Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics), ως βάση του σύγχρονου τρόπου ζωής στις πόλεις, εργαλείο ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών

 Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, τόσο φυσική όσο και εξ αποστάσεως, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 στην κεντρική συνεδριακή αίθουσα του Metropolitan Expo, το Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Αστικές  Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και της ΚΕΔΕ, που διοργάνωσε ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (KΕΕΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και άλλων Ελληνικών Πανεπιστημίων, των Δήμων Αθηναίων και Κορινθίων, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (ΕΕL), και φιλοξενήθηκε από την o.mind Creatives και το περιοδικό Supply Chain & Logistics, στο πλαίσιο της 8ης Έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics - Cargo Truck & Van Expo 2021». 



 
Το Συνέδριο ανέδειξε τον αναπτυξιακό ρόλο των City Logistics στον σύγχρονο τρόπο ζωής των πόλεων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που έχει στόχο την εξασφάλιση προσβασιμότητας του δικτύου μεταφορών σε όλους, την βελτίωση της ασφάλειας, την μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης, των εκπομπών του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των μεταφορών, ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Έλληνες και ξένοι εισηγητές περιέγραψαν τα βασικά οφέλη από την οργάνωση συστημάτων Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών, μεταξύ των οποίων, η διασφάλιση της προμήθεια αγαθών στον σωστό χρόνο, τόπο και στην απαιτούμενη ποιότητα, η ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας των αστικών περιοχών τόσο προς όφελος των κατοίκων (κατ’ οίκον διανομή, συλλογή απορριμμάτων) όσο και των επιχειρήσεων (σύνδεση με προμηθευτές και πελάτες) και η συνεισφορά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης παρουσίασαν τις αρνητικές επιπτώσεις από την λειτουργία Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών στο αστικό περιβάλλον, στο κόστος των προϊόντων αλλά και στην τοπική οικονομική αποδοτικότητα, καθώς και τις βέλτιστες διεθνείς και Ευρωπαϊκές πρακτικές των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών, την υφιστάμενη κατάσταση εφαρμογής τους στη χώρα μας και ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο εθνικά μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω τα City Logistics.



Κατά την διάρκεια της συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας με την οποία και έκλεισε το Συνέδριο, οι εκπρόσωποι των κομβικών φορέων για την προώθηση των City Logistics και συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, διαβεβαίωσαν για την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στενά για προώθηση συνεργειών για τα City Logistics στο πλαίσιο της Συντονιστικής Ομάδας που έχουν συστήσει, τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο πόλεων, να συνεχίσουν την ενημέρωση των εμπλεκομένων επί των βέλτιστων διεθνών και Ευρωπαϊκών πρακτικών, να συμβάλουν στην εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου και σχετικού θεσμικού πλαισίου και στην εξέταση τυχόν ιδιαιτεροτήτων αλλά και αδυναμιών των Δήμων  και την προώθηση, στο πλαίσιο του δυνατού, πιλοτικών δράσεων σε ενδιαφερόμενους επιλεγμένους Δήμους, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και αξιοποιώντας υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας των Κομβικών Φορέων για την ανάπτυξη των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών - City Logistics - της χώρας μας, με στόχο την ενημέρωση, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα για την απαρχή μιας από κοινού προσπάθειας και συνεργασίας όλων, κομβικών φορέων, ενδιαφερόμενων Δήμων, Επιμελητήριων, Εμπορικών και Μεταφορικών επιχειρήσεων και φορέων τους από όλη της Ελλάδα που προσκαλούνται σαυτό, για την υλοποίηση σχετικών δράσεων ανάπτυξης των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών στη χώρα μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ.κ Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, ΥΠΥΜΕ, μαζί με τους κ.κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη, Πρόεδρο ΕΕΣΥΜ, Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρο ΚΕΕΕ και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Δημήτρη Καφαντάρη, Γενικό Γραμματέα ΚΕΔΕ, Ευάγγελο Σαπουντζάκη, Αντιπρύτανη ΕΜΠ, Απόστολο Κενανίδη, Πρόεδρο ΟΦΑΕ, Ελένη Μπίτσιου, Αντιπρόεδρο ΕΕL.
   
Κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου στο πάνελ Ευρωπαϊκή και Διεθνής Εμπειρία, που συντόνισε ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ. Ελευσίνας, Υποναύαρχος ΛΣ (εα), Γενικός Γραμματέας ΕΕΣΥΜ, ήταν ο κ. Thierry Vanelslander, Καθηγητής Τμήματος Μεταφορών και Περιφερειακών Οικονομικών, του Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και η κα Laetitia Dablanc, Διευθύντρια, Έδρας City Logistics, Πανεπιστήμιο Gustave Eiffel / LVMT, Παρισίων, ενώ στο πάνελ Ελληνική Εμπειρία, Προβλήματα, Προκλήσεις, που συντόνισε ο κ. Σεραφείμ Κάπρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, ήταν ο κ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος ΕΕL, μαζί με τους κ.κ. Βασίλη Νανόπουλο, Δήμαρχο Κορινθίων, Αθανάσιο Κυρίτση, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Φθιώτιδος, και Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, Αντιπρόεδρο ΕΒΕΘ, που έκαναν παρεμβάσεις. Στο τελικό πάνελ, Στρογγυλή Τράπεζα, Συμπεράσματα και Μελλοντικές Δράσεις, που συντόνισε ο κ. Στράτος Παπαδημητρίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, συμμετείχε ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ΓΓ ΚΕΕΕ και Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας, η κα Ηρώ Δουμάνη, Γενική Διευθύντρια ΟΦΑΕ, η κα Laetitia Dablanc, ο κ. Βασίλης Ζεϊμπέκης και ο κ.  Μιχάλης Αδαμαντιάδης.

  
  
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους επίσης Πρόεδροι Επιμελητηρίων καθώς και Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Οργανισμών Λιμένων Μελών του Ε.Ε.ΣΥ.Μ, εκπρόσωποι Ελληνικών Επιμελητηρίων, Επιχειρήσεων, Φορέων και Προσωπικότητες του κλάδου των μεταφορών και της εφοδιαστικής, μέλη του Ε.Ε.ΣΥ.Μ και μέλη του ΔΣ του, καθώς και μέλη της Οικογένειας Δημητρίου Τσαμπούλα και των οικογενειών των βραβευθέντων.



Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, 
ΠρόγραμμαΠαρουσιάσεις και Φωτογραφίες και σύντομα στην ιστοσελίδα του Ε.Ε.ΣΥ.Μ : https://www.eesym.gr/  και τα πλήρη πρακτικά των εργασιών του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: