Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

«Χρυσάφι» το Αλουμίνιο


 Σε «χρυσάφι» εξελίσσεται το αλουμίνιο με την άνοδο τιμών να σπάει ρεκόρ. Σύμφωνα με τις τιμές του LME (London Metall Exchange) το αλουμίνιο έσπασε την τιμή των 3.100 δολαρίων, πρώτη φορά από το 2008.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες οι μετοχές του κλάδου να ενισχύονται σημαντικά. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι συνθήκες προμηνύουν τη διατήρηση της ανοδικής πορείας του αλουμινίου, μιας και η ζήτηση είναι αυξημένη και πολλές αγορές φαίνονται διατεθειμένες να αποκτήσουν το συγκεκριμένο μέταλλο για την κάλυψη των αναγκών τους, πληρώνοντας ακριβό τίμημα.

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως η πρόβλεψη της Αλουμίνιον της Ελλάδας του ομίλου Μytilineos για χρονιά ρεκόρ στο αλουμίνιο. Η εταιρεία ευνοούμενη από τη συγκυρία, έχει καταφέρει και έχει εδραιωθεί στις εταιρίες που έχουν το χαμηλότερο κόστος στον κλάδο με 1.400 – 1.500 δολάρια στον τόνο, γεγονός που της δίνει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση και την ταυτόχρονη αδυναμία της Ασίας να την καλύψει λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους αλλά και υποχρεώσεων συμμόρφωσης στο μηχανισμό περιορισμού ρύπων κατά την παραγωγή μετάλλων.

Να σημειωθεί πως η Mytil ξεπέρασε τα 15 ευρώ/μτχ. έχοντας «χωνέψει» πάνω από 7 εκ. μετοχές αφότου άρχισε η πτώση, στο τέλος Αυγούστου. Πηγή www.naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: