Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Φόρος 500 ευρώ και για τα «αδρανή μπλοκάκια» αν δεν γίνει διακοπή εργασιών

Περίπου 240.000 επιτηδευματίες υπέβαλαν πέρυσι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ή δεν υπέβαλλαν καθόλου δήλωση και με επιστολές που θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα τους ενημερώνει ότι μπορούν προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών για αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος. 

Το τέλος θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με την εκκαθάριση των εφετινών φοροδηλώσεων.

Ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη ΝΕΤ, είπε οι επιτηδευματίες που θέλουν να κάνουν διακοπή εργασιών, μπορούν να το κάνουν έως τις 5-6 Ιουνίου.

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να κλείσουν τα βιβλία τους, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση διακοπής στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ στην οποία υπάγονται. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στην περίπτωση όπου αποδεικνύεται ότι δεν έχουν εκδοθεί πέρυσι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, το σύνηθες πρόστιμο για την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών είναι 40 ευρώ.

Όμως όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς το κλείσιμο των βιβλίων συνεπάγεται έλεγχο και ενδεχομένως πολλαπλάσια πρόστιμα σε σχέση με το τέλος επιτηδεύματος που θα γλιτώσουν.

Επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ή Γ΄κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος:

· 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

· 500 ευρώ για όσους έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και

· 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα. 

Το τέλος επιτηδεύματος θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, όπως άλλωστε και η έκτακτη εισφορά για τα περυσινά εισοδήματα και θα εξοφληθεί έως και σε τρεις δόσεις, ανάλογα με το χρόνο εκκαθάρισης της δήλωσης. Πηγή www.in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: