Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

11η Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟΔΣΑ στα Τρίκαλα

Στην αναγκαιότητα της άμεσης υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο ΦΟΔΣΑ η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Τρίκαλα. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια επισημαίνοντας ότι «Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η Δημόσια Υγεία δεν υπό διαπραγμάτευση. Οι πόλεις μας πρέπει να καθαριστούν αμέσως». 


Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει κάνει τη χώρα μας ουραγό σε αυτόν τον τομέα, σε όλη την Ευρώπη. Η κατάσταση που επικρατεί είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί τις τελευταίες δεκαετίες η νομοθετική εξουσία. Οι τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους έχει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία χειρίστηκε το θέμα με ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό, εξαπατώντας τους εργαζόμενους και ταλαιπωρώντας τους πολίτες».   
«Είμαστε καθημερινά στη πρώτη γραμμή της ευθύνης για το περιβάλλον, την δημόσια υγεία, το τουριστικό μας προϊόν, την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων διαχειριζόμενοι μια κατάσταση κρίσης που στο ελάχιστο δεν ευθύνεται η Αυτοδιοίκηση.
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη κεντρική εξουσία τόνισε και επισήμανε πως «η κεντρική κυβέρνηση με τις πολιτικές που εφαρμόζει δεν επιτρέπει στους δήμους να απογαλακτιστούν και να λειτουργήσουν με βάση την αρχή της εγγύτητας σε κρίσιμα θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο, επισήμανε ότι  «έχει ιστορική ευθύνη και ιστορική ευκαιρία να νομοθετήσει υπέρ μιας αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι ανάγκη να μας ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν έχει σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και επιπλέον να μας προσδιορίσει συγκεκριμένους κωδικούς άντλησης πόρων για το στόχο αυτό».
Τέλος αναφερόμενος ο Γ. Πατούλης στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων διατύπωσε τα παρακάτω ερωτήματα: 
-         Πως θα επιτευχθούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα;
-         Πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό έλλειμμα των προβλεπόμενων έργων και δράσεων στα εγκεκριμένα και έτοιμα προς υλοποίηση τοπικά σχέδια;
-         Γιατί χρειάστηκαν δύο σχεδόν χρόνια για να έχουμε ένα σχέδιο για την ανακύκλωση και τα συστήματα;
-         Γιατί σήμερα 5 χρόνια μετά την εφαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ΦΟΔΣΑ;
-         Γιατί θα έπρεπε οι Δήμοι να περιμένουν 1 και 2 χρόνια ακόμα για να βγει η ΚΥΑ για τη χωροθέτηση των πράσινων σημαιών και τη περιβαλλοντική τους αδειοδότηση;

-          Γιατί δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί τα έργα και οι δράσεις διαχείρισης που υποβλήθηκαν από τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ στη σχετική πρόσκληση του ΥMΕΠΕΡΑΑ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: