Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Τ.Ε. Λιβαδειάς του ΚΚΕ για την εκδήλωση "Καπιταλιστική ανάπτυξη : ποιος ωφελείται και η θέση του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Λιβαδειάς, πραγματοποιήθηκε, χθες Πέμπτη 22/6, πολιτική εκδήλωση με θέμα «Καπιταλιστική ανάπτυξη : ποιος ωφελείται και η θέση του ΚΚΕ», που διοργάνωσε η Τ.Ε. Λιβαδειάς του κόμματος.
IMG_0590aΣκοπός της εκδήλωσης, όπως τόνισε ο γραμματέας της Τ.Ε., σ. Γιώργος Κοτρόγιαννος, ήταν η αποκάλυψη της κυβερνητικής προπαγάνδας περί της «ανάπτυξης που έρχεται», στο όνομα της οποίας θυσιάζει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου, ποιος την πληρώνει και ποιος ωφελείται.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο σ. Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Ανάπτυξη για ποιον, για το λαό ή για τα μονοπώλια; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολεί κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκό άνθρωπο», τόνισε ο ομιλητής ξεκινώντας την τοποθέτηση του.
Αναφέρθηκε στα  διδάγματα απ’ την  καπιταλιστική ανάπτυξη στη ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας γενικότερα. «Την τελευταία περίοδο, οι μεγάλοι όμιλοι του κλάδου μετάλλου στη περιοχή σημείωσαν έκρηξη κερδών, γιγαντώθηκαν, προχώρησαν σε μεγάλες επενδύσεις, αύξησαν τις εξαγωγές εμπορευμάτων, προχώρησαν σε στρατηγικές συμφωνίες  με μεγάλους ομίλους του εξωτερικού και  επεκτείνονται επιθετικά και στην ενέργεια.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής είναι πρότυπο για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας. IMG_0591aΌμως τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι; «Κέρδισαν» καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας απ’ τα ενεργειακά και τα μεταλλευτικά έργα που προωθεί το μεγάλο κεφάλαιο στη περιοχή, «κέρδισαν» εκτίναξη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των νέων μονάδων που τάχα προσταστεύουν το περιβάλλον, αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν αυτά που παράγουν γιατί είναι πανάκριβα, ενώ οι μισθοί και τα ωράρια εργασίας συνεχώς επιδεινώνονται. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης που γίνεται με στόχο το κέδρος και κριτήριο το ποσοστό του. Κέρδη για το κεφάλαιο και απώλειες για τους εργαζόμενους.  Η πείρα απ’ την περιοχή σας αποδεικνύει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη  της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας δεν θα λύσει τα προβλήματα των εργαζόμενων, αλλά πως προϋποθέτει  συνέχιση της πολιτικής φθηνής εργατικής δύναμης, των αντιλαικών αναδιαρθρώσεων, του τσακίσματος των αυτοαπασχολούμενων, των ιδιωτικοποιήσεων. Η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων απαιτούν συνεχείς θυσίες απ’ τους εργαζόμενους. Αυτή η απόλυτη αλήθεια εξηγεί γιατί αντιλαικά μέτρα λαμβάνονται σ’ ολόκληρο τον  κόσμο, εξηγεί τον χαρακτήρα της πολιτικής της ΕΕ που απ’ τα γεννοφάσκια της μέχρι την σημερινή συνθήκη ΕΕ2020 κινείται στον άξονα της ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Εξηγεί γιατί καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των εργαζόμενων»
IMG_0617aΚλείνοντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε στο πραγματικό μονόδρομο που έχουν οι εργαζόμενοι: «Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ο δικός τους δρόμος. Το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων είναι ασύμβατο  με τα δικαιώματα μας, με τη ίδια μας τη ζωή. Μονόδρομος είναι να κινηθούμε στον αντίποδα.  Παλεύουμε για την ανάπτυξη για το λαό της εργατικής εξουσίας που με την κοινωνικοποίηση  του συνόλου συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, και τη λειτουργία τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, που θα αναπτύσσει την παραγωγή με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτός είναι ο μοναδικός ελπιδοφόρος δρόμος για κάθε λαϊκό άνθρωπο. Το ΚΚΕ σήμερα καλεί όλους τους εργαζόμενους, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού  κινήματος που συγκρούεται με  τον πραγματικό αντίπαλο μας, την αστική τάξη, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το αστικό κράτος, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που τους στηρίζουν, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να ανασυντάξουν το εργατικό κίνημα και να συστρατευθούν με το κόμμα. Μέσα απ’ το μαχητικό δρόμο της απόκρουσης των νέων μέτρων, της απαίτησης ανάκτησης των απωλειών, της διεκδίκησης κάλυψης των σύγχρονων αναγκών συγκεντρώνουμε δυνάμεις για την αποφασιστική αναμέτρηση που θα ανατρέψει τον σαπισμένο καπιταλισμό και θα  ρίξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο»


Τις, κατά τους τομείς που δραστηριοποιούνται, επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης, παρουσίασαν οι :
Γιώργος Πελέκης μέλος της ΤΕ Λιβαδειάς, που εστίασε στις εργασιακές συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί και στην ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας.

Γιώργος Γκικόπουλος, στέλεχος της ΚΟ και περιφερειακός σύμβουλος στερεάς Ελλάδας, που ανέδειξε το τί σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και ειδικότερα στον νομό Βοιωτίας.


Νώντας Κοτσικώνας, δημοτικός σύμβουλος Λιβαδειάς και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ανέδειξε τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.  


Λιβαδειά 23-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: