Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος την Τετάρτη 28 Ιουνίου με το ερώτημα: Να κλείσουν οι Δήμοι αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων

Τη διεξαγωγή έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου με το ερώτημα να κλείσουν οι Δήμοι αν η κυβέρνηση δε δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη. Στη διευρυμένη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας.
Στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ θα αναμένει την τελική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των συμβασιούχων προκειμένου να εξεταστεί από τις νομικές της υπηρεσίες και κατόπιν να τεθεί υπό την έγκριση των μελών του ΔΣ.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει ένα οριστικό σχέδιο επίλυσης του ζητήματος, τότε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ θα εξεταστεί η επιλογή να κλείσουν οι Δήμοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Παράλληλα ο κ. Πατούλης εγκάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρά τα συνεχή αιτήματα της ΚΕΔΕ, δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τα εξής ζητήματα:

1.    Γιατί κρατά στα συρτάρια του γραφείου του, αν και το έχει έτοιμο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, με το οποίο επιλύονται μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων
2.    Είναι ο πρώτος Υπουργός Εσωτερικών της σημερινής Κυβέρνησης που αποδέχθηκε να μειωθούν κατά 214 εκατ. ευρώ οι πόροι της Αυτοδιοίκησης από τον Προϋπολογισμό του 2017.
3.    Για τη μη απορρόφηση χρημάτων από το ΕΣΠΑ που ανήκουν στην αρμοδιότητα του.
4.    Δεν έχει προωθήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου τα μέλη του προχώρησαν στην καταδίκη των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά την προσέλευση των αιρετών στη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο ψηφίσματος.



Διευκρινιστική Δήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για τη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη με την αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων ξεκαθαρίζουμε ότι η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια της συνάντησης ξεκαθάρισε πως για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους αλλά και για τη λύση που πρέπει να δοθεί, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Σκουρλέτης είναι αυτός που δημιούργησε, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις του, προσδοκίες για τη μονιμοποίησή τους.
Και για τη βίαιη, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Υπουργός διακοπή της εργασιακής τους σχέσης, υπεύθυνοι είναι όσοι παρέτειναν τις συμβάσεις των εργαζομένων αυτών με αντισυνταγματική σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο , νομοθετική ρύθμιση.
Ξεκαθαρίσαμε ότι περιμένουμε από την Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει άμεσα μια νομικά άρτια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε ότι είναι υπόθεση μερικών 24ωρων η παρουσίαση μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση στο πρόβλημα. Την αναμένουμε.
Διατυπώσαμε τη θέση ότι θεωρούμε δικαίωμα των Δήμων και των αιρετών Διοικήσεων τους, να αποφασίζουν οι ίδιοι, μέσα πάντοτε από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση οι Δήμοι και οι δημότες να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που χρειάζονται, αλλά το Κεντρικό Κράτος να αποφασίζει με ποιον τρόπο θα καλύπτονται οι ανάγκες αυτές. Θεωρούμε αδιανόητο ο Υπουργός Εσωτερικών να αποφασίζει για το πώς θα λειτουργούν οι 325 δήμοι, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. διατύπωσε τη θέση ότι οι Δήμοι χρειάζονται μόνιμους εργαζόμενους για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους. 
Στην κατεύθυνση αυτή και μόνον, δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων αυτών.
Συνένοχοι όμως στις λανθασμένες επιλογές του κ. Σκουρλέτη δεν θα γίνουμε.
Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι είναι άλλο πράγμα η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, που θα γίνει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εκφρασμένες ανάγκες κάθε Δήμου .
Κι άλλο η επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, που απαιτεί άμεση λύση και προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων κάθε Δήμου, σύμφωνα με το Σύνταγμα.



 Ψήφισμα ΚΕΔΕ
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια που προκάλεσαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών τρείς - τέσσερις  «επαγγελματίες» προβοκάτορες, σε βάρος αντιπροσωπείας του θεσμικού μας οργάνου , που προσερχόταν για να συμμετάσχει σε προγραμματισμένη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Τέτοιες ακραίες συμπεριφορές είμαστε βέβαιοι ότι δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Αντίθετα, αποπροσανατολίζουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα πραγματικά τους προβλήματα και εξυπηρετούν αυτούς που προωθούν μέτρα και πολιτικές, που καθιστούν αβέβαιο το εργασιακό μέλλον τους.
Μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν ακούσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να καταδικάζει με δήλωσή της το συγκεκριμένο απαράδεκτο περιστατικό.
Και δεν το καταδίκασε ως όφειλε, παρά το γεγονός ότι συνέβη έξω από το χώρο του Υπουργείου κι ενώ προσερχόταν εκεί η αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε..
Ως οικοδεσπότες αλλά και ως προϊστάμενη αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας, όφειλαν να διασφαλίσουν την ασφαλή προσέλευση και παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τον Υπουργό.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια και συνεργασία  των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α..
Οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχει  ηθικούς αυτουργούς, αλλά αυτές οι ακραίες συμπεριφορές δεν μας πτοούν. Ενωμένοι πάμε την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές μας κοινωνίες, μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: