Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Κάθετα αντίθετοι στην εν κρυπτώ προώθηση του νέου Σχεδίου Νόμου για τον Περιφερειακό Τύπο

Ο Επαρχιακός Τύπος δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωσή του. Τώρα, όμως, είναι και η ώρα της αντίδρασης, καθώς εάν οι έχοντες τις τύχες της χώρας στα χέρια τους δεν αλλάξουν "ρότα", αυτό θα συνεπάγεται και την οριστική "ταφόπλακα" του πλέον παραδοσιακού μέσου ενημέρωσης των πολιτών ολόκληρης της Ελληνικής Περιφέρειας, με ότι μπορεί να συνεπάγεται τούτο για όλες της πλευρές.
Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση δρομολογεί την εν κρυπτώ προώθηση του Σχεδίου Νόμου για τον Περιφερειακό Τύπο, επιφέροντας μία σειρά αλλαγές που προβλέπονται, και εφαρμόζονται, αυτή τη στιγμή από το Ν. 3548/2007. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως καταργείται η ποσόστωση που προβλέπει ο Ν. 2328/1995, και αφορά στις καταχωρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα γίνεται υποχρεωτική η χρήση barcode, παρά τις από καιρό διαβεβαιώσεις των ανθρώπων του Περιφερειακού Τύπου, προς το αρμόδιο υπουργείο, πως αυτό δεν μπορεί να βρει πεδίο εφαρμογής στης Εβδομαδιαίες Περιφερειακές Εφημερίδες.
Η διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στις παραπάνω αλλαγές, ενδεχομένως και εντός του επόμενου δεκαημέρου, χωρίς την προηγούμενη συζήτηση- διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς του Τύπου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της καλής θέλησης που έχουμε επιδείξει κατά καιρούς στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για ζητήματα που μας αφορούν. Η μη συμπερίληψη, δε, καμίας εκ των προτάσεών μας που θα συνέτειναν στην ενίσχυση του ρόλου του Περιφερειακού Τύπου, άρα και στη βιωσιμότητά του, αποτελούν δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να γείρει το βάρος της ενημέρωσης των πολιτών προς άλλα μέσα, που η ίδια επιθυμεί.
Ο Σ.Ι.Ε.Π.Τ. εκφράζει τη βαθιά αντίθεσή του για όλα τα παραπάνω, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι ανάγκες της εποχής, αλλά και το ιδιαίτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, πολύ περισσότερο, δε, όταν παρουσιάζονται ως προεξοφλημένες εξελίξεις, οι οποίες προέκυψαν χωρίς το στοιχειώδη διάλογο. Συνυπολογίζοντας και τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από την πλευρά στελεχών της κυβέρνησης για τη μη κατάρτιση νέου Σχεδίου Νόμου, χωρίς τη συνδρομή μας, τότε έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε, τουλάχιστον, θύματα εμπαιγμού.
Απευθυνόμενοι προς τα μέλη μας, αλλά και τους χιλιάδες αναγνώστες μας σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθώς αυτό επιτάσσει η από δεκαετίες τώρα σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει μεταξύ μας. Ο δεσμός αυτός, πυλώνας δημοκρατίας για τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιφρουρηθεί, κι αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να το συνυπολογίσει σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά της.

Οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε γίνονται δεκτές, καθώς και εμείς αποτελούμε μέλος του σώματος της Ελληνικής κοινωνίας, που εισπράττει τα "απόνερα" της λεγόμενης οικονομικής κρίσης. Η απαξίωση, όμως, που μεθοδεύεται για τον κλάδο μας, αλλά και το ρόλο που επιτελούμε, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Οι ημέρες που ακολουθούν είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε, αλλά και να αναλάβουν, το μερίδιο ευθύνης που μας ή τους αναλογεί. Ας σταθούμε-νε στο ύψος των περιστάσεων πριν να είναι αργά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: