διαδικασία δηλώσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στις ίδιες ιστοσελίδες.
Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα, απαιτείται σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, σε σχετική φόρμα που θα αναρτηθεί.
Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, οι δικαιούχοι συμμετοχής στην τηλε-κατάρτιση, θα μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση σε πλατφόρμα που θα τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας.
Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και οι αντίστοιχες εκπτώσεις, θα ενεργοποιούνται αυτόματα (άμεσα ή εντός ολίγων ημερών), χωρίς δήλωση, ανάλογα με το εάν η επιχείρηση προχωρήσει εμπρόθεσμα ή όχι στις αντίστοιχες πληρωμές. Το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές (ή αντίστοιχες εκπτώσεις) φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των  ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών που εμπίπτουν στους εν λόγω ΚΑΔ.

Το Περιφερειακό Τμήμα Λιβαδειάς του Ερυθρού Σταυρού συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας




Αγαπητοί συμπολίτες,

Το Τμήμα μας, εν μέσω της δύσκολης αυτής συγκυρίας που βιώνουμε, αναγνωρίζοντας την τεράστια πλέον ανάγκη υποστήριξης συνανθρώπων μας που πλήττονται σκληρά από την ανεργία και τη φτώχεια και εν όψει της εορτής του Πάσχα, συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ, βρεφικό γάλα, αλεύρι, ντοματοχυμό κ.α. όπως επίσης είδη καθαριότητας και είδη προσωπικής υγιεινής.
Στα πλαίσια των μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), η συλλογή των παραπάνω ειδών θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης προκειμένου να τα παραλάβουν με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις από το σπίτι σας Εθελοντές του Τμήματός μας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22610-20266
Καθημερινά 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.

Για το Δ.Σ.
Μετά Τιμής

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΟΥ                                          ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΚΑΦΡΙΤΣΑ

Παραπληροφόρηση: Πώς να αναγνωρίζετε τις ψευδείς ειδήσεις για τον Covid-19

Το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε παραπληροφόρηση, η οποία δυσχεραίνει τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας. Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.

Από τον αρχικό ισχυρισμό ότι ο ιός εξαπλώθηκε μέσω μιας σούπας από νυχτερίδα έως πιο “καυτές” αναφορές, όπως ότι χώρες της ΕΕ αντιμάχονται για τον ελάχιστο ιατρικό εξοπλισμό. Τέτοιες είδους αναφορές είναι παντού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί “εξαπλώνονται ταχύτερα από τον ιό” και έχει ήδη ορίσει την κατάσταση ως “πανδημία πληροφοριών πλανητικών διαστάσεων”. Βασικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενεργούν ήδη για να περιορίσουν την εξάπλωση τους.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε την παραπληροφόρηση και πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη διάδοση της; Τι κάνει η ΕΕ για αυτό; Βρείτε τις απαντήσεις παρακάτω.

Τι κάνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης;

Για την υποστήριξη της πραγματικής και αξιόπιστης πληροφόρησης, δημιουργήθηκε μια κοινή σελίδα της ΕΕ που αφορά την αντίδραση της Ευρώπης στον ιό, η οποία σύντομα θα περιλαμβάνει ειδικές πληροφορίες για τη διόρθωση των κοινών μύθων που συνδέονται με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Επιπλέον, ειδικοί και πολιτικοί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πραγματοποιούν συχνά τηλεδιασκέψεις για να συζητήσουν το ζήτημα της παραπληροφόρησης και να μοιραστούν τρόπους για την ενημέρωση των ανθρώπων, σχετικά με τους κινδύνους και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ασκείται, επίσης, πίεση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να λάβουν μέτρα κατά των διαδικτυακών απατών.

Γιατί οι άνθρωποι σκοπίμως διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες;

Μερικοί άνθρωποι το κάνουν για το κέρδος. Ο λόγος θα μπορούσε να είναι η προώθηση κακής ποιότητας προϊόντων ή η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στις ιστοσελίδες τους, για να αυξήσουν τα έσοδα από διαφημίσεις.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ειδικής ομάδας από την ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, κάποιοι ψευδείς ισχυρισμοί προέρχονται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ακροδεξιάς, της Κίνας και της Ρωσίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο στόχος είναι πολιτικός: να υπονομευθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ή να προωθηθούν πολιτικές αλλαγές.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που διαδίδουν την παραπληροφόρηση το κάνουν, επειδή πιστεύουν ότι δε θα προκληθεί κάποια βλάβη.


Είναι η παραπληροφόρηση για τον Covid-19 πραγματικά τόσο επικίνδυνη;

Σε μια εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι ανησυχούν και είναι αποδέκτες συνταρακτικών ειδήσεων, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να παραμείνει κανείς ήρεμος και να ελέγξει την εγκυρότητα της είδησης.

Στο παρελθόν, η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια απέτρεψε γονείς από το να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς και άλλων επικίνδυνων ασθενειών, με αποτέλεσμα την έκρηξη νέων κρουσμάτων ιλαράς.

Ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν την παραπληροφόρηση, αυτή μπορεί να υπονομεύσει τις έννοιες της αλήθειας και της εμπειρογνωμοσύνης. Έτσι ένα αυθόρμητο tweet χωρίς οποιαδήποτε στοιχεία από κάποιον μπορεί να έχει ίση απήχηση  όσο μια εμπεριστατωμένη ανάλυση από έναν εμπειρογνώμονα.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τη διάδοση της παραπληροφόρησης;

Η παραπληροφόρηση εξαρτάται από τους ανθρώπους που την πιστεύουν και την διαμοιράζονται. Και είναι εύκολο να ξεγελαστούν. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν διαδίδετε παραπληροφόρηση, προσέξτε ιδιαίτερα όταν διαμοιράζετε ειδήσεις που προκαλούν έντονη αντίδραση ή που φαίνονται πολύ καλές ή πολύ κακές για να είναι αληθείς. Ένας εύκολος πρώτος έλεγχος είναι να ψάξετε στο διαδίκτυο για να δείτε αν υπάρχουν περισσότερες από μία αξιόπιστες πήγες που αναφέρουν το ίδιο πράγμα.

Εάν δεν είστε σίγουροι, υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί οδηγοί ελέγχου γεγονότων.

cid:image004.jpg@01D6075A.3A792FC0

Τι μπορώ να κάνω εάν βλέπω ή ακούω κάποιον να διαμοιράζετε παραπληροφόρηση;

Μπορείτε να κάνετε αναφορά της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων όπου την εντοπίσατε. Πολλές εταιρίες κοινωνικών μέσων έχουν δεσμευτεί να εργαστούν εναντίον της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Επίσης, μιλήστε με το άτομο που την διαδίδει: πρόκειται πιθανώς για ακούσια διάδοση. Οι ερευνητές λένε ότι ο καλύτερος τρόπος να πείσουν τους ανθρώπους που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας είναι να δείξουν ενσυναίσθηση, επικαλούμενοι την κριτική τους σκέψη και αποφεύγοντας να τους γελοιοποιήσουν.

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων κ. Ιωάννη Δ. Ταγκαλέγκα για την επέτειο ευλογίας της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Αύριο είναι ημέρα τιμής προς τους προγόνους μας, που την 1η Απριλίου 1821, έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού υψώνοντας την σημαία της επανάστασης στο Κάστρο της Λιβαδειάς και στον Πύργο της Ώρας, αφού πρώτα είχε ευλογηθεί στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής από τους επισκόπους Σαλώνων και Αταλάντης.  Ο αγώνας των Λιβαδειτών ωστόσο έμελλε να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια για να πετύχει την οριστική απομάκρυνση των Τούρκων και την απελευθέρωση της πατρίδας.
Η φετινή επέτειος δεν είναι δυνατόν να εορταστεί με τον λαμπρό τρόπο που της αρμόζει, καθώς φέτος καλούμαστε όλοι μαζί να δώσουμε μια μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό που απειλεί τις ζωές μας, μένοντας στο σπίτι. 
Παραμένουμε ενωμένοι, θυμόμαστε τις γενναίες πράξεις των προγόνων μας και παίρνουμε δύναμη από αυτούς, ακολουθώντας τις συστάσεις και τις υποδείξεις των ειδικών για να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη.
Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

Όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες της Στερεάς Ελλάδας δίνουν τη μισή αντιμισθία τους στον ειδικό λογαριασμό - Το "ευχαριστώ" του κ. Φάνη Σπανού




Διακήρυξη ενοικίασης αγροτεμαχίων του Δήμου Ορχομενού

Η Δήμαρχος Ορχομενού διακηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας ενοικίασης, με απευθείας συμφωνία, αγροτεμαχίων της κοινότητας Αγίου Δημητρίου και της κοινότητας Καρυάς. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνοδευτικό αρχείο.

 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-ΜΙΣΘΩΣΗΣ-ΧΩΡΑΦΙΩΝΛήψη

Ψήφισμα από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

ΨΗΦΙΣΜΑ
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, ο Μανώλης Γλέζος.
Ο Μανώλης έγραψε μοναδική ιστορία με τη ζωή του.
Φώτισε την κατοχική νύχτα της 30ης προς 31η Μαίου κατεβάζοντας τη ναζιστική σημαία και ανεβάζοντας την ελληνική στο βράχο της Ακρόπολης.
Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, γνώρισε συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, βασανιστήρια.
Παρέμεινε ακατάβλητος.
Είχε ζωντανή τη μνήμη και ένιωθε πάντα την ευθύνη απέναντι στους συντρόφους και συναγωνιστές του. «Όποιος από μας γλυτώσει να ζήσει και για τους άλλους, λέγαμε στις φυλακές και τις εξορίες». Έτσι μας έλεγε και έτσι ζούσε.
Παντοτινός υπερασπιστής των αξιών της ελευθερίας, του πατριωτισμού, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας. Πνεύμα ανυπότακτο, ανήσυχο, δημιουργικό.
Ιδρυτικό μέλος και συμπαραστάτης του «Δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940 -1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”», ανέδειξε και αγωνίστηκε για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων μέσα από τις γραμμές του Δικτύου, αλλά και του «Εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», του οποίου υπήρξε ιδρυτής και Πρόεδρος.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία, στα παιδιά και τα εγγόνια του.
Στις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της πατρίδας μας, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2020,  ημέρα τέλεσης της εξόδιου ακολουθίας.
Με την άρση των απαγορεύσεων το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου θα αποφασίσει περισσότερα για τον ΕΛΛΗΝΑ της αντίστασης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης, της δημοκρατίας.

Μαρτυρικά Καλάβρυτα, 30 Μαρτίου 2020

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 - 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ”»

Ερώτηση στη Βουλή από τον κ. Γ. Μουλκιώτη με αφορμή την δημοσιοποίηση του ομίλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για αναστολή της λειτουργίας της ΣΙΔΕΝΟΡ και άλλων 4 θυγατρικών εταιριών της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, με αφορμή την δημοσιοποίηση του ομίλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για αναστολή της λειτουργίας   της ΣΙΔΕΝΟΡ και  άλλων 4  θυγατρικών εταιριών της, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η εργασιακή ανασφάλεια συνεχίζεται εντονότερα.   
Η απόφαση της εταιρείας ΣΙΔΕΝΟΡ (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) να "αναστείλει" την λειτουργία των κύριων παραγωγικών δραστηριοτήτων, κατ΄ αρχήν των 5 εργοστασίων της, για ένα μήνα και να θέσει σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζομένούς της  και τους διοικητικούς υπαλλήλους τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αποτελεί μια ιδιαίτερα αρνητική και δυσμενή εξέλιξη. Που δεν οφείλεται μόνο στα προβλήματα της κρίσης λόγω της πανδημίας.
Η Κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα και να διασφαλίσει,  ότι αυτή η ενέργεια δεν θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. 
Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση να παρέμβει, πριν είναι αργά.
Διότι θα είναι ένα ακόμη μεγάλο κτύπημα στην ελληνική οικονομία, εάν μεγάλες επιχειρήσεις,  με  σημαντική θέση στην αγορά, σταματήσουν την λειτουργία τους,  με πρόσχημα και την πανδημία, καταδικάζοντας στην ανεργία τους εργαζομένους τους.»


Από το Πολιτικό Γραφείο  

Την αντιμισθία της δίνει και η κα Φανή Παπαθωμά στη "μάχη" που δίνει η πατρίδα μας!



Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Aγωνιστή Μανώλη Γλέζου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Aγωνιστή Μανώλη Γλέζου, που έφυγε από την ζωή σήμερα το μεσημέρι πλήρης ημερών και έργων. Ο Μανώλης Γλέζος ένας γνήσιος Aγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ενεργός πολιτικός της αριστεράς έως το τέλος, συγγραφέας πολλών βιβλίων, θα μείνει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαϊου 1941 που κατέβασε την σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη μαζί με τον φίλο του Απόστολο Σάντα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αγώνες του για πληρωμή των γερμανικών επανορθώσεων, επιστροφή του κατοχικού δανείου, καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών, που οι Ναζί άρπαξαν από την χώρα μας. Δεν θα ξεχάσουμε τον Αγώνα του Μανώλη Γλέζου για Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην ιστορία ως λαϊκός ήρωας, καθώς οι αγώνες του θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.                            
                                                                                   
                                                                                   
                                                                                            Το    Δ.Σ.

O Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γιώργος Μουλκιώτης για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τον θάνατο του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικού Μανώλη Γλέζου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο, τον πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης. Αποχαιρετούμε τον ασυμβίβαστο μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας».


Από το Πολιτικό Γραφείο  

Δήλωση της Γιώτας Πούλου για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Μανώλη Γλέζο, έναν μεγάλο Έλληνα, έναν αγωνιστή της Αριστεράς που μας έμαθε το ανθρώπινο μέτρο στη ζωή και στον αγώνα. Ακούραστος, ζωτικός, ασυμβίβαστος, βαθιά δημοκράτης, πατριώτης και διεθνιστής. Ένας πραγματικός ήρωας. Θα μείνει πάντα σημείο αναφοράς στον αγώνα και στη ζωή μας.



Γιώτα Πούλου
30  Μαρτίου 2020


Κάλεσμα από την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας προς τους αιρετούς για συμμετοχή στην εθνική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού για την πανδημία του κορωνοϊου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας και σ΄αυτή την προσπάθεια της Πατρίδας μας, είναι και θα είναι παρόντες με τη συνεχή συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα. Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας θα λάβει απόφαση για την προσφορά του 50 % του μισθού των Δημάρχων, μετά τη συζήτηση του θέματος από το ΔΣ της ΚΕΔΕ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 1 / 4 / 2020.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΕΔ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Δήμαρχος Καρπενησίου

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Βορίδης: 150 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση αγροτών – κτηνοτρόφων – αλιέων που πλήττονται από τον κορωνοϊό


Το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη διέθεσε στο ΥπΑΑΤ ποσό  ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο το οποίο θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού.

Επιπροσθέτως, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των θεμάτων που ήγειρε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ένωσης της 25ης Μαρτίου και αφορούν στην παροχή ευελιξίας για τη χρήση ποσών από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ).

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί στους πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο προσωρινός κανονισμός  της ΕΕ και επομένως τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να συνδέεται με επιπτώσεις που υφίστανται λόγω των διαταραχών στην αγορά, οι οποίες προέρχονται από τα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID19).

Με τη δέσμευση αυτού του σημαντικού ποσού η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύουν εμπράκτως τη σημασία που δίνουν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.


Λύση στην έκδοση Κάρτας Αγρότη 
έπειτα από παρέμβαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατόπιν συνεννοήσεως με τις διοικήσεις των τραπεζών και αφού διευθετήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), έδωσε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία για την ανανέωση της Κάρτας Αγρότη. 

Με την παρέμβαση του Υπουργού καθίσταται εκ νέου δυνατή η ανανέωση της Κάρτας από τους ενδιαφερόμενους αγρότες για όσο διάστημα το σύστημα υποδοχής δηλώσεων (ΟΣΔΕ) παραμένει κλειστό στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID19).

Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται το θέμα που είχε δημιουργηθεί και οι αγρότες αποκτούν εκ νέου πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών τους, με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.




Το 50% της αντιμισθίας του προσφέρει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στον ειδικό λογαρισμό αντιμετώπισης της πανδημίας


Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Οι Δήμαρχοι οφείλουμε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα συμμετοχής στην Εθνική προσπάθεια

«Οι Δήμοι βρίσκονται από την πρώτη μέρα, στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δίνουμε καθημερινά το παρόν για να στηρίξουμε τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών, ιδίως εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Με αίσθημα ευθύνης κι αλληλεγγύης απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ της ερχόμενης Τετάρτης 1 Απριλίου, θα προτείνω να ληφθεί απόφαση προκειμένου οι Δήμαρχοι της χώρας να καταθέσουμε το 50% των αποδοχών μας, για τους επόμενους δυο μήνες, στον κοινό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του covid-19. Η κίνηση μας είναι καθαρά συμβολική, αφού όλοι γνωρίζουν πως οι αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτούς που απολαμβάνουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι άλλων βαθμίδων του πολιτικού μας συστήματος. Όμως αυτή που είναι ουσιαστική, είναι η δέσμευσή μας πως σε αυτήν την υγειονομική κρίση, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος». 

Μηνύματα ενημέρωσης από την Ένωση Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ορχομενού