Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδα - 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδα -  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Επετειακό μήνυμα του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021

426 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το νέο ΕΣΠΑ - Ικανοποιημένος δηλώνει ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός

Σε εξέλιξη είναι ο προγραμματισμός ενόψει του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021 2027 στην περιφέρεια Στερεάς.

Το ποσό που έχει πλέον στη διάθεσή της η περιφέρεια Στερεάς φτάνει τα 426 εκατομμύρια € υπερδιπλάσιο από ότι τα προηγούμενα ΕΣΠΑ και ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός δηλώνει ικανοποιημένος.

Διαβούλευση για ΕΣΠΑ Λαμία

Στην ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης που έγινε στην αίθουσα της οδού Αινιάνων στη Λαμία παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος.

Διακριτό Πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ή το Ταμείο Ανάκαμψης και παροχή τεχνικής υποστήριξης για την ωρίμανση έργων από τους Δήμους ζήτησε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας για τη 2η Διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Αγωνιστήκαμε για την αύξηση των πόρων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και καταφέραμε, όλοι οι φορείς της Περιφέρειάς μας, να πετύχουμε αύξηση από τα 193 εκ. € στα 426 εκ. €. Πλέον είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων και το Πρόγραμμά μας δεν υστερεί σε σχέση με τα αντίστοιχα Προγράμματα άλλων Περιφερειών με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, για δύο τουλάχιστον Προγραμματικές Περιόδους από το 2007 έως το 2020, για 14 χρόνια, η υποχρηματοδότηση μας στοίχησε, δεν μας επέτρεψε να αναπτυχθούμε όσο θα έπρεπε και όσο θα μπορούσαμε. Για να αποκατασταθεί η αδικία ζητούμε διακριτό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, πέραν του ΠΕΠ 2021-2027, με “ονομαστική” χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ύψος του προϋπολογισμού του Προγράμματος αυτού διεκδικούμε να είναι τουλάχιστον 400 εκ. €, όσο δηλαδή το ποσό που “χάσαμε” λόγω της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης τα τελευταία χρόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.

Σε σχέση με το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2021-2027 ανέφερε: «Το πλέγμα των δράσεων που αναφέρονται στο νέο Πρόγραμμα είναι πολύ ευρύ. Το επιτρέπει άλλωστε ο αυξημένος προϋπολογισμός του. Το στοίχημα για την Περιφέρεια, τη Διαχειριστική Αρχή αλλά και για όλους εμάς τους δικαιούχους θα είναι να καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα και να αποδώσουμε χρήσιμα έργα και υπηρεσίες στην κοινωνία. Οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και χρειαζόμαστε απαραιτήτως τεχνική υποστήριξη μέσω του ΠΕΠ αλλά και από το Τομεακό Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας για την ωρίμανση έργων και για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δράσεις εγκαίρως. Επίσης, τα χρονοδιαγράμματα από την προκήρυξη δράσεων μέχρι την υλοποίησή τους θα πρέπει να συμπτυχθούν. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο από μια αυτοδιοικητική περίοδο για να εκτελέσουμε τα έργα μας. Πρέπει η προσπάθεια να είναι συλλογική».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης συνεχάρη τον Περιφερειάρχη και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για τον πολύ καλό σχεδιασμό του ΠΕΠ και δεσμεύτηκε για την κατάθεση πλήρους πρότασης, εκ μέρους της Π.Ε.Δ., μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: