Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η Κυβέρνηση αποκλειστικά υπόλογη με το φιάσκο της πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων»



Μετά την πληρωμή της Βασικής και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης καθώς και του Εθνικού Αποθέματος, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά, η προχειρότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια του δήθεν επιτελικού κράτους. 

Το 2023, η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, η οποία εγκρίθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβουλευση, διαπιστώνεται ότι είναι η χρονιά με την μικρότερη  πληρωμή Άμεσων Ενισχύσεων συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται μόλις σε  939 εκ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πληρωμή  ενίσχυσης για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (πρασίνισμα), η οποία αφορά το 25% της Άμεσης Ενίσχυσης, ποσού 425 εκ. ευρώ, μεταφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά για το επόμενο έτος.

Επίσης, ποσό 90 εκ. ευρώ περίπου, από το σύνολο των Άμεσων Ενισχύσεων δεν έχουν καν πιστωθεί.

Αντί, το «μπαλάκι» των ευθυνών να μετατίθεται από το αρμόδιο Υπουργείο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αντίστροφα, παραγνωρίζοντας ότι και οι δύο φορείς ανήκουν σε ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας, είναι προτιμότερο να ενημερώσουν τον αγροτικό κόσμο, για εκείνα τα σημεία της ΚΑΠ για τα οποία έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για την τροποποίηση τους στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, σύμφωνα με τη δυνατότητα που τους δίνεται.

Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί «στάχτη στα μάτια» των αγροτών.

Αναμφισβήτητα πλέον προκύπτει ότι, η Κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αδυνατώντας ουσιαστικά να εφαρμόσει αυτά που η ίδια έχει εγκρίνει.

Η Κυβέρνηση είναι βαθύτατα εκτεθειμένη, όταν από το 2019 έχει αλλάξει τέσσερεις υπουργούς και τέσσερεις Προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις αστοχίες στον πρωτογενή τομέα να συνεχίζονται.

Μεγάλο θύμα της αναποτελεσματικότητας αυτής παραμένει ο Έλληνας αγρότης, ο οποίος καλείται να συνεχίσει την παραγωγική του διαδικασία και να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής σε ένα μη αναπτυξιακό περιβάλλον, έντονα γραφειοκρατικό και χωρίς καμία προστασία και συνδρομή.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει καταθέσει  ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων.

Για εμάς ο πρωτογενής τομέας συνιστά έναν από τους βασικούς

 και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνικής συνοχής της χώρας. 

Συνεχίζουμε  να ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση, με κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων και ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο για την ανάδειξη των προβλημάτων, όσο και συμβάλλοντας στην επίλυση όλων των οξυμένων προβλημάτων που αφορούν τον εγκαταλελειμμένο αγροτικό τομέα, με μοναδικό σκοπό την αναγέννησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: