Μια ευρεία και παραγωγική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου, με αντικείμενο την επέκταση της αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ στις περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φωκίδας. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου και αποδοτικού συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση απωλειών και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού για όλους τους πολίτες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χαράλαμπος Σαχίνης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πέτρος Βαρελίδης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός. Παρόντες ήταν επίσης δήμαρχοι από τις περιοχές που αφορά η μεταρρύθμιση, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών ΔΕΥΑ.
Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι η συζήτηση υπήρξε γόνιμη και εποικοδομητική, καθώς καταγράφηκαν όλες οι παρατηρήσεις, τα σχόλια και οι προτάσεις των συμμετεχόντων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων. «Διαμορφώνουμε ένα σύστημα συνολικής διαχείρισης των υδάτων, πιο αποτελεσματικό, πιο σύγχρονο, χωρίς απώλειες. Για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Στην ευρεία αυτή σύσκεψη συμμετείχαν και οι δήμαρχοι των περιοχών που επηρεάζονται από τη σχεδιαζόμενη επέκταση της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Γεώργιος Τζαβάρας, ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γεώργιος Αραπίτσας, ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Ιωάννης Σταθάς, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γεώργιος Αναστασίου, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος, ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ. Νικόλαος Μπαράκος, ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα και ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Δημήτριος Γιαννόπουλος.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο κ. Δημήτρης Τόλιας, Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, ο κ. Χρήστος Μπίμης, Διευθυντής της ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, καθώς και ο κ. Αθανάσιος Μανανάς, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δελφών. Οι τοποθετήσεις όλων συνέβαλαν καθοριστικά στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στις τοπικές κοινωνίες και στην ανάδειξη των αναγκών για εκσυγχρονισμό και επενδύσεις.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη διοικητική επέκταση της ΕΥΔΑΠ, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρύθμισης για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υδάτινης πολιτικής που θα εξασφαλίζει την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, τη μείωση των απωλειών, την ενίσχυση των υποδομών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπασταύρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργό συμβολή τους. Όπως ανέφερε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνεχίσει τις τεχνικές και θεσμικές διαβουλεύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΥΔΑΠ και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα διαχείρισης των υδάτων για τις επόμενες δεκαετίες.













































