Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Αθήνα: Mη μου μιλήσετε για γερμανικές αποζημιώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Ελληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, αυτό είναι αποστολή της Τρόικα και όχι μεμονωμένων κρατών, δήλωσαν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τη έλευσή του την Πέμπτη στην Αθήνα.
Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν μάλιστα ότι ο υπουργός επιθυμεί να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί και μα συνομιλήσει για θέματα διμερούς συνεργασίας και προοπτικής επενδύσεων.
«Σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, η Γερμανία θα παράσχει τεχνική βοήθεια, ενώ εξετάζει την συμμετοχή της έως ότου συσταθεί η αναπτυξιακή τράπεζα», επισημάνθηκε.
Οι γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι απέρριψαν παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο δίνει «μια καραμέλα 100 εκατομμυρίων στην Ελλάδα, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» και σημείωσαν ότι θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης, το οποίο θα είναι Ταμείο και όχι Τράπεζα και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.
Οι γερμανικές πηγές διέψευσαν δημοσιεύματα περί χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τις πληροφορίες σχετικώς με «προληπτικό πακέτο 13 δισεκατομμυρίων».
Οποιαδήποτε κίνηση διάθεσης ενός νέου πακέτου βοήθειας θα δημιουργούσε κλίμα αναξιοπιστίας και θα αποτελούσε τροχοπέδη στις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, επισημάνθηκε.
«Τέτοιου είδους φήμες λειτουργούν αντιπαραγωγικά. Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα μέτρα», τονίστηκε, με αναφορά στην κινητικότητα 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, οι πηγές του Βερολίνου ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να τεθεί από τον κ. Σόιμπλε και ότι θεωρούν ότι μάλλον δεν θα τεθεί και από την ελληνική πλευρά.
«Το βλέμμα των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν», διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές και σημείωσαν ότι ο λόγος που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μόνο το βεβαρυμένο πρόγραμμα - άλλωστε είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο, εξήγησαν. Διαβάστε περισσότερα στο  http://www.iefimerida.gr/node/115253#ixzz2ZNAm6znC

Δεν υπάρχουν σχόλια: