Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις «Πόντος- Δικαίωμα στη Μνήμη» που διοργάνωσε ο «Ευκλείδης»


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μουλκιώτης ανοίξει τις 3ήμερες εκδηλώσεις στο Συνεδριακό της Λιβαδειάς. Στο πάνελ την βραδιά συντόνισε ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Στερεάς κ. Λάμπρος Σκάρλας. Στο πλευρό του ο Πρόεδρος του "Ευκλείδη" κ. Τρ. Υφαντίδης. 

Κορυφώθηκαν την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων οι τριήμερες εκδηλώσεις "Πόντος- Δικαίωμα στη Μνήμη" που διοργανώθηκαν στη Λιβαδειά από τον Σύλλογο Ποντίων Ν.Βοιωτίας " Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ". Το Orchomenos Press ήταν Χορηγός Επικοινωνίας.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων πρόσωπα από τον χώρο της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των φορέων και των συλλόγων της Βοιωτίας. 

Από την Παρασκευή 18 Μαΐου με την έναρξη των εκδηλώσεων στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Λεβαδέων, με ομιλίες, ανάγνωση γραμμάτων και μαρτυριών, προβολή αρχειακού υλικού, που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα,το Σάββατο 19 Μαΐου με την "Λαμπαδηφορία-Πορεία Μνήμης" στη πόλη της Λιβαδειάς που κατέπληξε όσους την ακολούθησαν αλλά και όσους βρέθηκαν στην διαδρομή μας έως και το κατανυκτικό άναμμα των κεριών στον ισόγειο χώρο του "Νερόμυλου" η αίσθηση που άφησε σε όσους συμμετείχαν ήταν μια βαθιά συγκίνηση αλλά και μια επίγνωση της ιστορίας μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Έλληνες του Πόντου. Την Κυριακή μετά τη δοξολογία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στη Μητρόπολη Λιβαδειάς και ακολούθησε δεξίωση στον ισόγειο χώρο του Νερόμυλου με ασφαλώς ποντιακά εδέσματα.
Ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας καθ. κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος απεύθυνε ένα σύντομο αλλά μεστό χαιρετισμό αγγίζοντας πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας. 

Αναμφίβολα οι εκδηλώσεις αυτές – στις οποίες το «Orchomenos Press» ήταν χορηγός επικοινωνίας-  υπενθύμισαν την παρουσία του ποντιακού στοιχείου και στη Βοιωτία, ενώ συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας  ενώ πολλά ήταν τα δημόσια πρόσωπα που στήριξαν με την παρουσία τους και τις ενέργειές τους αυτή την πρωτοβουλία του «Ευκλείδη», με πρώτο απ` όλους τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Μουλκιώτη.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκύρηκας Δοσίθεος Καστόρης. 

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της 3ης μέρας  όπου μετά τη δοξολογία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στη Μητρόπολη Λιβαδειάς και ακολούθησε δεξίωση στον ισόγειο χώρο του Νερόμυλου με ασφαλώς ποντιακά εδέσματα! 
Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ. Τριαντάφυλλο Υφαντίδη και στο ΔΣ για τον ζήλο με τον οποίο συνεχίζουν τις παραδόσεις τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τιμούν τους βασανισμένους προγόνους τους! 
Κατάμεστο το συνεδριακό κέντρο της Κρύας στην έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία των 353.000 Ποντίων.










Δεν υπάρχουν σχόλια: