Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο»

O Ντανιέλ Κοέν γεννήθηκε στη Γαλλία το 1953. Δίδαξε ως καθηγητής οικονομικών επιστημών στην Ecole Normale Superieure (ENS), ενώ σήμερα διδάσκει στην Ecole d’Economie de Paris (EEP), που ιδρύθηκε το 2007. Συνεργάτης της εφημερίδας "Le Monde", βραβεύτηκε το 1997 για το έργο του "Πλούτος του κόσμου, φτώχια των εθνών" και ονομάστηκε "Οικονομολόγος της χρονιάς", το 2000, για το βιβλίο του "Οι μοντέρνοι μας καιροί". Είναι μέλος του Γαλλικού Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης παρά τω Πρωθυπουργώ.
Στη γλώσσα μας κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πόλις» τα βιβλία του «Η ευημερία του κακού», «Η Οικονομία σήμερα» και «Οικονομική κρίση: αίτια και προοπτικές» (τα δυο τελευταία τα έχει συγγράψει μαζί με τον Philippe Askenazy). Στο βιβλίο του «Homo Economicus» (Albin Michel, 2012), ο Κοέν υποστηρίζει ότι μια κοινωνία που έχει ως μόνη σπονδυλική της στήλη την οικονομική ζωή είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει.
Ο Κοέν εκφράζει μια αντίληψη για την οικονομική επιστήμη σύμφωνα με την οποία αυτή δεν μπορεί να αναχθεί σε μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα, αλλά χρειάζεται να «βυθιστεί» στην ιστορία και το πολιτικό περιβάλλον. Ο σημερινός καπιταλισμός, τονίζει, είναι πολύ διαφορετικός απ’ αυτόν που υπήρξε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι πλέον ο καπιταλισμός της σταθερής απόδοσης, αλλά ο καπιταλισμός της άυλης παραγωγής. Σ’ αυτόν τον καπιταλισμό το κεφάλαιο δεν είναι οι μηχανές και η παράγουσα υπεραξία εργασία, εδώ κεντρικό ρόλο δεν έχει η επιχείρηση αλλά η αγορά και κυρίως η αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων. Το κεφάλαιο σήμερα (σύλληψη και διάθεση) καλύπτεται από ένα σύνολο άυλων προϊόντων (πληροφορίες, σύμβολα, λογισμικά). Η τελευταία όμως κρίση των subprimes είναι η εκδίκηση του πραγματικού κόσμου επί του εικονικής υπεραξίας. Σ’ αυτήν την κρίση προστίθεται η ιλιγγιώδης ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, η αδυναμία της Ευρώπης και η οικολογική καταστροφή.
Ο Κοέν είναι από εκείνους τους διαπρεπείς ευρωπαίους οικονομολόγους,  οι οποίοι ασκούν δριμύτατη κριτική στο μοντέλο οικονομικών πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. Οικονομικές πολιτικές που τις βιώνουμε και στη χώρα μας, πολιτικές που αυξάνουν την ύφεση και σε τελική ανάλυση το δημόσιο χρέος, παρά την περικοπή των δαπανών. Ο Κοέν μαζί με τον συνεργάτη του Εσκενάζι, αλλά και τους Ζαν Πισανί Φερύ και τον Γερμανό Πέτερ Μπόφινγκερ έχουν ανοίξει τη συζήτηση για την ανάγκη μεταρρύθμισης της αρχιτεκτονικής του ευρώ. Μεταρρύθμιση που θέτει εκ νέου το αίτημα της επιστροφής της πολιτικής στα κέντρα λήψης των οικονομικών αποφάσεων.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύουμε πως αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στη χώρα μας ή μάλλον εμείς πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι στο άνοιγμα αυτής της συζήτησης, το ΙΣΤΑΜΕ και το ΠΑΣΟΚ διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο». Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στην Εθνική Τράπεζα στις 18.00 και εκτός του Γάλλου Καθηγητή Ντάνιελ Κοέν (ο τιτλος της ομιλίας του είναι: “End austerity now: Europe at crossroads” )  και οι έλληνες καθηγητές   Γιάννης Καλογήρου  Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής στο ΕΜΠ και ο Γιώργος Παγουλάτος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης, ενώ η ημερίδα θα ανοίξει με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: