Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Παρέμβαση για την Εκπαιδευτική Πολιτική της κυβέρνησης

Του Δημήτρη Κ. Καραμάνη

  Μετά το πρόσφατο –καθαρά ψηφοθηρικό- πυροτέχνημα του κυρίου Τσίπρα  για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια εξαγγελία που έγινε προφανέστατα χωρίς συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας και χωρίς φυσικά καμία πρόταση για την αντικατάσταση του υπάρχοντος –αξιόπιστου και αξιοκρατικού συστήματος-, εν μέσω σχολικών εξετάσεων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξαναχτυπά» στο χώρο της Παιδείας. Πλειοδοτώντας εκ νέου σε λαϊκισμό και σε δήθεν δημοκρατική ευαισθησία, απευθύνεται στο σκληρό και ιδεοληπτικό της ακροατήριο και προτείνει για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα εξής «προοδευτικά»:
Ορισμό  εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου από τις φοιτητικές παρατάξεις
Επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, με την πρόβλεψη απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για την άρση του
Κατάργηση των Συμβουλίων του Ιδρύματος,  τα οποία διαμόρφωναν τη στρατηγική ανάπτυξης του κάθε Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και αναλάμβαναν πρωτοβουλίες  για τη σύνδεση του Ιδρύματος με την κοινωνία και την οικονομία.
   Είναι προφανές ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για την Παιδεία, και ειδικά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι να αποδομήσει και να γκρεμίσει ο,τιδήποτε χτίστηκε, με πολύ κόπο -και συνεννόηση των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων-  τα τελευταία χρόνια. Να στερήσει από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο οποιαδήποτε προοπτική αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, να το καταστήσει και πάλι όμηρο των «γνωστών αγνώστων», να του απαγορεύσει οποιαδήποτε προοπτική σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Να το ανακόψει τελικά από την προσπάθεια να ακολουθήσει το παράδειγμα των επιτυχημένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του αναπτυγμένου κόσμου.
  
    Και το αποτέλεσμα; Η υποβάθμιση των πτυχίων των ελληνόπουλων, που με τόσο κόπο εισάγονται και σπουδάζουν και που μάταια στη συνέχεια προσπαθούν να βρουν εργασία , αφού τα πτυχία τους στη διεθνή αγορά εργασίας θεωρούνται υποδεέστερα, καθώς προέρχονται από ένα απαρχαιωμένο και αναχρονιστικό Πανεπιστήμιο.
   
Δεύτερο αποτέλεσμα; Η μαζική μετανάστευση των νέων μας για σπουδές σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα –συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου η οποία έχει αναβαθμίσει εντυπωσιακά τα Ιδρύματά της- αφού, εκτός των άλλων οι γνωστές ιδεοληψίες αυτών που μας κυβερνούν δεν κάνουν ούτε λόγο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

   «Οι σωστοί πολιτικοί έχουν στο νου τους τις επόμενες γενεές και όχι τις επόμενες εκλογές» είχε πει ο ηγέτης της νεώτερης Ευρώπης Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ας το λάβουν αυτό υπόψη τους οι νέοι μας και ας γυρίσουν την πλάτη στους λαϊκιστές και ιδεοληπτικούςπου υποθηκεύουν το μέλλον τους για να αγρεύσουν λίγους παραπάνω ψήφους.

*Ο Δημήτρης Κ. Καραμάνης είναι  Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας Στερεάς Ελλάδας στη  Νέα Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια: