Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Βράβευση της ακτής του Αγίου Ισιδώρου με τη «Γαλάζια Σημαία 2012»


Η ακτή του Αγίου Ισιδώρου του Δήμου μας, έλαβε και φέτος – για 11ησυνεχή χρονιά τη διεθνή αναγνώριση ποιότητας, καθώς είναι μια εκ των δύο ακτών στο νομό Βοιωτίας που βραβεύτηκε με τη «Γαλάζια Σημαία», όπως ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συντονιστή του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες”.
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας σας εύχεται καλό καλοκαίρι και σας περιμένουμε στη «γαλάζια παραλία του Αγίου Ισιδώρου».
Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» υπάρχουν στο: www.eepf.gr 
Η βράβευση της ακτής του Αγίου Ισιδώρου: 
http://www.eepf.gr/blueflag/awards2012
Mε 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
Β. Οργάνωση ακτής
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Το Πρόγραμμα προωθεί πρωτίστως τη βιώσιμη ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές, έχοντας στόχο την υψηλή ποιότητα των νερών κολύμβησης, την ασφάλεια λουομένων, την περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Συνδέει τον τουρισμό και την εκπαίδευση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» είναι πλέον διεθνές σήμα ποιότητας οργάνωσης ακτής, με ισχυρή περιβαλλοντική παράμετρο.
Ο Δήμος μας, προκειμένου να εξακολουθεί να βραβεύεται η ακτή του Αγίου Ισιδώρου, δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και την προστασία της φύσης:
·                 Φροντίζει ώστε να διατηρείται το περιβάλλον της ακτής και του παράκτιου χώρου καθαρό, εξοπλίζοντας την ακτή με κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, δοχεία για αποτσίγαρα, και φροντίζοντας για το συνεχή, περιοδικό καθαρισμό της.
·                 Πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ποιότητα των νερών κολύμβησης δύο φορές το μήνα, σε συνεργασία με πιστοποιημένο δειγματοληπτικό εργαστήριο. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα:
http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ
·                 Φροντίζει για την κατάλληλη επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων.
·                 Καταρτίζει και υλοποιεί σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
·                 Προσφέρει άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
·                 Προσφέρει υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
·                 Διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης
·                 Συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική πληροφόρηση με έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο, καθώς και με την οργάνωση δραστηριοτήτων, όπως καθαρισμός λιμανιού από εθελοντές, δεντροφύτευση, εκθέσεις κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά από μαθητές, ημερίδες με θέμα το περιβάλλον, που επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
·                 Επιτηρεί την ακτή και φροντίζει για την ασφάλεια των λουομένων, με τη συνεχή παρουσία ναυαγοσώστη - υπεύθυνου ναυαγοσωστικών εφοδίων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: