Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Δήλωση Δημάρχου Θηβαίων για την κατάργηση ειδικοτήτων από ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ξαφνικά αποφάσισε την κατάργηση 3 Τομέων και 46 Ειδικοτήτων από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές της Χώρας, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» 20.000 μαθητές που φοιτούσαν σε αυτούς τους τομείς και 2.500 εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων χωρίς εργασία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

Αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ, οι μαθητές μοιραία οδηγούνται στα ΙΕΚ. Τα υπάρχοντα όμως δημόσια ΙΕΚ, δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την πολιτεία, ν' απορροφήσουν ούτε καν τους αποφοίτους των λυκείων που θα ήθελαν να φοιτήσουν σ' αυτά. Πως θα μπορέσουν τώρα να εκπαιδεύσουν έναν επιπλέον μαθητικό πληθυσμό; Επίσης είναι γνωστό ότι όλα τα δημόσια ΙΕΚ δεν είχαν όλες τις ειδικότητες και φυσικά υπάρχουν μεγάλες γεωγραφικά περιοχές που ούτε καν λειτουργούν δημόσια ΙΕΚ. Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας δεν υπάρχει δημόσιο ΙΕΚ. Άρα η μόνη διέξοδος για αυτούς τους νέους θα είναι τα ιδιωτικά ΙΕΚ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα, την επιπλέον σημαντική οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των μαθητών, τόσο για τη φοίτηση τους όσο και τη μετακίνηση τους. Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι τα ΙΕΚ είναι μεταλυκειακή βαθμίδα εκπαίδευσης, με βάση το νομικό πλαίσιο δημιουργίας τους, απευθύνονται δηλαδή σε αποφοίτους λυκείου. Πως θα υποδέχονται τώρα μαθητές απόφοιτους της Α' Λυκείου;
Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και είναι επιτακτική ανάγκη σύσσωμη η ελληνική κοινωνία να συστρατευτεί για την υπεράσπιση της. Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, όπως δεν περισσεύει και κανένας δημοτικός υπάλληλος.
Με αφορμή και την κατάργηση υπηρεσιών και δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λογική του παραλόγου λέμε «Φτάνει πια» ! Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας, μια χώρα αποικία, στα χέρια του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, το οποίο μας οδηγεί σε μεθόδους αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού και της ανεπίστρεπτης φτώχειας.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στο αδιέξοδο που μας έχει φέρει η πολιτική της συρρίκνωσης και κατάργησης υπηρεσιών και δομών της πόλης μας, η πολιτική των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: