Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

30+1 στιγμές από την τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου - Φάνης Σπανός: «Η επόμενη γενιά της Στερεάς μας δάνεισε το παρόν και προσδοκά να της το επιστρέψουμε ως ένα καλύτερο μέλλον!»

 





Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄ πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023, στην πόλη της Λαμίας, η τελετή ορκωμοσίας του εκ νέου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και των νέων Περιφερειακών Συμβούλων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.


 Την τελετή ευλόγησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, Θηβών Λεβαδείας & Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος, Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος,

Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, όπως επίσης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου Νικόδημος, ο  Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Θεοκτίστου, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

 Ακολούθησε η ορκωμοσία Περιφερειακών Συμβούλων με πολιτικό όρκο.




 Παρόντες  ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, εκπρόσωπος του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, οι Βουλευτές Φθιώτιδας Γεώργιος Κοτρωνιάς και Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Βουλευτές Εύβοιας Αθανάσιος Ζεμπίλης και Κατερίνα Καζάνη, ο Βουλευτής Βοιωτίας Ελευθέριος Κτιστάκης και η Βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου. Λόγω οικογενειακού ζητήματος απουσίαζε ο Βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου και απέστειλε τις ευχές του.








 Παρόντες ήταν επίσης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδος Νικόλας Σουλιώτης και οι Δήμαρχοι Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, Μακρακώμης Γεώργιος Χαντζής, Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος, Αμφίκλειας - Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, Διρφύων - Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς, Ιστιαίας - Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς, Τανάγρας Βασίλειος Περγάλιας, Θηβαίων Γεώργιος Αναστασίου, Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας Ιωάννης Σταθάς, Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης και εκπρόσωπος της Δημάρχου Χαλκιδέων. 

Παρόντες ήταν, όμως και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Λαμιέων Πανουργιάς Παπαιωάννου, Καμένων Βούρλων Ηλίας Κυρμανίδης, Στυλίδας Ιωάννης Αποστόλου, Δωρίδος Δημήτριος Γιαννόπουλος, Καρπενησίου Χρήστος Κακαβάς, Λεβαδέων Δημήτρης Καραμάνης, Ορχομενού Γιώργος Τζαβάρας, αλλά και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι των Επιμελητηρίων & των Εμπορικών Συλλόγων και εκπρόσωποι φορέων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, εκφράζοντας τα συναισθήματα των Αγίων Αρχιερέων, Μητροπολιτών των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων της Στερεάς Ελλάδος στον χαιρετισμό του ανέφερε:

          «Ως επιχώριος Μητροπολίτης και ο τελευταίος τη τάξει εκ των Μητροπολιτών της Στερεάς Ελλάδος και ως ο νεότερος, σας μεταφέρω και σας καταθέτω εκ μέρους όλων μας, τις προσευχές μας, την αγάπη μας και τη διάθεσή μας για αγαστή συνεργασία. 301.713 συμπολίτες μας στις 8 Οκτωβρίου 2023 σας επέλεξαν να υπηρετήσετε και αυτούς που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν, σας επέλεξαν να υπηρετήσετε και αυτούς που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα, και τις επόμενες γενεές, γιατί αυτό σημαίνει αειφόρος ανάπτυξη και αειφόρος πρόοδος, εξαίρετους επικεφαλής παρατάξεων, τον κ. Φάνη Σπανό, τον νέο Περιφερειάρχη,  τον κ. Απόστολο Γκλέτσο και την παράταξή του, τον κ. Κώστα Μαρκόπουλο και την παράταξή του, τον κ. Κώστα Μπασδέκη και την παράταξή του και τον κ. Λουκά Αποστολίδη και την παράταξή του.

Για εμάς όλοι ανεξαιρέτως είστε εκλεκτοί, αγαπητοί, παμφίλτατοι και θα συνεργαστούμε και όταν συμφωνούμε και όταν θα διαφωνούμε, γιατί η συνεργασία σημαίνει να συνεργάζεσαι και με την διαφορετικότητα, την ετερότητα και την μοναδικότητα χωρίς να χάνεις την ταυτότητά σου. Καλή επιτυχία!»

Ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας και σε κλίμα συγκίνησης, καθόρισε τους βασικούς πυλώνες της νέας θητείας. Κάλεσε δε όλα τα μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου να υπηρετήσουν με ζήλο και συνεργατικότητα τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

 




















Ομιλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού:

 «Στερεοελλαδίτισσες και Στερεοελλαδίτες! 

Φίλες και φίλοι από τις 5 περιφερειακές ενότητες, τους 25 Δήμους, τις 601 κοινότητες,

τα χωριά, τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της μοναδικής μας Περιφέρειας!

Κι όμως στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση Περιφέρεια της χώρας, αυτό που μετρά δεν είναι τα ποσοτικά μεγέθη. Μας δίδαξε, εξάλλου, ο ποιητής, να μη μετράμε τη μεγαλοσύνη με το στρέμμα, καθώς «με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Και το πύρωμα της καρδιάς των Στερεοελλαδιτών είναι που μας κάνει τόσο υπερήφανους, αλλά και που μας γεμίζει με τόση ευθύνη.

Θα ήθελα να θεωρήσετε τις σκέψεις που μοιράζομαι αυτή τη στιγμή μαζί σας, φίλες και φίλοι, ως τις αρχιτεκτονικές και στατικές μας προτάσεις για το οικοδόμημα της περιφερειακής μας διοίκησης. Και αφού μου συγχωρήσετε αυτή τη συμβολική αναλογία, που εδράζει στις ιδιοκαταβολές μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω καθεμία και καθέναν από εσάς για όσα ζήσαμε μαζί μέχρι σήμερα. Να σας ευχαριστήσω που στα θεμέλια του 2014, μας αναθέσατε το 2019 – με επιλογή ελπίδας – και οικοδομήσαμε μαζί τον πρώτο μας όροφο. Το σπιτικό που στεγάσαμε χαρές και λύπες. Κρίσεις και κατακτήσεις. Τον κορωνοϊό και τις φυσικές καταστροφές. Αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομής, τις σημαντικές νέες επενδύσεις, το πυκνό και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

 Περισσότερη ευγνωμοσύνη, όμως, από ποτέ, σας οφείλουμε σήμερα. Σήμερα που βρισκόμαστε εδώ, όχι πλέον χάρη στην ελπίδα που επενδύσατε στο μήνυμά μας, αλλά χάρη στην εμπιστοσύνη που δείξατε στην αυτοδιοικητική μας πρόταση, έχοντας πλέον χειροπιαστή εικόνα του ήθους, του ύφους και της δουλειάς μας. 

Το ήθος και το ύφος, λοιπόν, θα είναι και πάλι ο πρώτος βασικός μας πυλώνας. Η δημοκρατική αντίληψη, η σεμνότητα, η εντιμότητα, το πάθος του ερασιτέχνη, αλλά και η σοβαρότητα του επαγγελματία, δεσμευόμαστε να χαρακτηρίσουν κάθε λόγο και κάθε πράξη μας. 

Η συνεργατικότητα θα είναι ο δεύτερος πυλώνας. Στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο, αφού καμία σημαντική κατάκτηση δεν θα έρθει αποκλειστικά από το πρόσωπο του Περιφερειάρχη ή την περιφερειακή πλειοψηφία. Αντίθετα, οι  5 περιφερειακές παρατάξεις και οι 45 περιφερειακοί σύμβουλοι είναι ένας πλούτος, που δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε αναξιοποίητο. Σας καλώ, μπροστά στους συμπολίτες μας, Αποστόλη – και περαστικά σου, Κώστα, Κώστα, Λουκά και όλοι οι νέοι συνάδελφοι, να τους υπηρετήσουμε από κοινού, όπως μας όρισαν και όπως τους οφείλουμε. Αλλά και προς όλο το θεσμικό μας περιβάλλον, με την Κυβέρνηση, τους βουλευτές, τους Δήμους μας, με την Εκκλησία και τους φορείς, με τη ζώσα και δρώσα κοινωνία. Με απόλυτο σεβασμό στον ρόλο καθενός, με διεκδικητικότητα, αλλά και με συναντίληψη στόχων και προσπαθειών για το κοινό καλό. 

Τρίτος μας πυλώνας, η σκληρή δουλειά. Με σπουδή σαν να είναι κάθε μέρα η τελευταία, αλλά και με όραμα, πρόγραμμα και στρατηγική ματιά στο μέλλον. Σκληρή δουλειά στα μικρά και τα μεγάλα, στα εύκολα και τα δύσκολα. Για να μην πάει καμία ευκαιρία χαμένη, για να μην αφήσουμε καμία μάχη αμάχητη. 

Τέταρτος και ίσως σημαντικότερος πυλώνας μας, φίλες και φίλοι, η αγάπη. Λιτά και χωρίς να το αναλύσουμε εκφυλιστικά. Αγνή, ανόθευτη αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Την αγάπη που «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει». Την αγάπη που «ουδέποτε εκπίπτει», Μακαριώτατε, κατά τον συγκλονιστικό Ύμνο στην Αγάπη του Απόστολου Παύλου. 

Σε αυτό το σπιτικό, ξέρετε, δεν θα υπάρχουν εσωτερικοί τοίχοι. Μακριά από εμάς τα κλειστά δωμάτια για τους λίγους. Ό,τι δημιουργείται και ό,τι παράγεται, θα πρέπει να διαχέεται δίκαια στον καθένα. Όχι με ισοπεδωτική λογική, που να καταπνίγει το ταλέντο και την ελεύθερη δράση. Αλλά με δόγμα τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Η αλυσίδα της κοινωνικής συνοχής, φίλες και φίλοι, είναι τόσο δυνατή, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Και δουλειά μας είναι να την κρατήσουμε άθραυστη και συμπαγή, προστατεύοντας κάθε της κρίκο× στηρίζοντας τον κάθε άνθρωπο, όπως, εξάλλου, κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. 

Θα χτίσουμε, όμως, ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους, για να αισθάνονται ασφαλείς όσοι ζούνε μέσα. Για να προστατευτούμε από την κλιματική κρίση, αλλά και για να φωλιάσουν εντός τους όλες εκείνες οι δομές, που προσφέρουν ποιότητα ζωής. Ας μην ξεχνάμε ότι τεράστια πρόκληση της εποχής μας είναι να θέλουν και να μπορούν να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους.

Και τέλος, θα αφήσουμε μεγάλα, πλατιά ανοίγματα, πόρτες και παράθυρα, για να μπορούμε να προσλαμβάνουμε καθετί πολύτιμο που μας περιβάλλει. Θέλουμε ανθρώπους, θέλουμε ιδέες, επενδύσεις, θεσμούς. Αυτοί οι άνθρωποι, οι Στερεοελλαδίτες, σαν τα δέντρα του Ρίτσου, «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό». «Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο». Και εμείς οφείλουμε να φέρουμε περισσότερο ουρανό, περισσότερο ήλιο, περισσότερο οξυγόνο στη Στερεά Ελλάδα και τους ανθρώπους της! 

Αυτό, Στερεοελλαδίτισσες και Στερεοελλαδίτες είναι το σπιτικό

που σας καλώ να χτίσουμε και να ζήσουμε μαζί!

Υπερήφανο, πάνω στα εύφορα εδάφη της γλυκόμνηστης Ιστορίας μας!

Όμορφο, μέσα στα συναρπαστικά τοπία του φυσικού μας πλούτου.

Αξιοβίωτο για να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας μέσα σε αυτό.

Αλλά και στέρεο, όπως φροντίζει κάθε παραδοσιακή στερεοελλαδίτικη οικογένεια. Στέρεο, για να χτίσουν πάνω σε αυτό και τα παιδιά μας.

Η επόμενη γενιά της Στερεάς. Αυτή που μας δάνεισε το παρόν και προσδοκά να της το επιστρέψουμε ως ένα καλύτερο μέλλον! 

Σας ευχαριστώ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: